UEFA: Ανακοινώθηκε το νέο Champions League – Δείτε τι άλλαξε

uefa-ανακοινώθηκε-το-νέο-champions-league-δείτε-τι-άλλ-1208848

Tο Champions League συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς να επηρεάζεται από τη δημιουργία της European Super League. Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA το πρωί της Δευτέρας και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Το νέο Champions League θα αφορά 36 ομάδες στην τελική φάση του και οι αλλαγές θα αφορούν για πρώτη φορά τη σεζόν 2024-2025, δηλαδή όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος 2021-2024, για τον οποίον έχουν κλείσει ήδη οι τηλεοπτικές και χορηγικές συμφωνίες.

Οι προτάσεις για τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League πέρασαν παμψηφεί, αφού δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που σχετίζονται με την ίδρυση της European Super League. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ αλ Κελαϊφί, ο οποίος αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, ψήφισε υπέρ, παρότι η European Super League έχει απευθυνθεί πολλάκις στους Γάλλους και τους έχει κάνει έκκληση να ενταχθούν κι αυτοί στο νεοσύστατο φορέα.

Οι βασικές αλλαγές του νέου Champions League

Ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης αλλάζει ριζικά και δεν προστίθενται απλά 4 ομάδες στις υπάρχουσες (δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα πώς θα επιλεγούν οι επιπλέον ομάδες). Η φάση των ομίλων εξαλείφεται και τη θέση της παίρνει ένας μεγάλος όμιλος με 36 ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, δεν παίζουν όλες οι ομάδες μεταξύ τους.

Κάθε μία από τις 36 συμμετέχουσες ομάδες θα δώσει 10 αγώνες (5 εντός έδρας και 5 εκτός έδρας). Οι αντίπαλοί της θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης από διάφορα γκρουπ δυναμικότητας (δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία σχηματισμού των γκρουπ δυναμικότητας).

Όταν ολοκληρωθούν οι 10 αγωνιστικές, οι 8 ομάδες με την καλύτερη συγκομιδή σε αυτόν τον γιγαντιαίο όμιλο προκρίνονται στην επόμενη φάση, στα νοκ άουτ. Οι ομάδες που θα βρίσκονται στις θέσεις 9-24 θα αγωνιστούν σε διπλά μπαράζ, διεκδικώντας 8 “εισιτήρια” για τη φάση των 16. Εν συνεχεία, η διοργάνωση συνεχίζεται με τον γνωστό τρόπο των διπλών αγώνων σε φάση των 16, προημιτελικά και ημιτελικά και με μονό τελικό.

Μπλόκο από την Premier League

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής λίγκας, Ρίτσαρντ Μάστερς, έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της Premier League, που συμφωνούν στο νέο αυτό εγχείρημα, και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις από τη συμφωνία, απειλώντας με κυρώσεις:

«Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγγλικές ομάδες και καλούμε όλα τα κλαμπ να που σκέφτονται τη συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση ή την έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν πίσω, προτού προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Δεν υποστηρίζουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Οι κανόνες της Premier League περιλαμβάνουν μια δέσμευση μεταξύ των ομάδων, ώστε να παραμένουν στην πυραμίδα του ποδοσφαίρου και απαγορεύουν σε άλλα κλαμπ να συμμετέχουν σε άλλες διοργανώσεις χωρίς την άδεια της λίγκας. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα ενδεχόμενο στο οποίο μια τέτοια άδεια θα δοθεί», αναφέρει σχετικά στην επιστολή του.

Στο μεταξύ, οργανωμένοι φίλαθλοι στην Αγγλία αντέδρασαν έντονα στη δημιουργία αυτής της ευρωπαϊκής κλειστής λίγκας.

«Οι ανακοινώσεις αυτές είναι απαράδεκτες και σοκάρουν τους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ, όπως και των άλλων ομάδων. Μια κλειστή λίγκα επίλεκτων και πλούσιων κλαμπ είναι κόντρα σε όσα το ποδόσφαιρο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρεσβεύουν. Η προώθηση αυτών των προτάσεων χωρίς να ζητηθεί η άποψη των φιλάθλων και εν μέσω πανδημίας, όταν ο κόσμος θα έπρεπε να είναι ενωμένος και όχι να φέρεται εγωιστικά, επιβαρύνει κι άλλο τη θέση. Η απόσχιση από την UEFA θα αποτελεί προδοσία απέναντι σε όσα αντιπροσωπεύει ο σύλλογός μας. Καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση να την αποσύρουν», αναφέρουν οι οργανωμένοι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις στους φίλους της Αρσεναλ, κάνοντας λόγο για «θάνατο της ομάδας ως αθλητικό θεσμό». Η αντίστοιχη οργάνωση φιλάθλων της Τότεναμ χαρακτήρισε την απόφαση της ομάδας «καθοδηγούμενη από φιλαργυρία και ιδιοτέλεια που αντίκεινται στις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος», ενώ οι φίλοι της Τσέλσι, με τη σειρά τους, αναφέρουν πως «βιώνουμε την υπέρτατη προδοσία. Είναι μια απόφαση προς όφελος της τσέπης των πλουσίων, που δεν λαμβάνει υπόψη τους πιστούς φιλάθλους, αλλά και το παρελθόν και το μέλλον του ποδοσφαίρου μας. Είναι κάτι ασυγχώρητο, αρκετά πια!».

Το μανιφέστο των 12 

Οι 12 ομάδες εξέδωσαν ανακοίνωση τα ξημερώματα τς Δευτέρας (19/4) επιβεβαιώνοντας τα σχέδια τους. Πρόεδρος του νέου φορέα είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ.

Η ανακοίνωση της European Super League

«Δώδεκα από τις κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι κια ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα”

Το φορμάτ της διοργάνωσης

  • Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
  • Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
  • Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαϊου.

Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, είπε: “Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους.

Στηρίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή λίγκα, ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: “Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα”.

Ο Τζόελ Γκλέιζερ, πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: “Φέρνοντας κοντά τους μεγαλύτερους συλλόγους και παίκτες του κόσμου για να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μια σεζόν, η Super League θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα διασφαλίσει μια διοργάνωση και εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης και θα αυξήσει την οικονομική στήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Απειλές από UEFA και λίγες

Με την απειλή αποβολής συλλόγων από όλες τις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αποκλεισμού ποδοσφαιριστών από τις εθνικές ομάδες, «απαντά» η UEFA στην έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, περί συμφωνίας δώδεκα ομάδων (έξι αγγλικών τριών ιταλικών και τριών ισπανικών) για τη δημιουργία μίας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, από κοινού με τις ομοσπονδίες των τριών εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και τις αντίστοιχες λίγκες (Premier League, La Liga, Lega Seria A), όπου τονίζει ότι θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα, τόσο σε αθλητικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, η UEFA εκφράζει τις ευχαριστίες της στους γερμανικούς και γαλλικούς συλλόγους που αρνήθηκαν να υπογράψουν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Super League, για την οποία αναφέρει ότι «στηρίζεται στα ίδια συμφέροντα λίγων συλλόγων, σε μία στιγμή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ».

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, το σχετικό προσχέδιο έχουν υπογράψει οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η UEFA, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) και η LaLiga, και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIGC) και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι αγγλικοί, ισπανικοί και ιταλικοί σύλλογοι ίσως σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας κλειστής, αποκαλούμενης Super League.

Αν αυτό συνέβαινε, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς -UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη μας- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στα ίδια συμφέροντα λίγω συλλόγων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

Θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα σε εμάς μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, με σκοπό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητική αξία. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη FIFA και τις εξι συνομοσπονδίες, στους εμπλεκόμενους συλλόγους θα απαγορευθεί να παίζουν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και στους παίκτες τους δεν θα επιτρέπεται να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους άλλων χωρών, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να ενωθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αν αυτό ανακοινωθεί. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αρκετά».

Πολιτικές αντιδράσεις  

«Ο πρόεδρος Μαρκόν χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ που θίγει τις αξίες του αθλητισμού. Στηρίζει τη γαλλική ομοσπονδία, την UEFA και τη FIFA στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων», ανέφερε εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου για το θέμα που απασχολεί τους πάντες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, πήρε θέση για την επικείμενη σύσταση της European Super League. Εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία της, τη χαρακτήρισε επιζήμια για το ποδόσφαιρο και κάλεσε τους εμπλεκόμενους συλλόγους να μιλήσουν στους οπαδούς τους προτού κάνουν περαιτέρω βήματα.

«Τα σχέδια για μια ευρωπαϊκή Super League θα ήταν πολύ επιζήμια για το ποδόσφαιρο και υποστηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στο να αναλάβουν δράση. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους θαυμαστές σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους οπαδούς τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου προτού κάνουν περαιτέρω βήματα» ανέφερε ο Τζόνσον.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook