Βασίλης Τσιτσάνης: Η ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή»

βασίλης-τσιτσάνης-η-ιστορία-πίσω-από-τ-1611052

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια, πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης, μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού που άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική μουσική.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1915 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και πέθανε στο Λονδίνο την ίδια ημέρα το 1984.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή της σειράς μουσικών ντοκιμαντέρ “ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ”, παραγωγής του 2007, αφιερωμένη στο αριστουργηματικό τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη “Συννεφιασμένη Κυριακή” που χιλιοτραγουδήθηκε και έμεινε στην ιστορία. Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1948 από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τη Σωτηρία Μπέλλου.

Η εκπομπή, μέσα από πλούσιο αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και μαρτυρίες του ίδιου του δημιουργού, ανθρώπων που τον γνώρισαν και μελετητών, περιγράφει πώς γράφτηκε το θρυλικό τραγούδι στη διάρκεια της Κατοχής και έγινε μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες ’50 και ’60. Μιλούν ο δεξιοτέχνης μπουζουξής Κώστας Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος και εκδότης  Γιώργος Κοντογιάννης, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου “Χάραμα” Στέλιος Φαρατζής-«Κίμων» και ο Κώστας Τρίμης.

Επίσης, στο μουσικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται βίντεο στο οποίο ο Βασίλης Τσιτσάνης αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσής του: «Στην Kατοχή, στη Θεσσαλονίκη, εμπνεύστηκα τη “Συννεφιασμένη Κυριακή”. Τη ματωμένη εκείνη Κυριακή, που αφορμή μου έδωσαν τα πολλά περιστατικά. Η φτώχεια, η πείνα, η δυστυχία, η καταπίεση, η εξαθλίωση, οι πολλές ελλείψεις και οι εκτελέσεις».

Επίσης, ο Κώστας Παπαδόπουλος θυμάται πως έκαναν πρόβες στο υπόγειο του σπιτιού του Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και την ηχογράφηση της «Συννεφιασμένης Κυριακής» με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Γιώτα Λύδια και τη Μαρινέλλα. Ο Γιώργος Κοντογιάννης μιλά για την γνωριμία του με τον συνθέτη, που, όπως τονίζει, επηρέασε όλα τα είδη του τραγουδιού.

«Πήρε το ρεμπέτικο τραγούδι και το έκανε λαϊκό, με την έννοια της λαϊκής, της ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής. Τα τραγούδια του τραγουδούσαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό ο Τσιτσάνης το ήθελε, το επιδίωξε και το κατάφερε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο Κώστας Τρίμης μιλά για τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου και αποκαλύπτει πως ένιωσε όταν άκουσε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», ενώ ο Στέλιος Φαρατζής-«Κίμων» θυμάται τι γινόταν στο «Χάραμα» όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης έπαιζε το συγκεκριμένο τραγούδι.

Στην εκπομπή ακούγονται η πρώτη εκτέλεση της «Συννεφιασμένης Κυριακής», με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τη Σωτηρία Μπέλλου, η δεύτερη με τη Μαρίκα Νίκου και τον Γιαννόπουλο και η τρίτη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Γιώτα Λύδια και τη Μαρινέλλα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook