Βασίλης Διγαλάκης: Μέσω ΣΔΙΤ η συντομότερη κατασκευή φοιτητικών εστιών στα Χανιά και η παράδοση του κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι

Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε ο Βασίλης Διγαλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά στον SUPER FM 89.6 το πρωινό της Δευτέρας.

Ο υφυπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε για ζητήματα των Χανίων, ενημερώνοντας παράλληλα για τα σχέδια και το πλάνο της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Έχει ολοκληρωθεί η 2η φάση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 60 δωμάτια και κατασκευάζονται άλλα 120 που θα παραδοθούν τμηματικά», ανέφερε ερωτώμενος για το πρόβλημα της στέγασης:

«Αυτά τα διαμερίσματα καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα. Όλοι οι άλλοι όμως δυσκολεύονται να βρουν σπίτια στα Χανιά.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωράει σε 3 χιλιάδες δωμάτια μέσω ΣΔΙΤ και το Πολυτεχνείο πρέπει να προχωρήσει και αυτό σε ανάλογες ενέργειες, ώστε να έρχονται φοιτητές από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Με τα ΣΔΙΤ, που είναι πιο πρόσφατος τρόπος, συντομεύεται ο χρόνος κατασκευής, προβλέπεται η συντήρησή τους, με τον ανάδοχο να πληρώνεται μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Μέσω ΣΔΙΤ κοιτάζουμε και το ζήτημα του κολυμβητηρίου, που θα δοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία, τους κατοίκους, τα σωματεία και την πολυτεχνειακή κοινότητα.»

Αναφορικά με τα σχολεία της Κισσάμου, επισήμανε ότι ήταν άμεση η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, ξεκαθαρίζοντας οτι είχε διαπιστώσει πριν από τις εκλογές την κακή κατάσταση του κτηρίου και ο σεισμός «απλά επιτάχυνε τη διαδικασία».

Εξάλλου, και οι ίδιος βλέπει την περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα» από τα μέτρα και τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, ακόμα και στην παιδεία:

«Δεν μπορώ να πω οτι παραλάβαμε καμμένη γη, όμως είχαν γίνει πολλές λάθος κινήσεις που προσπαθούμε να τις διορθώσουμε. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα και πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας.

Αναστείλαμε την έναρξη λειτουργίας σε πολλά τμήματα για να υπάρξει αξιολόγηση, από μία αναβαθμισμένη αρχή με αυξημένες αρμοδιότητες στην αξιολόγηση και την πιστοποίηση, αλλά και για ένα στρατηγικό σχεδιασμό και συμφωνίες με τα πανεπιστήμια. Θα εισηγείται, ακόμη, για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία πλέον περνάει μόνο από τα χέρια του υπουργού.

Πρέπει το κέντρο της σκέψης να είναι ο φοιτητής, να έχει ενδιαφέρον αυτό που θα σπουδάσει, να υπάρχει αποκατάσταση, όμως δεν ρώτησε κανείς τον φοιτητή, αντίθετα υπήρχαν μικροπολιτικά συμφέροντα.»

Για την κατάληψη των κτηρίων του Πολυτεχνείου στο λόγο Καστέλι και την πρόθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να «καθαρίσει» τις καταλήψεις, ενώ έχει προηγηθεί η σύμβαση του είχε υπογράψει το Πολυτεχνείο με πρύτανη τον ίδιο, τόνισε:

«Πρόκειται για σύμβαση αναστήλωσης και διάσωσης των ιστορικών κτηρίων. Αυτή η διαδικασία κοστίζει πολύ, έτσι δεν υπάρχει βιώσιμη δυνατότητα για άλλη χρήση. Η αξιοποίηση ιστορικών κτηρίων για λόγους φιλοξενίας με τέτοιο τρόπο είναι μια πρακτική που υπάρχει και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα. Όταν αποφασίστηκε υπήρχε μεγάλη υποστήριξη από τους πολίτες των Χανίων.»

zarpanews.gr

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρόνια καλά και πολλά !
  Αγαπητέ Υφυπουργέ εάν δεν κάνω λάθος το Πολυτεχνείο στο ‘οποίο διατελέσατε Πρύτανης , έχει τμήματα Αρχιτεκτονικής και Διοίκησης .
  Διέθετε και διαθέτει λοιπόν τις δυνατότητες για να κάνει ότι χρειάζεται για να αναστυλώσει τα υπό κατάληψη κτήρια του και να κατασκευάσει κοιτώνες οι οποίοι θα κάλυπταν τις ανάγκες των φοιτητών του και θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση και επέκταση των δυνατοτήτων του .
  Μήπως θα μπορούσατε ως Υφυπουργός να δείτε και αυτήν την δυνατότητα ;
  Τότε θα έχετε όλους τους Χανιώτες ( και όχι μόνον ) μαζί σας !

 2. Πρωτα μας λες ότι είναι επίκεντρο ο φοιτητης! Μεγάλο ψεμα εστιες δεν έχουν γίνει τοσα χρόνια. Μετά απο οτι βλέπω εχεις αλλαξει στάση, καποτε ελεγες οτι θα γίνει ξενοδοχείο για να βγάλει χρηματα το πανεπιστήμιο σε είπαν ολα τα Χανια μεσιτη (βεβαια κερδισες τα δεξια ψηφαλακια σου) και τωρα μας λες οτι είναι για την αναδειξη του κτιριου. Οταν εισαι σε μια κυβέρνηση και παραδέχεσαι οτι δε μπορείτε να σωσετε ενα ιστορκο μνημειο αλλα πετατε τα λεφτα απο δω και απο κει σε μιζες και σκανδαλα. Τοτε δειχνει οτι δε θα παμε ποτε μπροστά. Πάλι καλα δεν υπήρχαν κι άλλοι σαν εσενα να εκαναν το σπίτι του Βενιζέλου ξενοδοχείο. Επίσης θα ηθελα να μας αναφερεις και μερικα παραδείγματα που εχει γίνει κατι τετοιο.

 3. ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΔΙΓΑΛΑΚΗ. ΟΛΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ! ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝ ΤΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ!
  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!
  ΕΣΕΝΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΟΙΑΖΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΑ ΑΝΑΡΧΙΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΣΕΠΩΣΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΜΙΖΑ! ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΕ! ΙΣΑ ΙΣΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ!

 4. Το μεγάλο πάρτι αρχίζει… ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) , τουτέστιν βάζει το Δημόσιο το 85% και ο ιδιώτης το 15%. Τη μελέτη κόστους φυσικά την κάνει ο ιδιώτης (άρα το κοστολογεί όσο θέλει και όποιος κατάλαβε…). Αν μείνει κάτι να βάλει ο ιδιώτης (πράγμα αμφίβολο) δεν είναι ανάγκη να το διαθέτει καθώς μπορεί να το πάρει δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια νοικιάζει στο ελληνικό κράτος (με του οποίου χρήματα τις έκτισε και στου οποίου την πλάτη πήρε δάνειο) τις εγκαταστάσεις και λαμβάνει παχυλότατο ενοίκιο για μερικές δεκαετίες. Στο οποίο διάστημα το Δημόσιο αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση. Τις ώρες που δεν χρησιμοποιείται από το κράτος (πχ σχολεία, γυμναστήρια κλπ) μπορεί να τα διαχειρίζεται όπως επιθυμεί (δηλαδή να τα ξανανοικιάζει) ο ιδιώτης. Καθόλου άσχημα… Τόσο που το σκέφτομαι σοβαρά να πάρω κι εγώ 2-3 ΣΔΙΤ. Τσάμπα είναι εξάλλου. Πώς είπατε; τα έδωσαν με ανάθεση; Δεν μου πέρασε από το μυαλό….

 5. Κε Υπουργε τα κτηρια του παλιου ψυχιαρειου που ειχατε επισκεφθει καποτε προκειμενου να τα αξιοποιησετε ως εστιες
  Τα εχετε υποψη σας;
  Πολυ καλη λυση με το μισο κοστος !!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ