Βγαίνει «στο σφυρί» σήμερα ξενοδοχείο σε τουριστική περιοχή των Χανίων

Σήμερα επαναλαμβάνεται ο πλειστηριασμός για έκταση με ξενοδοχείο της εταιρείας Easy Days Α.Ε. που βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια του χωριού Αλμυρίδα, του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Πρόκειται για διώροφο ξενοδοχείο 32 δίκλινων δωματίων που περιλαμβάνει επίσης πισίνα και παιδική πισίνα συνολικού εμβαδού 154,72 τ.μ., υπαίθριο bar και γήπεδο τένις.

Το ξενοδοχείο βγαίνει με επισπεύδουσα την Intrum και η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν στα 2.010.000 ευρώ. Στις 6 Απριλίου η τιμή μειώθηκε κατά 20% στα 1.608.000 ευρώ, αλλά και πάλι ο πλειστηριασμός ήταν άγονος. Έτσι στο σημερινό πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης είναι μειωμένη περαιτέρω στα 1.306.500 ευρώ.

Μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων που είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 20 Ιουνίου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται κανονικά. Σημειώνεται ότι η αποχή ανεστάλη μετά την αντίστοιχη αναστολή της υποχρέωσης για την ηλεκτρονική υποβολή εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» έως και την 30ή Οκτωβρίου 2022.

Έτσι, ο Ιούνιος κάνει «ποδαρικό» με «επώνυμα» ακίνητα, έτοιμα και ημιτελή ξενοδοχείαπαραθεριστικές κατοικίες αλλά και σκάφη αναψυχής να περιλαμβάνονται στο σημερινό πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η βίλα της εταιρείας Βικτόρια Κτηματική (συμφερόντων, στο παρελθόν, της Αλεξάνδρας Τερζή-Χανδρή) που βγαίνει για πολλοστή φορά στο σφυρί και με σημαντικό «σκόντο» σε σχέση με την αρχική τιμή.

Το ακίνητο βρίσκεται στην Εκάλη επί της Λ. Θησέως και της οδού Ήρας και αναπτύσσεται σε τμήμα οικοπέδου, επιφάνειας 1.206,86 τ.μ., με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο 663/1000. Ολόκληρο το οικόπεδο έχει έκταση 1.819,98 τ.μ.

Στην κάθετη ιδιοκτησία ανεγέρθηκε κατοικία αποτελούμενη από ισόγειο (ισόγειος κατοικία), επιφάνειας 266,82 τ.μ., και υπόγειο, επιφάνειας 102,90 τ.μ. Το υπόγειο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο, πλυσταριό, αποθήκη και γκαράζ αυτοκινήτου.

Στην επιφάνεια του ισογείου συμπεριλαμβάνεται και χώρος 11,00 τ.μ. ο οποίος καθ’ υπέρβαση πολεοδομική έχει ενσωματωθεί και αποτελεί κύριο χώρο της κατοικίας. Η κατοικία ισογείου και υπογείου έχει συνολική επιφάνεια 369,72 τ.μ. Ο σκελετός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα και η κατοικία έχει επένδυση πέτρας. Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 25/06/2021 η κατάσταση συντήρησης της ιδιοκτησίας είναι καλή.

Η κατοικία αποκτήθηκε από την εταιρεία το Νοέμβριο του 2006. Η κατάσχεση έγινε για ποσό 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης) και η τιμή πρώτης προσφοράς με την οποία βγήκε αρχικά σε πλειστηριασμό (με επισπεύδουσα την Intrum) είχε οριστεί στις 815.585 ευρώ. Μετά από διαδοχικές άγονες προσπάθειες η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί για το σημερινό σφυρί στις 652.468 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο των πλειστηριασμών έχουν βρεθεί την τελευταία διετία και άλλα ακίνητα της κυρίας Χανδρή, όπως ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ή εταιρειών που στο παρελθόν βρίσκονταν στον κύκλο συμφερόντων της, όπως της Calle Mar Α.Ε για συγκρότημα δύο κατοικιών στη Μύκονο, της Vecchia Α.Ε για παλαιά μονοκατοικία στο Θησείο, καθώς και άλλες ιδιοκτησίες της Βικτόρια Κτηματική στην Κηφισιά.

Τα έτοιμα και τα ημιτελή ξενοδοχεία

Σήμερα επαναλαμβάνεται ο πλειστηριασμός για έκταση με ξενοδοχείο της εταιρείας Easy Days Α.Ε. που βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια του χωριού Αλμυρίδα, του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Πρόκειται για διώροφο ξενοδοχείο 32 δίκλινων δωματίων που περιλαμβάνει επίσης πισίνα και παιδική πισίνα συνολικού εμβαδού 154,72 τ.μ., υπαίθριο bar και γήπεδο τένις.

Το ξενοδοχείο βγαίνει με επισπεύδουσα την Intrum και η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν στα 2.010.000 ευρώ. Στις 6 Απριλίου η τιμή μειώθηκε κατά 20% στα 1.608.000 ευρώ, αλλά και πάλι ο πλειστηριασμός ήταν άγονος. Έτσι στο σημερινό πλειστηριασμό η τιμή εκκίνησης είναι μειωμένη περαιτέρω στα 1.306.500 ευρώ.

Σήμερα θα «κληρώσει» και για ένα ημιτελές ξενοδοχείο στη Σαντορίνη. Πρόκειται για ένα υπόσκαφο συγκρότημα της εταιρείας «Ηλιοφάνεια Σαντορίνης Α.Ε.», που βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 488.000 ευρώ.

Το σφυρί ειδικότερα αφορά έναν ενιαίο αγρό, «με τα ανεγερθέντα και τυχόν ανεγερθέντα σε αυτόν κτίσματα, τα συστατικά, τα παραρτήματα και τα παρακολουθήματά του», που βρίσκεται στη θέση «Πλατειές» ή Ξεροπήγαδο του «Κρίκελα» στην περιοχή Βουρβούλος.

Ο αγρός αυτός κατά τους τίτλους κτήσης είχε έκταση 15.000 τ.μ. και είχε προέλθει από την συνένωση δύο όμορων αγρών έκτασης 6 και 9 στρεμμάτων αντίστοιχα, κατά δε νεότερη καταμέτρηση έχει έκταση 18.910 τ.μ.

To γήπεδο είναι εκτός οικισμού άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ το όριο κατάτμησης για ξενοδοχειακή χρήση είναι τα 15 στρέμματα και η δόμηση στα 300 τ.μ.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού (δεν έχει θέα στην Καλντέρα ) σε σχετικά αραιοδομημένη περιοχή με λίγες τουριστικές εγκαταστάσεις και μικρό τουριστικό ενδιαφέρον. Κοντά στο ακίνητο βρίσκεται το λιμανάκι του Βουρβούλου που επίσης είναι έξω από το τουριστικό κομμάτι του νησιού, ενώ ο αγρός απέχει από τη θάλασσα περίπου 270 μέτρα. Στην περιοχή δεν υπάρχουν συγκοινωνίες εκτός της επαρχιακής οδού και η πρόσβαση γίνεται με Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Εντός του ακινήτου υπάρχουν ημιτελή κτίσματα σε πολύ κακή κατάσταση. Τα κτίρια είναι διαβρωμένα και οι οπλισμοί έχουν οξειδωθεί. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δυο συγκροτήματα με υπόσκαφα κτίρια 200 τ.μ. και 100 τ.μ. αντίστοιχα, 5 ορθογώνια κτίρια των 50 τ.μ. ένα θολωτό κτίριο 30 τ.μ. και τρία κτίρια χωρίς τη θολωτή στέγη.

Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από πάνελ οπλισμένου σκυροδέματος ανεπίχριστα.

Στην έκθεση εκτίμησης σημειώνεται ότι «το κόστος επισκευής και αποπεράτωσης τους είναι πολύ μεγάλο» καθώς και ότι «επειδή ξεπερνούν τα σημερινά επιτρεπόμενα μεγέθη μπορούν δυνητικά να ρυθμισθούν», ενώ η έκταση δεν έχει δασικές δεσμεύσεις καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως ΑΑ, δηλαδή ως έκταση με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως μη δασική. Επίσης, πληροί τις προϋποθέσεις για τουριστική χρήση και δεν κατατμείται.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, «η εξέλιξη της αξίας οικιστικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει πτωτικές τάσεις». Έτσι ενώ στο παρελθόν υπήρχε μια ανοδική τάση «από την έναρξη της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας έως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αξίες παρουσίασαν πτώση».

Τονίζεται ακόμη ότι η δεδομένη οικονομική συγκυρία, έχει οδηγήσει πιθανούς πωλητές αλλά και πιθανούς αγοραστές οικοπέδων και κατασκευαστές να κρατούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα η προσφορά αλλά και η ζήτηση αδόμητων οικοπέδων να είναι μικρή.


Το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση ποσού 700.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Κύπρου που εγγράφηκε στις 6-9-2011, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση (από την Intrum Hellas, που είναι και η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού) έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2021 για οφειλή ύψους 120.000 ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.

newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ