Βενετία: Κάτω από 50.000 οι μόνιμοι κάτοικοι – Φόβοι ότι η πόλη μετατρέπεται σε «μουσειακό λείψανο»

βενετία-κάτω-από-50-000-οι-μόνιμοι-κάτοικοι-1503996

Οι εναπομείναντες κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Βενετίας εκφράζουν φόβους ότι η πόλη τους θα μετατραπεί σε ένα υπαίθριο «μουσειακό λείψανο» καθώς ο μόνιμος πληθυσμός υπολογίζεται κάτω από 50.000 για πρώτη φορά.

Κάποτε, το κέντρο της πόλης αριθμούσε πάνω από 120.000 κατοίκους. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα ο μαζικός τουρισμός με χιλιάδες επισκέπτες να συνωστίζονται σε πλατείες, σοκάκια και γέφυρες έχει οδηγήσει πολλούς άλλοτε μόνιμους κατοίκους να φύγουν από την πόλη.

Το Venessia.com, μια ομάδα ακτιβιστών που επί χρόνια αγωνίζεται για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βενετίας, έχει παρακολουθήσει τη μείωση του πληθυσμού και είπε ότι ο αριθμός των κατοίκων υπολογίζεται πλέον σε κάτω από 50.000.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό, αλλά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, και χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ληξιαρχείο, θα πέσει κάτω από τις 50.000», δήλωσε ο Ματέο Σέτσι, επικεφαλής του Venessia.com. «Έχουμε προειδοποιήσει για αυτό εδώ και χρόνια […] δε θέλουμε να τα παρατήσουμε, αλλά καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναστρέψει την τάση».

Ο Σέτσι είπε ότι όσοι τελικά παραμένουν στην πόλη αισθάνονται «πνιγμένοι» από μια «οικονομική μηχανή» που έχει επικεντρωθεί στον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι παλεύουν με το υψηλό κόστος ζωής και την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών.

«Ο τουρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί παίρνεις χρήματα αλλά ταυτόχρονα διώχνεις όλες τις δραστηριότητες για τους κατοίκους», είπε ο Σέτσι, ο οποίος περιέγραψε τη Βενετία ως «ταμειακή μηχανή».

Από την πλευρά του, το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας απέρριψε τις ανησυχίες για τη μείωση του πληθυσμού, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός ενισχύεται από αλλοδαπούς φοιτητές και πολίτες που μένουν στο κοντινό Μέστρε. Παράλληλα, σημειώνουν ότι το ληξιαρχείο δεν περιλαμβάνει αυτούς που ενδέχεται να μένουν στην πόλη για σημαντικό μέρος του έτους, αλλά δεν είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι.

lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook