Στα Χανιά ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Το τέλος του καπιταλισμού είναι δεδομένο»

στα-χανιά-ο-γιάνης-βαρουφάκης-το-τέλο-1324834

Στα Χανιά για την παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Το άλλο τώρα. Αντιμέτωποι μ’ ένα εναλλακτικό παρόν» βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο βουλευτής και πρόεδρος του «ΜΕΡΑ 25» Γιάνης Βαρουφάκης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Καφέ «Κήπος» στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, όπου για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας Κώστας Λουλουδάκης, ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλης, η αρχαιολόγος Ανάγια Σαρπάκη.

«Το τέλος του καπιταλισμού είναι δεδομένο, γιατί ο καπιταλισμός ανατρέπει τον εαυτό του όπως έλεγε ο Μαρξ. Είναι ένα μυθιστόρημα.

Εγώ δεν είμαι ικανός πολιτικός το είχε πει και ο Αλέξης Τσίπρας. Και δεν θέλω να είμαι. Κάνω αυτό που κάνω με το ΜέΡΑ25 γιατί πιστεύουμε ότι χρειάζεται αυτή η φωνή στην Βουλή» είπε ο Γιάνις Βαρουφάκης, σε δήλωσή του.

«Το γράψιμο για εμένα είναι μια προσωπική ενασχόληση να μου δίνει ανάσες για να μπορώ να συνεχίσω αυτό που κάνω τώρα.

Ως αριστερός, νομίζω πάντα ένιωθα, την μεγάλη αγωνία όταν κάποιος πολιτικός αντίπαλος που δεν είναι αριστερός μου θέτει το ερώτημα «καλά ρε φίλε δεν σου αρέσει ο καπιταλισμός; πως θα μπορούσαν να λειτουργούν αυτά που βλέπουμε γύρω μας; Οι επιχειρήσεις, η γη, ποιος καλλιεργεί την γη, ποιο έχει αυτό το κτίριο και γιατί δεν το έχει άλλος; πως λειτουργεί το χρήμα;

Υπάρχει χρήμα σε μία κοινωνία χωρίς καπιταλισμός; Με άλλα λόγια είστε ουτοπικοί εσείς οι αριστεροί;

Ή θα μπορούσε να λειτουργεί με έναν τρόπο που οι άνθρωποι να είναι πραγματικά ελεύθεροι σε μία μη καπιταλιστική κοινωνία;» Οφείλω να ομολογήσω πως είναι ένα ερώτημα που απέφευγα. Τώρα δεν το αποφεύγω, έγραψα ένα μυθιστόρημα το οποίο προδιαγράφει επι της ουσίας τι θα μπορούσε να είχε γίνει μετά το 2008 παγκοσμίως, μετά την τεράστια κρίση του καπιταλισμού.

Πως θα μπορούσε η δική μας η γενιά να είχε μεταλλάξει την κοινωνία, ώστε να έχουμε μία κοινωνία που να λειτουργεί με έναν τρόπο που να είμαστε όλοι πιο ελεύθεροι και χωρίς συστημική εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ήταν στραβό το κλίμα μετά το 2008 ήρθε και ο κορονοϊός και ήρθε η εκβάθυνση της κρίσης του 2008 από την οποία δεν θα φύγουμε ποτέ αν δεν κάνουμε πράγματα διαφορετικά.

Δεν θα τελειώσει η κρίση κάνοντας τα ίδια πράγματα, αυτός είναι ο ορισμός της παράνοιας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Αν το 2008 είχαμε αφήσει τον καπιταλισμό να καταρρεύσει, θα μπορούσε να τον έχει αντικαταστήσει σήμερα µια αυθεντικά ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία; Με τι θα έμοιαζε; Ποιοι θα την οικοδομούσαν;

Βρισκόμαστε στο 2025. Τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, τρεις φίλοι τυχαία ανακαλύπτουν ότι το 2008 ο χωροχρόνος χωρίστηκε σε δύο τροχιές. Τη δική µας. Κι ένα Άλλο Τώρα, όπου τα γεγονότα του 2008 πήραν εντελώς διαφορετική τροπή, οδηγώντας σ’ έναν κόσμο αντίστοιχο µεν µε τον δικό µας, αλλά εντυπωσιακά εκδημοκρατισμένο.

Χωρίς αφεντικά. Χωρίς τράπεζες. Χωρίς χρηματιστήρια. Χωρίς ψηφιακούς κολοσσούς. Χωρίς δισεκατομμυριούχους. Χωρίς κρατικό αυταρχισμό.

Οι τρεις φίλοι –η Αμερικανίδα Εύα, νεοφιλελεύθερη οικονομολόγος, η Αγγλίδα Άιρες, µαρξίστρια-φεµινίστρια και μονίμως αντιφρονούσα, και ο Κρητικός Κώστας, ιδιοφυΐα μηχανικός ψηφιακών τεχνολογιών που σιχαίνεται τη δύναμη της Big Tech– μελετούν µε ανοιχτό το στόμα την παγκόσμια τεχνο-εξέγερση του 2009-2013 που, στο Άλλο Τώρα, γέννησε τη διεθνή, μετακαπιταλιστική συγκυρία.

Εξετάζουν µανιωδώς την παράλληλη κοινωνία όπου οι εταιρείες ανήκουν ισότιµα σ’ όλους τους εργαζόµενους, το βασικό εισόδηµα καθώς κι ένα βασικό κληροδότηµα είναι δικαιώµατα κάθε ανθρώπου, η στέγη κοινωνικοποιείται και οι αγορές είναι περισσότερο ελεύθερες τώρα που ο καπιταλισµός πέθανε. Κάπου εκεί, όµως, οι τρεις φίλοι καλούνται να πάρουν µια σκληρή απόφαση που τους φέρνει µπροστά σε αµείλικτο δίληµµα.

Ρηξικέλευθο τόσο στη µορφή όσο και στο όραµά του, Το Άλλο Τώρα συνδυάζει την επιστηµονική φαντασία και τον πλατωνικό διάλογο µε τη λογοτεχνία για να δείξει ότι υπάρχει εναλλακτική στον καπιταλισµό, ενώ ταυτόχρονα µας φέρνει αντιµέτωπους µε το µεγαλύτερο ερώτηµα: Μέχρι πού είµαστε διατεθειµένοι να φτάσουµε για να την κατακτήσουµε;

 

One thought on “Στα Χανιά ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Το τέλος του καπιταλισμού είναι δεδομένο»

  1. Με 800.000 εισόδημα από ακίνητα σου γράφω και εγώ όχι ένα ή δυο αλλά 15 μυθιστορήματα για το τέλος του καπιταλισμού…να δω αγαπητέ Ιωάννη αν θα μπορούσες χωρίς καπιταλισμό να ζήσεις όταν θες για το χειμώνα να φοράς κασκόλ αξίας 500 ευρώ, όταν με τόσα χρήματα περνάνε αρκετές οικογένειες το μήνα…Όσο για τις θεωρίες σου και τους πειραματισμούς μας κόστισαν αρκετά σαν χώρα και οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι καταλάβαμε στο πετσί μας τι πάει να πει «Γιάννης» με ένα «ν»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook