Βίλες με ΕΝΦΙΑ… γκαρσονιέρας: Τα παράλογα του φόρου ακινήτων – Ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των αντικειμενικών αξιών

βίλες-με-ενφια-γκαρσονιέρας-τα-παράλ-711245

Περίπου 7.000 περιοχές, σε όλη τη χώρα, παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος με αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

Παραθαλάσσια βίλα στην Κινέτα επιφάνειας 517 τ.μ. σε έκταση σχεδόν 7,5 στρεμμάτων έχει εμπορική αξία 2.700.000 ευρώ. Η αντικειμενική της αξία ανέρχεται στα 73.648 ευρώ και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι μόνο 374 ευρώ. Όσα δηλ. πληρώνει κι ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ηλικίας 25 ετών στο Περιστέρι.

Άλλη μία εξοχική κατοικία στο Πόρτο Χέλι 250 τ.μ. με έκταση 2 στρεμμάτων πωλείται 1 εκατ. ευρώ. Για την εφορία η αξία του ακινήτου είναι 125.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης της επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 378 ευρώ. Τον ίδιο φόρο πληρώνει πάνω- κάτω και ο κάτοχος ενός συνηθισμένου διαμερίσματος στην Καλλιθέα.

Πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες σε περιοχές – φιλέτα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, την Κέρκυρα ακόμη και στην Αττική, δίπλα ή με θέα τη θάλασσα, πωλούνται σε τιμές που ζαλίζουν καθώς απευθύνονται σε αγοραστές με μεγάλα πορτοφόλια. Η εμπορική αξία των ακινήτων αυτών είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν σχεδόν αφορολόγητοι.

Η διαφορά μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής τιμής είναι χαοτική. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τους κατόχους πολυτελών ακινήτων είναι ασήμαντος καθώς οι κατοικίες έχουν κτιστεί σε αγροτεμάχια για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβαρύνει πολλαπλάσια την εντός σχεδίου αστική ιδιοκτησία.

Περίπου 7.000 περιοχές, σε όλη τη χώρα, παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος με αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει. Μέσα στο επόμενο έτος, με τη νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, το σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα, θα καθιερωθούν υψηλότερες αξίες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων που επιβάλλονται στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων στις περιοχές αυτές.

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook