Βάμβουκας: «Πραγματικότητα η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς» – Η νέα φιλοσοφία για τα καταστήματα | Photos

βάμβουκας-πραγματικότητα-η-αποκατά-847467

Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάσταση του κτιρίου που στεγάζει τη δημοτική αγορά, εξέφρασε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε δηλώσεις που έκανε από το εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, οι εργασίες που θα γίνουν θα έχουν σκοπό την ποιοτική, αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του κτίσματος, ενώ όπως τονίστηκε θα γίνουν σίγουρα βήματα και σε σύντομο χρόνο που θα δώσουν ένα ασφαλές κτίριο για τους Χανιώτες και τους επισκέπτες.

Τόνισε επίσης ότι ένα τέτοιο έργο δε θα μπορούσε να αποτελεί προεκλογική εξαγγελία, μιας και είναι από τις πρώτες κινήσεις που έκανε η παρούσα δημοτική αρχή:

Θα αλλάξει ο χαρακτήρας της επιχειρηματικότητας εντός των καταστημάτων

Οι εργασίες που θα αλλάξουν την όψη και θα βελτιώσουν την στατικότητα της Αγοράς, θα αλλάξουν και τον χαρακτήρα των συναλλαγών που γίνονται στα καταστήματα εντός, με προώθηση κυρίως των τοπικών προϊόντων που θα πωλούνται από τα μαγαζιά, ανέφερε ακόμα ο κ. Βάμβουκας.

Οι χρόνοι του έργου

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει περίπου 3 χρόνια διαρκών διεργασιών αποκατάστασης, εκ των οποίων μόνο τους 12 μήνες τα καταστήματα που λειτουργούν εντός του κτιρίου θα διακόψουν τη λειτουργία τους για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο εσωτερικό της Αγοράς.

«Αντιμετωπίσαμε άλλο ένα μεγάλο, δύσκολο και για χρόνια “λιμνάζον” θέμα του Δήμου μας με μεγάλη υπευθυνότητα. Πάμε με πλήρεις μελέτες, με σωστή διαδικασία και όχι με την εύκολη λύση ενός απλού μειοδοτικού διαγωνισμού. Η εμπειρία του παλιού τελωνείου, ενός μνημείου πολύ μικρότερου από την Αγορά που χρειάστηκαν 6 χρόνια για να τελειώσει, αποτέλεσε ένα παράδειγμα προς αποφυγή.», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων.

Χρηματοδότηση

Στο κομμάτι της χρηματοδότησης, ήδη έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι από τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με 5 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες αποκατάστασης ετοιμορροπίας του κτίσματος.

Τα υπόλοιπα χρήματα, μέχρι τα 14 εκατομμύρια που είναι το εκτιμώμενο κόστος της αποκατάστασης, θα αναζητηθούν από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια, όπου θα απορροφηθούν είτε από ίδιους πόρους είτε από δανεισμό -έχει εκφραστεί η πρόταση να ζητηθεί το ποσό από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.«Ο ανοικτός διεθνής διαγωνισμός θα οδηγήσει στην πιο συμφέρουσα και όχι, κατά ανάγκη, την οικονομικότερη προσφορά, διασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία του αναδόχου του μεγάλου αυτού έργου», διαβεβαίωσε ο κ. Βάμβουκας

Από τη μεριά τους οι καταστηματάρχες, παρότι υπάρχουν φόβοι και αμφιβολίες για το χρονικό πλαίσιο που τίθεται, έχουν εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής και εκτιμούν ότι αυτός ο τρόπος που δρομολογήθηκε να γίνου οι εργασίες είναι προς όφελος όλων:

Υπενθυμίζουμε πως η ανακατασκευή θα γίνει σε τρεις φάσεις με συνολικό χρόνο υλοποίησης τα τρία χρόνια.

Το πρώτο στάδιο (12 μήνες) περιλαμβάνει την εργοταξιακή εγκατάσταση του αναδόχου, τους απαραίτητους ελέγχους, την συνεννόηση με τις λοιπές υπηρεσίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ) και πιθανόν την ανακατασκευή της στέγης.

Το δεύτερο στάδιο (12 μήνες) περιλαμβάνει όλες τις εργασίες στο εσωτερικό, οικοδομικές, αρχιτεκτονικές, ηλεκτρολογικές κλπ. Στη διάρκεια αυτού του σταδίου, θα διακοπεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Το τρίτο στάδιο (12 μηνές) περιλαμβάνει τα λουτρά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, εργασίες που δεν εμποδίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων.

Το έργο βασίζεται στην αναθεώρηση της παλιάς μελέτης που έγινε από τους ιδιώτες μελετητές και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook