Βασίλης Κικίλιας: Μη υπουργός

βασίλης-κικίλιας-μη-υπουργός-1019304

Απίστευτο παράδοξο της κυβέρνησης Μητσοτάκη , που έχει ροπή στο είδος: στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση όλων των εποχών απουσιάζει από το προσκήνιο ο … υπουργός Υγείας!

Ο δημόσιος χώρος που ανήκει στον Βασίλη Κικίλια καλύπτεται από τρία άλλα πρόσωπα, που με την παρουσία τους αφήνουν τον ίδιο στο περιθώριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος πλέον στη χώρα στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος είναι οι πρωταγωνιστές στην ενημέρωση -και τις οδηγίες προς τον πληθυσμό.

Ο δίμετρος πρώην φόργουορντ στα τερέν του μπάσκετ αποδεικνύεται ότι δεν είναι υπουργός πεδίου». Αν εξαιρεθούν κάποιες τυπικές εμφανίσεις του -με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ- είναι εξαφανισμένος. Σαν να τον κρύβουν.

Περισσότερο εμφανίζονται στη δημοσιότητα άλλοι υπουργοί – Σταϊκούρας, Θεοδωρικάκος, Βρούτσης- και φυσικά ο βουλημικός Άδωνις Γεωργιάδης, παρά ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός.

Στην Ιστορία, υπάρχουν περιπτώσεις υπουργών που υπέβαλαν την παραίτηση τους από ευθιξία, λόγω της περιθωριοποίησης και του παραγκωνισμού τους. Συμβαίνει στη κοινοβουλευτική Δημοκρατία και σε περιόδους κρίσης- ακόμη και πολέμων.

Υπουργοί μερικής απασχόλησης δεν υπάρχουν. Ούτε νοείται πολιτικός υπεύθυνος υπουργείου υπό περιορισμό. Δεν σε εμπιστεύονται; Σηκώνεσαι και φεύγεις.

Αλλά ο Κικίλιας βιώνει σιωπηλά το δράμα της απουσίας του από τη σκηνή. Ίσως και της απουσίας του από τις αποφάσεις. Λέγεται ότι δεν ρωτήθηκε για την τοποθέτηση του καθηγητή Μόσιαλου.

Όπως δεν είχε ρωτηθεί όταν τοποθετούνταν υπερήλικοι και απόστρατοι ως μάνατζερ» στα νοσοκομεία.

Όσο για το νέο κονδύλι των 11 εκατ. ευρώ που θα πάει στην καμπανιά για τον ιό»- θα το χειρίζεται αποκλειστικά ο Γρ. Δημητριάδης- που δεν είναι γιατρός.

Κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν στην κατάσταση που βρέθηκε ο υπουργός Υγείας αυτό το ζορίζει περισσότερο σαν γιατρό ή σαν πολιτικό. Στα 45 του θα μπορούσαν να συμβαίνουν και τα δυο.

Ο Κικίλιας μπήκε στην πολιτική το 2006 όταν εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηνών το 2006. Το 2009 δεν μπόρεσε να μπει στη Βουλή, αλλά τον επόμενο χρόνο παρά λίγο να εκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής.

Αυτό τον βοήθησε και το 2012 όταν οι ψηφοφόροι της ΝΔ στην Α’ Αθήνας τον έχρισαν βουλευτή.

Για νέο πολιτικό δεν του πήγε και άσχημα. Υπουργός Δημόσιας Τάξης επί Σαμαρά, πορτ παρόλ και τομεάρχης Άμυνας στο κόμμα, υπουργός Υγείας επί Μητσοτάκη.

Ως γιατρός μάλλον δεν πρόλαβε να σταδιοδρομήσει. Το 2012 που πήρε την ειδικότητα του χειρουργού ορθοπεδικού, μπήκε στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής.Έτσι μάλλον δεν έχει προσωπική εμπειρία, διαχειριζόμενος ένα σύστημα ιδιαίτερων απαιτήσεων και υψηλής κοινωνικής φόρτισης.

Η θητεία του στο υπουργείο Υγείας πριν την επιδημία, δεν έδειχνε ότι τον περιμένουν δάφνες ή μακροημέρευση. Με την αντιμετώπιση που του επιφύλαξε το Μέγαρο Μάξιμου στη μάχη του κορονοϊού, απέκτησε το τίτλο του μη υπουργού. Δυσάρεστο για ανερχόμενο πολιτικό…

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook