Βασίλης Διγαλάκης: Δεν έρχεται ανάπτυξη με φοιτητές στις καφετέριες, τα τμήματα πρέπει να συνδέονται με την οικονομία της περιοχής

βασίλης-διγαλάκης-δεν-έρχεται-ανάπτυ-883987

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας 37 τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ο Χανιώτης υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, μίλησε στον SUPER FM 89.6 και στον Δημήτρη Παππά σήμερα το πρωί.

Στάθηκε στις αλλαγές που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση, μεταφέροντας για ακόμη μία φορά τις θέσεις της για την παιδεία, δημόσια και ιδιωτική.

Όπως σχολίασε, «έχουμε σχέδιο, όραμα και όρεξη για δουλειά. Τα 37 τμήματα που κλείνουμε είναι από αίσθημα ευθύνης απέναντι σε φοιτητές και οικογένειες. Πρέπει το τμήμα να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών, να έχει καθηγητές και υποδομές, καθώς και οι φοιτητές να έχουν προοπτική στην αγορά εργασίας.»

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφερόμενος στην θεμελίωση των νέων τμημάτων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προχειρότητα στη θεμελίωση των νέων τμημάτων:

«Όλα έγιναν πρόχειρα, ψηφίστηκαν την τελευταία στιγμή, χωρίς να το διασφαλίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας πανεπιστημίων. Εφευρέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ο τρόπος της νομοθετικής ρύθμισης, όμως ήταν δικό μας ζήτημα ευθύνης να αναστείλουμε την λειτουργία των σχολών μέχρι να αξιολογηθούν.

Δεν είναι ανάπτυξη να έχεις φοιτητές να πηγαίνουν σε καφετέριες, αντίθετα πρέπει τα τμήματα να ενισχύουν την οικονομία της περιοχής επειδή το αντικείμενό τους συνδέεται με αυτήν.

Χρειάζεται μια μακροχρόνια πολιτική, που θα υπερβαίνει τη διάρκεια της θητείας ενός υπουργού. Δεν παίρνουμε εμείς την απόφαση όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά δίνουμε τον λόγο στην ανεξάρτητη αρχή.»

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ξεκαθάρισε ότι «δυστυχώς, το άρθρο 16 δεν περιλαμβάνεται στα αναθεωρητέα του συντάγματος, οπότε δεν θα αλλάξει κάτι όσον αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ήταν όμως υποχρέωσή μας, με βάση την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό δίκαιο, να αναγνωρίζουμε επαγγελματικά προσόντα από ευρωπαϊκά κολέγια ή πανεπιστήμια.»

Αναφορικά με τα όσα έγιναν στην ΑΣΟΕ, πέταξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να αποδοθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και τους καθηγητές, όχι σε γιάφκες. Ήταν καθαρά θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δει πως θα ανταποκριθεί σε αυτό.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook