Βαθιά πτώση τουρισμού τον Σεπτέμβριο αναμένεται στην Κρήτη

βαθιά-πτώση-τουρισμού-τον-σεπτέμβριο-1048968

Με μεγάλες απώλειες από όλες τις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό θα κλείσει φέτος η σεζόν. Μια σεζόν που ξεκίνησε αργά και με όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό να βλέπουν τις – όποιες – ελπίδες τους να μην επιβεβαιώνονται.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας είχε ως επακόλουθο να εκδοθούν νέες ταξιδιωτικές οδηγίες με περιοριστικά μέτρα, κάτι που οδήγησε τις κρατήσεις ειδικά από τις σκανδιναβικές χώρες σε «βουτιά».

Έτσι ο Σεπτέμβριος, ένας μήνας στον οποίο είχαν βασίσει τις ελπίδες τους οι επαγγελματίες του τουρισμού, ακολουθεί τελικά καθοδική πορεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Ν. Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, η πτώση για τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα αεροδρόμια της Κρήτης θα φτάσει το 60%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον μήνα Ιούλιο η πτώση στις αφίξεις ήταν στο 70% σε σχέση με πέρσι και τον Αύγουστο 50%.

Το Ρέθυμνο, που και φέτος το Σεπτέμβριο είχε «ποντάρει» σε ένα μεγάλο ποσοστό στους σκανδιναβούς τουρίστες, φέτος χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του σε αυτές τις αγορές, ενώ επίφοβο είναι το κλίμα και με την αγορά της Αγγλίας, αφού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο ασκούνται οι πιέσεις στη χώρα για έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας.

Ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έχουν ακυρωθεί οι αφίξεις από τις σκανδιναβικές χώρες κάτι που θα είναι τεράστιο «πλήγμα» για τα ξενοδοχεία, καθώς κάποια από τα μεγάλα που θα έμεναν ανοιχτά, θα αναγκαστούν να κλείσουν νωρίτερα και γενικότερα για την τοπική οικονομία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση και παρά την εξαιρετικά δύσκολη φετινή συγκυρία ο κ. Μπερέτης τονίζει ότι καλώς «άνοιξε» η τουριστική περίοδος. «Έστω για 2 – 3 μήνες οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μπόρεσαν να δουλέψουν και να έχουν κάποια κέρδη», είπε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι κυριότερες αφίξεις την περίοδο που διανύουμε είναι από τις αγορές : Ολλανδίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Πολωνίας.

Την ευκαιρία να διεκδικήσει μερίδιο από την “πίτα” του κοινωνικού τουρισμού τον φετινό Αύγουστο έχασε η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ήταν μικρός ο αριθμός των επιταγών του ΟΑΕΔ που ενεργοποιήθηκαν στο νησί, παρά το πανελλαδικό ρεκόρ εξαργυρώσεων που καταγράφηκε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, συνολικά, από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ενεργοποιήθηκαν 71.332 επιταγές σε τουριστικά καταλύματα και 8.718 επιταγές ακτοπλοϊκής μετακίνησης. Συγκεκριμένα, 51.363 επιταγές του βελτιωμένου και ενισχυμένου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου, καθώς και 19.969 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2019-2020, που παρατάθηκε έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα.

Τη “μερίδα του λέοντος” πήρε η Χαλκιδική με 9.881 επιταγές (ποσοστό 18% επί του συνόλου), ενώ ακολουθούν Εύβοια, Θάσος, Πρέβεζα και Πιερία. Στα Χανιά εξαργυρώθηκαν 2.486 επιταγές (ποσοστό 3%).

Όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ, τον Αύγουστο του 2019, είχαν ενεργοποιηθεί 19.129 επιταγές κοινωνικού τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα της χώρας. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν 20.068 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2019-2020 κατά το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020. Δηλαδή, τους καλοκαιρινούς μήνες πήγαν διακοπές συνολικά 91.400 δικαιούχοι και ωφελούμενοι κοινωνικού τουρισμού.

Πηγή: goodnet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook