Βίντεο σοκ | Η φρίκη που βιώνουν κρατούμενοι πρόσφυγες σε καταυλισμό στη Λιβύη

βίντεο-σοκ-η-φρίκη-που-βιώνουν-κρατούμ-852206

Σε βίντεο με σκληρές εικόνες, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα διακρίνονται τρομοκρατημένοι, βαριά τραυματισμένοι άνθρωποι με ανοικτά τραύματα από σφαίρες, ενώ ακούγονται πυρά και κραυγές απόγνωσης.

Οι εικόνες από τις επιθέσεις κατά αμάχων, άοπλων προσφύγων καταγράφηκαν σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση αρωγής τις τελευταίες μέρες στον προσφυγικό καταυλισμό Κασρ Μπιν Γκασίρ στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όταν ήταν στοιβαγμένοι εκεί σαν σαρδέλες 700 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Οι σκηνές από την Τρίπολη αποδεικνύουν ότι οι κρατούμενοι μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη διαπάλη εξουσίας μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων της Λιβύης. Από τις αρχές Απριλίου οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθούν να ανατρέψουν την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Σκληρές μάχες διεξάγονται σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας της Λιβύης και σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ήδη έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς 35.000 κάτοικοι. Αλλά οι περισσότεροι από τους περίπου 3.000 πρόσφυγες από άλλες χώρες της Αφρικής δεν έχουν καμία ελπίδα να ξεφύγουν από τα πεδία των μαχών στην Τρίπολη.

Μετά τις πρώτες πληροφορίες για τα πυρά που είχαν στόχο κρατούμενους μετανάστες την Τρίτη οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» κατάφεραν να απομακρύνουν από τον καταυλισμό του Κασρ Μπιν Γκασίρ 30 άτομα, ανάμεσά τους και 12 παιδιά και να τα μεταφέρουν στην πόλη Σαουίτζα, περίπου 50 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Τραγική η κατάσταση για αμάχους και πρόσφυγες στη Λιβύη

Η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό και τους πρόσφυγες στην Τρίπολη είναι εξαιρετικά ανησυχητική, λέει ο επικεφαλής των MSF στη Λιβύη, Κρεγκ Κένζι. «Είναι η τρίτη ένοπλη σύγκρουση σε διάστημα επτά μηνών. Στο μεταξύ οι μάχες έχουν μεταφερθεί εντός της πόλης σε κατοικημένες περιοχές, όπου χρησιμοποιούνται βαριά όπλα, ρουκετοβόλα και σημειώνονται αεροπορικές επιθέσεις. Κι οι μετανάστες βρίσκονται στη μέση όλου αυτού, εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς».

Όπως διαπίστωσαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» από μαρτυρίες που συνέλεξαν στο Κασρ Μπιν Γκασίρ, οι μετανάστες δέχθηκαν πυρά αδιακρίτως. Τα τελευταία 24ωρα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι εν μέσω των μαχών η τροφοδοσία των καταυλισμών των μεταναστών σε πόσιμο νερό και τρόφιμα γίνεται με το σταγονόμετρο. Εξ’ ου και η έκκληση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» προς τη διεθνή κοινότητα να μεριμνήσει για την ταχύτατη απομάκρυνση των προσφύγων από τη Λιβύη.

Πηγή: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook