Τζωρτζάκης στον Super FM: Είχα όνειρο από παιδί Ολυμπιακούς Αγώνες ή Γύρο Γαλλίας

τζωρτζάκης-στον-super-fm-είχα-όνειρο-από-παι-884997

Ένας ακόμη Χανιώτης αθλητής που πρόκειται να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες φιλοξενήθηκε στο ραδιόφωνο του Super FM. Αυτός είναι ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης.

Ο πρωταθλητής της ποδηλασίας είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις απόψεις του για το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για τους οποίους είπε χαρακτηριστικά ότι είχε όνειρο να λάβει μέρος από παιδί. Ο Τζωρτζάκης αναφέρθηκε στον αγώνα αντοχής, που πρόκειται ν’ αγωνιστεί, που είναι σε μια διαδρομή 234 χιλιομέτρων στο ηφαίστειο Φούτζι στην Ιαπωνία, ενώ τόνισε ότι όταν θα σταματήσει την καριέρα του θα ήθελε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω στην ποδηλασία.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του:

Για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων: «Δεν αλλάζει κάτι στην ουσία, ο στόχος παραμένει ο ίδιος, απλά το θέμα είναι να δούμε τι θα γίνει με αυτόν τον ιό που μας έχει ταλαιπωρήσει όλους μας. Το θέμα είναι να πάνε όλα καλά και να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Προς το παρόν, αγώνες και προπονήσεις είναι σε δεύτερη μοίρα. Και σε μας, οι αγώνες έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, σε παγκόσμια εμβέλεια. Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει μέχρι και τις προπονήσεις σε δημόσιο δρόμο, οπότε πολλοί αθλητές προπονούνται μέσα στο σπίτι με στατικά ποδήλατα, οι κολυμβητές δεν μπορούν καν να κολυμπήσουν. Γενικά, έχει επηρεάσει όλα τα αθλήματα, οπότε αυτή η απόφαση νομίζω ότι ήταν μονόδρομος. Ηταν θέμα χρόνου να γινόταν γιατί υπήρχαν πολλές πιέσεις από πολλές αθλητικές ομοσπονδίες».

Για το αν συμφωνεί με την αναβολή: «Προσωπικά θα ήθελα να μην υπήρχε τώρα η απόφαση αλλά να περιμέναμε άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Απριλίου και τότε να λαμβάνονταν η όποια απόφαση. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν αθλητές που δεν μπορούν να προπονηθούν, νομίζω ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Προέχει η δημόσια υγεία κυρίως, ασφαλώς και η υγεία των αθλητών και στη συνέχεια έρχονται οι αγώνες σε τρίτη πλέον μοίρα. Δεν αλλάζει κάτι που θα γίνουν το 2021, η φετινή είναι μια χαμένη χρόνια γιατί νομίζω ότι όλο αυτό θα πάει άλλους 2, 3 ή 4 μήνες μέχρι να ξαναπάρουμε μπροστά, να ξαναρχίσουν οι αγώνες, να στρώσει ξανά το καλαντάρι. Αυτό ισχύει βέβαια σε όλα τα επίπεδα, είναι στην ουσία μια χαμένη χρονιά. Ελπίζω να τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται με αυτό το πρόβλημα και να ορθοποδήσουμε ξανά και να μπουν όλα σε κανονική ροή».

Για τις προπονήσεις του: «Είχα ξεκινήσει να προπονούμαι από τα τέλη Νοεμβρίου, προπονούμαι για τέσσερις γεμάτους μήνες και μάλιστα είχα κλιμάκωση στις εντάσεις και τον όγκο των προπονήσεων. Είχα προγραμματίσει να κάνω ένα πικ φόρμας τον Ιούλιο, τέλη Ιουλίου συγκεκριμένα. Γενικά αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ στο φλου γιατί δεν υπάρχουν τώρα αγώνες. Θα προσπαθήσω να διατηρηθώ σε μια καλή φόρμα, να κρατήσω μια καλή φυσική κατάσταση και βλέπουμε πότε θα ξαναρχίσουν οι αγώνες για το 2020. Ελπίζω δηλαδή ότι το τελευταίο τετράμηνο του χρόνου θα υπάρχουν αγώνες έτσι ώστε ν’ αποκτήσω ξανά λίγο ρυθμό».

Για την αγωνιστική του παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Θα πάρω μέρος στην ποδηλασία δρόμου, στον αγώνα αντοχής. Η διαδρομή έχει γίνει γνωστή, θα είναι 234 χλμ., είναι μια διαδρομή γύρω από το ηφαίστειο Φούτζι. Στην Ιαπωνία δεν έχω αγωνιστεί ποτέ, αλλά έχω τρέξει πολλές φορές στην Κίνα. Υπάρχει το σχεδιάγραμμα, το προφίλ της διαδρομής, τώρα πια με την τεχνολογία μπορείς να δεις κάθε ανηφόρα και κατηφόρα που υπάρχει, τις κλίσεις, όλα, τα πάντα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχει και το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης, αλλά εμείς σαν χώρα πήραμε την πρόκριση μόνο για τον αγώνα αντοχής. Οι πρώτες 30 χώρες στην παγκόσμια κατάταξη παίρνουν πρόκριση και για την ατομική χρονομέτρηση, εμείς είμαστε η 35η χώρα».

Για την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό: «Σε Βέλγιο και Γαλλία είναι η βάση μου κυρίως, αλλά πάντοτε με την πρώτη ευκαιρία προσπαθώ να έρχομαι στα Χανιά γιατί εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ έχω μεγαλώσει και μου κάνει και καλό γιατί ανοίγει η καρδιά μου. Η ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία στον αθλητισμό. Δεν μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής είμαι δυσαρεστημένος για ό,τι έχω πετύχει. Οι στόχοι σου πάντα πρέπει να είναι λίγο παραπάνω από αυτό που θεωρείς ότι μπορείς για να εχεις ένα κίνητρο να συνεχίσεις να προσπαθείς και να καταφέρεις το υπέρτατο. Αυτή η Ολυμπιάδα για μένα ήταν μεγάλη υπόθεση και ένας μεγάλος στόχος. Από την αρχή της καριέρας μου, από τότε που ξεκίνησα την ποδηλασία, ονειρευόμουν μια Ολυμπιάδα και έναν Γύρο Γαλλίας, αυτοί οι δύο αγώνες με ενθουσίαζαν, ήταν στην κυριολεξία όνειρο για μένα, οπότε μακάρι να πάνε όλα καλά, να μείνω μακριά από τραυματισμούς και λογικά θα εκπληρώσω αυτό το όνειρο».

Για το πού αποδίδει το γεγονός ότι τα Χανιά αναδεικνύουν πάρα πολλά χρόνια σπουδαίους ποδηλάτες: «Περνά από γενιά σε γενιά. Κι εγώ έβλεπα τους προηγούμενους, έβλεπα τον αδερφό μου που είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος, αυτός έβλεπε την προηγούμενη γενιά. Είναι από γενιά σε γενιά… Το κλίμα είναι ευνοϊκό. Υπάρχει ένα καλό γκρουπ ανθρώπων που αγαπούν το ποδήλατο και το καλλιεργούν. Αυτό ξεκινά από τις Ακαδημίες. Η ποδηλασία δεν είναι ένα άθλημα, αλλά γίνεται τρόπος ζωής, υπάρχει ένα ευνοϊκό κλίμα στα Χανιά και αυτό βγαίνει και στις μεγαλύτερες κατηγορίες και έτσι καταφέρνουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Υπάρχει μεγάλη γνώση από τις προηγούμενες γενιές και αυτή μεταδίδεται στις επόμενες».

Για το αν θα μπορούσε να πάει σε μια ακόμα πιο ισχυρή επαγγελματική ομάδα στο εξωτερικό: «Αυτό εξαρτάται από μία ολόκληρη σεζόν. Γενικά ο πρωταθλητισμός είναι πολύ σκληρός. Θα μπορούσες να εχεις σε μια πτώση, έναν τραυματισμό και να τα γκρεμίσει όλα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στην ποδηλασία, αλλά σε πολλά αθλήματα. Χρειάζεσαι τύχη και πολλά πράγματα ώστε να καταφέρεις να πας σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Χρειάζονται διασυνδέσεις, να εχεις έναν καλό μάνατζερ, είναι πολλά. Από ‘κει και πέρα, εμείς οι Ελληνες είμαστε από τα μικρά κράτη της ποδηλασίας, γιατί δεν υπάρχει μεγάλη παράδοση σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε αυτές οι ομάδες είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευτούν κάποιον Ελληνα. Το ενδεχόμενο βέβαια πάντα υπάρχει αλλά είναι πολύπλοκο, είναι όμως εφικτό».

Για το τι σκέφτεται όταν θα σταματήσει την ποδηλασία: «Εχω σαν στόχο να πάρω το πτυχίο μου στο τέλος του χρόνου. Σπουδάζω στα ΤΕΦΑΑ, θα κάνω μεταπτυχιακό το 2021 και τώρα αυτή η αναβολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες με βάζει λίγο σε αλλαγή σχεδίων στην καριέρα μου. Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τον κύκλο της ποδηλασίας, θα προσπαθήσω να βοηθήσω τις επόμενες γενιές, όπως κι εμένα με βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι, θα ήθελα κι εγώ να μεταλαμπαδεύσω την γνώση και την εμπειρία που έχω πάρει τόσα χρόνια. Η εμπειρία είναι μεγάλο ζήτημα στην ποδηλασία, υπάρχουν καλές και κακές στιγμές, μαθαίνεις πράγματα που δεν τα γράφει κανένα βιβλίο και σίγουρα θα είναι κρίμα να τα κρατήσω μόνο για μένα… Τα μέρη που έχω δει, τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, τόσες διαφορετικές κουλτούρες, όλα αυτά μου έχουν γεμίσει το μυαλό και μου έχουν διευρύνει τον ορίζοντα μου. Θέλω να τα μεταλαμπαδεύσω όλα αυτά στα νέα παιδιά και δε σκοπεύω να τα κρατήσω μόνο για μένα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook