Βάμβουκας: Δρομολογείται η ανάπλαση και η προστασία του παραλιακού μετώπου στο Κουμ- Καπί

βάμβουκας-δρομολογείται-η-ανάπλαση-κ-849876

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο φάκελος του διαγωνισμού για την παράκτια προστασία του παραλιακού μετώπου του Κουμ – Καπί.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο  δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Τάσος Βάμβουκας.

Όπως είπε ο κ. Βάμβουκας η μελέτη αυτή προβλέπει την προσάμωση της παραλίας που θα εξυπηρετεί τους λουόμενους, παράλληλα βέβαια με την προστασία του Κουμ Καπί από τους έντονους κυματισμούς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να υπάρξει ανάδοχος εργολάβος για να ξεκινήσει το έργο είναι ένας χρόνος από σήμερα.

Παράλληλα δε στους επομένους δύο  μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συνοδές μελέτες της αρχιτεκτονικής μελέτης Τσακαλάκη που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

Αναφορικά με τα προβλήματα και τις καθιζήσεις που σημειώθηκαν στην στο παραλιακό μέτωπο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Βάμβουκας, είπε ότι αντιμετωπιστήκαν άμεσα και αποτελεσματικά ,ενώ έκανε λόγο και για την απομάκρυνση διάφορων παράνομών και εγκαταλελειμμένων κατασκευών.

Αναλυτικά, για την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί, ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε:

“ Με επίμονες προσπάθειες εξασφαλίσαμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό της Μελέτης Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί, ο οποίος είχε “κολλήσει” για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Κατά αυτόν τον τρόπο, δικαιώθηκαν οι συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες του Δημ. Λιμενικού Ταμείου και δόθηκε το “πράσινο φως” στην ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (Δ.Τσακαλάκης-Γ. Πετράκης) για να εκπονήσει τη μελέτη”.

Η μελετητική ομάδα έχει ήδη καταθέσει στο Δ.Λ.Τ.Χ. την προμελέτη και αναμένει τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας μελέτης προστασίας του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί (προτεινόμενα έργα προστασίας), προκειμένου να καταθέσει την “Οριστική Μελέτη Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου” .

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας προσέθεσε:

“Το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την περιοχή του Κουμ Καπί αποδεικνύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας. Αφενός αντιμετωπίστηκαν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των σπηλαιώσεων στο οδόστρωμα, τα οποία συνέβησαν συνολικά 4 φορές μέσα σε 3 χρόνια λόγω του κυματισμού, του σαθρού υποβάθρου της οδού και της αδυναμίας του υφιστάμενου τοιχίου να προστατέψει την περιοχή.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στην περιοχή του Κουμ Καπί απελευθερώθηκαν κοινόχρηστοι χώροι από επικίνδυνες, ακαλαίσθητες και πεπαλαιωμένες κατασκευές σκιαδίων, έγινε έλεγχος, αντικατάσταση και χρωματισμός ιστών δημοτικού φωτισμού και ήδη υλοποιείται όπως κάθε χρόνο συντήρηση και χρωματισμός στηθαίων, κιγκλιδωμάτων και πλακοστρώσεων πεζοδρομίων.”

Κλείνοντας, ο κ. Βάμβουκας τόνισε:

“Η μελέτη προστασίας και η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου αποτελούν μια μεγάλη παρέμβαση για την περιοχή του Κουμ Καπί.  Ένα έργο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και εξαιρετικά σύνθετο που η νυν δημοτική αρχή χειρίζεται με συντονισμένες προσπάθειες και έχει δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα. Είμαστε σίγουρο ότι με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει εντελώς η αισθητική, η λειτουργικότητα και η ασφάλεια του παραλιακού μετώπου του Κούμ Καπί. ”.

Τέλος,  ο κ. Βάμβουκας έκανε και ένα μικρό απολογισμό του έργου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Πάντως από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συλλόγου δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι από  τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στην περιοχή.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου των Κατοίκων και των Καταστηματαρχών του Κουμ Καπί κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, οι παρεμβάσεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες.

Είπε μάλιστα πως το Κουμ Καπί όπως φάνηκε ήταν τελευταίο στην ατζέντα της νυν δημοτικής αρχής.

Zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook