Βασιλακόπουλος: Όχι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες σε κλειστούς χώρους εστιατορίων

Την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν προνόμια σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού αλλά και περιορισμοί για όσους δεν έχουν πεισθεί να το κάνουν, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής σημείωσε ότι «Η ικανότητα του πείθειν κάπου έχει και ένα όριο. Γιατί ακούω συναδέλφους μου να λένε ότι όλα πρέπει να γίνουν με την πειθώ. Συμφωνώ. Αλλά αν η πειθώ δεν φτάνει, κάτι θα πρέπει να κάνουμε σαν πολιτεία».

Επεσήμανε δε, ότι η υποχρέωση της πολιτείας είναι όχι μόνο να νουθετεί αλλά και να προστατεύει τους πολίτες, όπως, όπως είπε πράττει με τη νομοθεσία περί χρήσης κράνους ή την απαγόρευση οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

«Αν κάποιος για παράδειγμα δεν κατανοεί ότι είναι υπέρ του να φοράει κράνος όταν οδηγεί μηχανή, δεν μπορούμε να το αφήσουμε στη διακριτική του ευχέρεια. Πρέπει να υπάρχει νόμος που να τον υποχρεώνει να φοράει κράνος. Αν κάποιος δεν πείθεται ότι δεν μπορεί να πίνει γιατί είναι κακό για την υγεία του -να πίνει πολύ όχι ένα δυο ποτηράκια, πρέπει να του απαγορεύσουμε να οδηγάει για να μην σκοτώσει μετά εσάς και εμένα. Κατ αναλογία, αν κάποιος δεν πείθεται ότι πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, πρέπει με κάποιον τρόπο ή να τον παρακινήσουμε με έμμεσο τρόπο αφού δεν πείθεται ή τουλάχιστον να τον περιορίσουμε, ώστε να μην εκθέτει εσάς και εμένα στον κίνδυνο να νοσήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ανέφερε επίσης ότι είναι αυτονόητο να μην δύνανται οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, ωστόσο, εξήγησε ότι δεν είναι ο αρμόδιος να μιλήσει για σχετικό νομικό καθεστώς.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει η χρήση της σε εξωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους μέσα στον επόμενο μήνα, διότι, όπως διευκρίνισε, μπορεί να είναι ένα μέτρο υγειονομικά ασφαλές, ωστόσο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φορούν μάσκα ανεμβολίαστοι πολίτες προσποιούμενοι τους εμβολιασμένους.

Ταυτόχρονα, αυστηρή κριτική άσκησε στον Ιταλό αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος διαφοροποιήθηκε δημοσίως από την Επιτροπή για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60, επισημαίνοντας ότι πρέπει είτε να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να παραιτηθεί. Συμπλήρωσε δε, ότι είναι η δεύτερη φορά που προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις ο αξιωματούχους, υπογραμμίζοντας ότι εάν ήταν εκείνος διευθυντής του ΕΜΑ από την πρώτη ημέρα θα τον είχε απομακρύνει από τη θέση του.

Ειδικότερα για το εμβόλιο της AstraZeneca, ανέφερε ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό εμβόλιο, πάρα πολύ αποτελεσματικό και με ελάχιστες παρενέργειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ