Βενζίνη: Έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών η τιμή της αμόλυβδης

βενζίνη-έσπασε-το-ρεκόρ-όλων-των-εποχώ-1345299

Σε ιστορικό υψηλό η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης – Έρχεται να προστεθεί στο τεράστιο κύμα της ακρίβειας

Η τιμή της βενζίνης θα καταρρίψει το αρνητικό ρεκόρ ακρίβειας στη χώρα μας, υπογράμμιζε χθες το iEidiseis, όπερ δυστυχώς και εγένετο.

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ανήλθε στα 1,841 ευρώ ανά λίτρο και έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών, το οποίο κρατούσε από τον Αύγουστο του 2012 (1,838€/l).

Πρόκειται για ένα ιστορικό υψηλό που κατατάσσει την πατρίδα μας στη χειρότερη θέση της ευρωπαϊκής ηπείρου και ισχυροποιεί περαιτέρω την καταστροφική ορμή της χιονοστιβάδας ακρίβειας και ανατιμήσεων η οποία σαρώνει τη χώρας μας και δεν έχει σταματημό.

Στο «μάτι» του ενεργειακού κυκλώνα βρίσκονται επί ακόμη μια ημέρα οι Κυκλάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη μέση τιμή στην Ελλάδα (2,040 ευρώ ανά λίτρο), ενώ τη θλιβερή αυτή σκυτάλη παίρνουν τα Δωδεκάνησα σημειώνοντας μέση τιμή της τάξεως των 1,980 ευρώ ανά λίτρο. Ακολουθεί η Ευρυτανία με 1,937 ευρώ.

Στα ύψη παραμένουν στη χώρα μας και οι τιμές των υπόλοιπων καυσίμων. Ειδικότερα, η μέση τιμής της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται στο 1,837 ανά λίτρο, της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 1,984, του diesel κίνησης στο 1,578, του υγραερίου κίνησης στο 1,044 και του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,237.

Οι τιμές της απλής αμόλυβδης βρίσκονται μια ανάσα από το φράγμα των 2 ευρώ στις μεγάλες πόλεις, με τους οδηγούς στην επαρχία να πληρώνουν για κάθε λίτρο έως και 2,3 ευρώ.

Αυτό το ξέφρενο «ράλι» στα καύσιμα, με τις τιμές τους να σπάνε κάθε ρεκόρ, βάζει «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων. Τα νοικοκυριά «ασφυκτιούν».

Κραυγή αγωνίας για άμεση μείωση του ΕΦΚ των καυσίμων

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων απηύθυνε έκκληση προς Χρήστο Σταϊκούρα να μειώσει αμέσως τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων.

Αναλυτικά, σ’ επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών αναφέρουν:

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων. Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί, τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ είναι σημαντικά αυξημένα, εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής τιμής των καυσίμων, με αποτέλεσμα σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των κρατικών εσόδων να αγγίζει τα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας επίσης, ότι οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα οχήματά τους και αποφεύγουν τον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όχι γιατί είναι πλούσιοι, όπως ατυχώς ειπώθηκε, αλλά διότι προσπαθούν να προφυλαχτούν από την πανδημία.

Οι οδηγοί, έστω και με λίγα λίτρα στο ρεζερβουάρ τους, προσπαθούν να προστατευτούν.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το αυξημένο κόστος μεταφοράς επιβαρύνει επιπλέον τόσο τις τιμές των προϊόντων, όσο και των υπηρεσιών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν ως αγαθό θέρμανσης το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ιδιαιτέρως φορολογημένοι και η απόφασή σας για επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει ούτε το 30% των χρηστών.

Δεν θεωρούμε λογικό από την μία να επιδοτούμε την ηλεκτροκίνηση και από την άλλη να εξαναγκάζουμε τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα τζάκια τους, προσθέτοντας μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Για την αύξηση των κρατικών εσόδων, σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραβατικότητας, που θα αποφέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους, κάτι που τονίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, μηδενός εξαιρουμένου.

Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα έχει αυξηθεί και τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιεικώς αναποτελεσματικά.

Σας ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την πρότασή μας, και όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ταυτόχρονα με την παράλληλη ελάφρυνση των καταναλωτών».

2 thoughts on “Βενζίνη: Έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών η τιμή της αμόλυβδης

  1. Με 70 έως 80 τοις 100 να είναι φόρος δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Η πραγματικότητα είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει διπλασιαστεί η τιμή του πετρελαίου (τιμή ανά βαρέλι) . Όταν όμως είχε πάει από τα 100 Ευρώ στα 30 -40 ευρώ η τιμή του έπεσε από 1,80 στα 1,50. Δηλαδή για γέλια, αφού η κυβέρνηση αύξανε το φόρο , διαφορετικά θα είχε πέσει , τότε η τιμή του λίτρου κάτω από τα 100 ευρώ.(Βλέπεις θα είχαμε πολύ φτηνή). ΤΩΡΑ που διπλασιάστηκε η τιμή του βαρελιού δεν βλέπω την ανάλογη προθυμία(να μειώσουν τον φόρο). Βλέπεις τα λεφτά είναι πολλά!!. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Έχουν βουτήξει στο μέλι και μόνο όταν τελειώσει(το μέλι) θα μας στραβώσουν. Αυτό είναι ο ορισμός της κλεψιάς και δυστυχώς την κάνει το κράτος, ενώ ζητάει από τους πολίτες να δηλώσουν μέχρι και το μνήμα το οποίο έχουν για το τελευταίο τους ταξίδι… Μόνο ΝΤΡΟΠΗ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook