Βασίλης Καλλίδης: Μαγείρεψε στα Χανιά και βγάζει βιβλίο για τον Ορίζοντα! | Photos

βασίλης-καλλίδης-μαγείρεψε-στα-χανιά-765353
Ο Βασίλης Καλλίδης όλο και συχνότερα επισκέπτεται τα Χανιά το τελευταίο διάστημα και αυτό για να συναντηθεί με τους εθελοντές και τις εθελόντριες του «Ορίζοντα». Ο λόγος; Μα να προχωράει ο συντονισμός των προετοιμασιών για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού βιβλίου πραγματικά παραδοσιακής Κρητικής μαγειρικής.
Το βιβλίο, που στηρίζουν με χορηγίες δεκάδες επιχειρηματίες της πόλης και με την αφιλοκερδή τους εργασία γραφίστες, διορθωτές και πολλοί άλλοι συνεργάτες, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου. Στόχος, να είναι διαθέσιμο στο καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του «Ορίζοντα», ώστε να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική πηγή εσόδων για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου…
Στο InTown #5 Summer 2018 μίλησε ο Βασίλης Καλλίδης για το βιβλίο και τη σχέση του με τον Σύλλογο:

Πώς έγινε η γνωριμία σου με τον Ορίζοντα;

Η γνωριμία με τον Ορίζοντα έγινε μέσω κοινών φίλων και γνωστών. Κατεβαίνω πάρα πολύ συχνά στα Χανιά και μία από αυτές τις φορές άκουσα για τη δράση του Ορίζοντα. Καθώς η πόλη είναι μικρή, δεν άργησα να γνωρίσω και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον σύλλογο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν νέες φιλίες και από τις φιλίες αυτές προέκυψε και η συγκεκριμένη συνεργασία.

Η ιδέα για το βιβλίο πώς ήρθε;

Εμένα γενικά μου αρέσουν πάρα πολύ τα βιβλία και δη τα βιβλία μαγειρικής. Σε μία από τις επισκέψεις μου στα Χανιά για ένα bazaar φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διοργάνωνε ο Ορίζοντας, σκέφτηκα πως μια συλλογή από κρητικές συνταγές θα είχε πολύ μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Φυσικά, όταν μιλάμε για εμπορικό ενδιαφέρον, αυτό σημαίνει έσοδα που πάνε αποκλειστικά και μόνο στον Ορίζοντα. Οπότε μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα βιβλίο που να θέλει να το αγοράσει ο άλλος, να είναι άρτια τυπωμένο, άρτια στημένο, να έχει μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά, πάνω απ’ όλα, να έχει μεγάλο γαστριμαργικό λαογραφικό ενδιαφέρον. Έτσι ξεκινήσαμε να στήνουμε αυτό το βιβλίο και είμαστε πολύ χαρούμενοι, ενώ αναμένουμε να δούμε σύντομα το τελικό αποτέλεσμα.

Πότε ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω στο βιβλίο;

Περίπου πριν από ένα χρόνο. Επειδή έχω εκδώσει ήδη τέσσερα δικά μου βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη, πολλοί νομίζουν ότι ένα βιβλίο στήνεται σε μία εβδομάδα. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Το βιβλίο θέλει χρόνο, θέλει διορθώσεις, κάνεις αλλαγές συνέχεια, αλλάζεις γνώμη (ειδικά αν είσαι σαν κι εμένα που δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος – γέλια).

Απ’ όσο ξέρω πολύ μεγάλο ενδιαφέρον -φαντάζομαι και για σένα- είχε και η φωτογράφιση..

Η φωτογράφιση έγινε σε κάποια μέρη με έντονο τοπικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα μία στάνη. Ήταν, θα έλεγε κανείς, λίγο ιδιαίτερα ή και κάπως «εκκεντρικά» τα σημεία στα οποία επιλέξαμε να κάνουμε φωτογραφίες. Η φωτογράφιση έγινε από τους Γιώργο Ζακυνθινάκη και Ζαχαρία Ανδρεαδάκη (ZitaAlpha Photo Team) με αληθινά πιάτα, σε αληθινές κουζίνες, όπου χρησιμοποιήθηκαν καθημερινά σκεύη από εκείνα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στις κουζίνες τους, αυτά στα οποία οι μαμάδες μας μαγειρεύουν και σερβίρουν καθημερινά.

Κυρίως όμως πρόκειται για αληθινά μαγειρεμένα φαγητά και επέμενα ιδιαίτερα σε αυτό γιατί βλέπουμε συνήθως ένα τέλειο food styling στα βιβλία το οποίο δεν αντανακλά καθόλου την αληθινή εικόνα του φαγητού ενός τόπου. Οι νοικοκυρές δέχτηκαν να μαγειρέψουν τα φαγητά, ο Γιάννης Αποστολάκης να συνεισφέρει με τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία του, τα δύο παιδιά να τα φωτογραφίσουν και επιπλέον έχουμε αρκετές φωτογραφίες στο βιβλίο από μία στάνη και κάποια μποστάνια, που θα το κάνουν νομίζω ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία…

Η επιλογή των φαγητών πώς έγινε;

Μόνος μου δεν θα μπορούσα να διαλέξω τις συνταγές γιατί άλλο τι μου αρέσει να γεύομαι όταν έρχομαι στην Κρήτη -και ιδιαίτερα στα Χανιά- και άλλο τι αποτελεί τη γαστριμαργική βάση και παράδοση του τόπου. Αυτό το ξέρουν καλύτερα οι ντόπιες νοικοκυρές. Έτσι λοιπόν, τις συνταγές τις πρότειναν οι γυναίκες – μέλη του Ορίζοντα. Καθίσαμε κάτω μετά από πάρα πολύ σκέψη, κόψαμε ράψαμε τις συνταγές, τις διόρθωσαν οι κυρίες που ήξεραν καλύτερα, συγκινήθηκαν γιατί κάποιες συνταγές είχαν και οι ίδιες να τις γευτούν πάρα πολλά χρόνια, από μικρά παιδιά.

Σε ένα απόλυτα φιλικό και νοσταλγικό περιβάλλον οι κυρίες θυμήθηκαν, γέλασαν, μάλωσαν, θύμωσαν η μία με την άλλη, αμφισβήτησαν η μία την άλλη και εννοείται πως όλα αυτά τα λέω χαριτολογώντας! Στην πραγματικότητα, όλα αυτά έγιναν σε πλαίσιο πάρα πολύ φιλικό και με μοναδικό στόχο να αποτυπωθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τελικά καταλήξαμε σε αυτές τις… 100 τόσες συνταγές που θα απαρτίζουν το κυρίως σώμα του βιβλίου.

Σου αρέσει να μαγειρεύεις, όπως είπες, “αληθινά φαγητά”;

Αυτή είναι η μία μου υπόσταση ως μάγειρας, η τηλεοπτική. Είναι όμως και η αληθινή γιατί και στην καθημερινότητά μου έτσι μαγειρεύω, αυτά τα φαγητά επιλέγω να φτιάχνω, να γεύομαι και να προσφέρω στα αγαπημένα μου πρόσωπα. Μέσα από τις εκπομπές μου όντως επιλέγω να συναντώ και να παρουσιάζω αληθινούς ανθρώπους, σε αληθινές κουζίνες, που δεν είναι πάντα γυαλιστερές, ούτε έχουν τους ακριβότερους γρανίτες και τις πιο σύγχρονες οικιακές συσκευές.

Υπάρχει όμως και η άλλη μου υπόσταση, αυτή του εστιάτορα, που περιλαμβάνει τις στιγμές που ασχολούμαι με την υψηλή μαγειρική όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτό όμως που γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι η εικόνα που βγάζω προς τα έξω που είναι και η ουσιαστική μου εικόνα. Αυτή της απλότητας και της ειλικρίνειας. Ως εστιάτορας μας έχεις συστήσει και πρωτότυπες ιδέες όπως το πρόσφατο Pink Flamingo…

Μου αρέσει να ψάχνω, δεν θέλω να επαναπαύομαι. Ταξιδεύω πολύ και ότι μου αρέσει, όποια τάση καινούργια μου αρέσει την υιοθετώ. Μετά το εστιατόριο που είχα για πολλά χρόνια στο Μαρούσι με υψηλή ελληνική μαγειρική επέλεξα να ασχοληθώ τα τελευταία τρία χρόνια με το street food με το Uberness, το Pink Flamingo, ένα άλλο project που ετοιμάζω σύντομα στο κέντρο της Αθήνας και διάφορα άλλα…

Για να γυρίσουμε και πάλι στο βιβλίο, υπήρξε κάποια μεγάλη δυσκολία;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που είχα να αντιμετωπίσω ήταν ότι έπρεπε να δοκιμάσω πολλά φαγητά που μου άρεσαν πάρα πολύ (γέλια) και κρατιόμουν να μην τα φάω όλα. Ήταν το ένα πιο νόστιμο από το άλλο και δεν υπερβάλλω! Όλοι γνωρίζουν, ιδιαίτερα όσοι με ακολουθούν στα social media, ότι κάθε φορά που έρχομαι στην Κρήτη τρελαίνομαι με τις υπέροχες γεύσεις και πραγματικά προσπαθώ να κάνω πολύ αυστηρή επιλογή καθώς μου αρέσει πάρα πολύ το κρητικό φαγητό. Κάθε φορά οι νοικοκυρές με περιποιούνται, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και πραγματικά αν δεν είχα μέτρο νομίζω θα έτρωγα όλη την ημέρα!

Τι ξεχωρίζεις από την κρητική κουζίνα;

Τα χόρτα φυσικά! Τα λατρεύω σε κάθε τους μορφή, με τομάτα, μέσα σε καλτσούνια, πίτες, βραστά, μαγειρευτά κατσαρόλας, τρελαίνομαι! Τα χόρτα όλης της Ελλάδας είναι πολύ νόστιμα αλλά ο πλούτος των χόρτων που υπάρχει στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων.

Με τον Ορίζοντα έχετε κάνει κι άλλες δράσεις, είστε πάντα “μέσα” σε ότι σας πουν…

Η αλήθεια είναι ότι δεν τους έχω πει ποτέ όχι σε ότι μου έχουν προτείνει. Αγαπώ τόσο πολύ τα μέλη του ορίζοντα και αυτό που σου λέω είναι απόλυτα αληθινό. Μπορεί να ακούγεται κάπως “μελιστάλαχτο” αλλά δεν είναι, ούτε είναι κομπλιμέντο και δεν με ενδιαφέρει πως θα κριθεί αυτή η κουβέντα μου. Οι Χανιώτες -και συγκεκριμένα τα μέλη του Oρίζοντα- γνωρίζουν πόσο πολύ τους αγαπώ και δεν θα τους αρνιόμουν ποτέ να συμμετέχω σε οποιαδήποτε δράση. Κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο μόλις μου το ζητήσουν παίρνω το αεροπλάνο και έρχομαι.

Οπότε καταλαβαίνω πως γνωρίζεις καλά την σοβαρή δουλειά που κάνει ο Ορίζοντας στην πόλη…

Γνωρίζω τα πάντα, έχω ενημερωθεί για όσα γίνονται και για όσα έχουν γίνει. Κοίτα, όταν μιλάμε για φιλανθρωπία, συνήθως το μυαλό μας κάνει δεύτερες σκέψεις. Συμβαίνει να γίνονται για λόγους προβολής από τα άτομα που επιλέγουν να μετέχουν στις δράσεις, ενώ πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν τα χρήματα αυτά που συγκεντρώνονται από διάφορες δράσεις γενικά από τέτοιες ομάδες ή συλλόγους, πηγαίνουν εκεί που πρέπει να πάνε. Στην περίπτωση του Ορίζοντα αυτές οι δεύτερες σκέψεις δεν υπάρχουν.

Αυτό που εγώ έχω να πω γνωρίζοντας πλέον εκ των έσω, είναι πως το έργο που κάνουν είναι τόσο μεγάλο που πραγματικά είναι συγκινητικό! Θα το καταλάβει εύκολα κάποιος αν κάτσει και ψάξει λίγο πόσο πολύ βοηθιούνται άτομα με ανάγκη από τα χρήματα που μαζεύονται με πάρα πολύ κόπο. Δεν είναι μόνο τα ποσά, τα νούμερα, είναι ο συγκινητικός ζήλος αυτών που ασχολούνται. Ενώ θα περίμενες να είναι όπως πάντα λίγο τυπική η συμμετοχή σε ένα event, βλέπεις ότι όλοι έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν παραπάνω και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Δεν το κατάλαβα από την αρχή, μόλις όμως γνωρίστηκα καλύτερα με τα παιδιά είδα πόσο πολύ αγαπούν τον ορίζοντα.

Κλείνοντας, πες μας τι θα δούμε στο βιβλίο;

Στο βιβλίο θα δείτε συνταγές που οι λίγο μεγαλύτερες σε ηλικία νοικοκυρές, οι μαμάδες, οι γιαγιάδες και οι θείες μας ίσως τις θεωρούν αυτονόητες και ξέρουν απ’ έξω τα μετρήματα και τις μεζούρες, όμως θα αποδειχτούν ένας θησαυρός για όλους τους νεότερους, ιδιαίτερα για τις νέες νοικοκυρές της Κρήτης, αυτή τη νέα γενιά κοριτσιών τα οποία συνήθως μόλις κάνουν τη δική τους οικογένεια αρχίζουν να αποκτούν ένα άλλου είδους ενδιαφέρον για τη μαγειρική και έχουν διάθεση να μάθουν τα πιο παραδοσιακά, πιο υγιεινά, πιο λιτά και ελληνικά.

Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους, πέραν του προφανούς που είναι η καταγραφή των συνταγών, γιατί κάποια στιγμή που οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας θα φύγουν από κοντά μας, δυστυχώς, μαζί τους φεύγουν και οι συνταγές. Γενικά πρόκειται για μία προσπάθεια να κρατήσουμε τις συνταγές αυτές σε ένα βιβλίο που κάποτε, στο απώτερο μέλλον, πιστεύω θα έχει πολύ μεγάλη αξία, ενώ συγχρόνως με τα έσοδά του θα βοηθήσει στο τεράστιο έργο του Ορίζοντα.

zarpanews.gr

One thought on “Βασίλης Καλλίδης: Μαγείρεψε στα Χανιά και βγάζει βιβλίο για τον Ορίζοντα! | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook