ΒΙΟΧΥΜ: “Οι παραγωγοί ξεκρέμαστοι και οι εργαζόμενοι στην ανεργία”

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας, η είδηση των αλλαγών στη ιστορική Χανιώτικη εταιρία ΒΙΟΧΥΜ, που υπό νέο καθεστώς αλλάζει άρδην τα επιχειρηματικά της πλάνα.

Το γεγονός είχε αναδείξει με ρεπορτάζ του το zarpanews.gr, αφού η μεταστέγασή της εταιρίας από τις νυν εγκαταστάσεις της, σε άλλες εγκαταστάσεις στην Αγυιά Χανίων, φέρνει απολύσεις με το τσουβάλι καθώς έχει ληφθεί η απόφαση να σταματήσει η χυμοποίηση πορτοκαλιών στα Χανιά (δείτε ΕΔΩ).

Θέση για το ζήτημα πήρε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, με την εξής ανακοίνωση:

«Δεν θα πούμε ότι εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι αντιμετωπίζει προβλήματα η
ΒΙΟΧΥΜ. Ότι πετάει σχεδόν όλους τους εργαζόμενους της στον δρόμο και αφήνει στην
αβεβαιότητα τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Επειδή όμως δεν είμαστε χθεσινοί και επειδή το έγκλημα είναι προμελετημένο, πρέπει να μπουν κάποια πράγματα στην θέση τους.

Η ΒΙΟΧΥΜ ήταν η πρώτη βιομηχανία εκχύμωσης στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε για να μπορούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και οι οινοκαλλιεργητές να μεταποιούν τα αδιάθετα στο εμπόριο προϊόντα τους τα οποία ήταν από τα βασικά στον Νομό. Τα πορτοκάλια των Χανίων έφτασαν να γίνουν γνωστά σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Οι αντιαγροτικές πολιτικές όμως που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις υπό τις οδηγίες της ΕΟΚ-ΕΕ συρρίκνωσαν τον αγροτικό πληθυσμό και στα Χανιά όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Ήρθε λοιπόν το 2013 η Τράπεζα Χανίων για να «σώσει» την ιστορική αυτή επιχείρηση και όπως έλεγαν εκείνη την περίοδο να «ξαναγεμίσουν τον κάμπο των Χανίων πορτοκαλιές».

Γνώριζαν πολύ καλά τότε ότι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και ειδικά των πορτοκαλιών ήταν σε πτωτική πορεία ήδη για αρκετά χρόνια την περίοδο που έγινε η εξαγορά. Δεν μπορεί να εκπλήσσεται λοιπόν και να μας λέει ότι η παραγωγή των πορτοκαλιών έπεσε από τους 100.000 τόνους στους 30.000 και ότι για αυτό τον λόγο προχωράει σε απολύσεις και σε μείωση των δραστηριοτήτων της ΒΙΟΧΥΜ.

Δεν γνώριζε η Τράπεζα Χανίων ότι με 4,5 λεπτά στα πορτοκάλια χυμοποίησης (την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες βιομηχανίες στην Πελοπόννησο δίνουν τα διπλά) δεν ξαναγεμίζεις τον κάμπο με πορτοκάλια αλλά ότι οδηγείς τους παραγωγούς να αναζητήσουν νέες καλλιέργειες ή να πουλήσουν τα χωράφια τους;

Τελικά τι θα γίνει με τα προϊόντα των παραγωγών των Χανίων; Εκτός από τα πορτοκάλια είναι και τα λεμόνια, τα γκρέιπ φρουτ και τα μανταρίνια, για τα οποία δίνει επίσης εξευτελιστικές τιμές και πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Αν φύγουν οι εργαζόμενοι ποιος θα τα χυμοποιεί αυτά; Εκτός και αν έχουν σκοπό να τα παραλαμβάνουν και να τα χυμοποιούν σε βιομηχανίες της ηπειρωτικής Ελλάδας και η ΒΙΟΧΥΜ να παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα.

Όταν η Τράπεζα Χανίων αγόραζε το οικόπεδο σε τιμή ευκαιρίας και το οποίο είναι μέσα στον ιστό της πόλης, έκανε κάποια χάρη στους αγρότες των Χανίων;

Μήπως τελικά η παντρειά της Τράπεζας Χανίων με την ΒΙΟΧΥΜ έγινε για την προίκα και τώρα μένουν οι παραγωγοί ξεκρέμαστοι και οι εργαζόμενοι στον ανεργία;

Πρώτη μας σκέψη ο άνθρωπος ή τα κέρδη της Τράπεζας;

Όλη αυτή η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση των αγροτών στους Αγροτικούς τους Συλλόγους και η πάλη ενάντια στο ξεκλήρισμα τους.
Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους της ΒΙΟΧΥΜ και στα δίκαια αιτήματα τους.»

zarpanews.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αμα σας πω ότι παντα είχα την απορία πως στο διάολο στέκεται η Βιοχυμ. Έτσι όπως ήταν η εταιρεία αν δεν είχε μπει η Τράπεζα κοπελιά θα είχατε κλείσει εδα 5 χρόνια

  2. Η Τράπεζα καλώς δημιουργήθηκε και καλώς ανέλαβε την αναστήλωση της Βιοχήμ. Έγινε την εποχή όπου όντως ως Συνεταιρισμός ενδιαφερόταν για το καλό του Νομού και των τοπικών επιχειρήσεων. Για αυτό ο κόσμος συσπειρώθηκε και την στήριξε. Ωστόσο, εξαιτίας των αποφάσεων της Διοίκησης Μαρακάκη, η τράπεζα πήρε άλλη τροπή, εγκατέλειψε σχεδόν το όραμα που είναι γραμμένο στις συνεταιριστικές αρχές της Τράπεζας και σαν στόχο έχει μόνο την δική του ευημερία και κάποιων υμετέρων. Όταν θα έρθει η ώρα της Συνέλευσης να μην ξεχάσετε να τον ξαναβγάλετε. Λίγα έχει καπηλευτεί.

  3. Δεν πειράζει…θα μπούν και οι απολυμένοι της ΒΙΟΧΥΜ στην ουρά (πάντα με..μάσκα) για τα επιδόματα του ..Κούλη που πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι..πρωτίστως σε αλλοδαπά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ