Τζον Κράξτον: Ο Βρετανός καλλιτέχνης που έγινε… Λευκορίτης βοσκός, επιστέφει σήμερα μέσα απ’ το έργο του στα Χανιά που λάτρεψε

τζον-κράξτον-ο-βρετανός-καλλιτέχνης-π-1540463

Αφιερωμένη στην ζωή και το έργο ενός μεγάλου Βρετανού καλλιτέχνη που έζησε την ζωή του σαν Χανιώτης και δημιούργησε για μεγάλο διάστημα της ζωής του στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, είναι η νέα έκθεση  John Craxton (1922-2009) που εγκαινιάζεται απόψε στην Δημοτική Πινακοθήκη των Χανίων.

Η έκθεση αποτελεί μια ολοζώντανη εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς περιλαμβάνει, εκτός από 90 περίπου πίνακες, καθημερινά αντικείμενα από τη ζωή και τη δουλειά του καλλιτέχνη, απεικονίσεις του σπιτιού του στην Ακτή Κουντουριώτη, μια μηχανή ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε ο Κράξτον αλλά και την δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης μέσα στο ίδιο το σπίτι και εργαστήριό του. «Είναι πιθανόν κάποιος επισκέπτης στα πορτρέτα να αναγνωρίσει τον μπαμπά ή τον παππού του και να έρθει να μας πει, αυτός είναι αυτός και λέγεται έτσι» σημείωσε ο Ίαν Κόλινς, συγγραφέας, στενός φίλος και βιογράφος του σπουδαίου καλλιτέχνη που βρέθηκε στα Χανιά για την παρουσίαση της έκθεσης. 

Αναφερόμενος στην γνωριμία του με τον Κράξτον τόνισε: «Τα Χανιά ήταν ο αγαπημένος του τόπος στον κόσμο. Τον συνάντησα σε μία κηδεία στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2000. Έμοιαζε σαν να ήταν ένας βοσκός από τα Λευκά Όρη που έχει παρκάρει τα πρόβατα στο Πικαντίλι».

Γιος μποέμικης οικογένειας του Λονδίνου ο Κράξτον, έζησε την ζωή του σαν κοσμοπολίτης νομάς, ένα αναρχικό πνεύμα, ασυμβίβαστο με κανόνες που λάτρεψε τα Χανιά και ήθελε μόνο να ζωγραφίζει.

«Τιμάμε την δουλειά και την ζωή ενός καλλιτέχνη που έζησε την ζωή του σαν Κρητικός» τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση του ρόλου της Δημοτικής Πινακοθήκης την οποία χαρακτήρισε «κιβωτό πολιτισμού για την ελληνική περιφέρεια».

«Στα Χανιά που διαμορφώνουν κάποια χαρακτηριστικά υπερτουρισμού και μεγέθυνσης ποσοτικών δεικτών, στόχος είναι να βάλουμε δίπλα ως αντίβαρο την ισχυρή επένδυση στον πολιτισμό» τόνισε.

«Έρχεται ένας Άγγλος να μας δείξει τον τόπο μας» σημείωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης. «Ένας άνθρωπος που ζούσε στο λιμάνι, πήγαινε στις ταβέρνες, συνομιλούσε με ψαράδες και ταυτόχρονα με λόγιους, με τον Σεφέρη, με τον Χατζηκυρικάκο Γκίκα, με τον Βαλαωρίτη, τους οποίους είχε φιλοξενήσει και στο σπίτι στα Χανιά».

Στην μεγάλη απήχηση της έκθεσης στο Αθηναϊκό κοινό αλλά και σε ταξιδιώτες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης: «Βίωσα την έκπληξη με την οποία την υποδέχτηκε ο κόσμος. Και το Αθηναϊκό κοινό αλλά και και επισκέπτες, Αγγλοσάξωνες κυρίως που ήρθαν ειδικά για να την δουν» σημείωσε.

Από τη μεριά της Περιφέρειας Κρήτης, ο ειδικός σύμβουλος, Δημήτρης Μιχελογιάννης, σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια και από την Περιφέρεια και από τον Δήμο Χανίων γίνεται μια στοχευμένη επένδυση στον πολιτισμό με σημαντική αύξηση των σχετικών κονδυλίων.

ΙΝFO:

John Craxton: Μια ελληνική Ψυχή”

Διάρκεια:  8 Οκτωβρίου 2022 – 31 Ιανουαρίου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Χάληδων 98-102

Τηλ: +30 28210 92294 και  +30 28210 92419

Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr

Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania

Ωράριο λειτουργίας:

  • Τρίτη έως και Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00
  • Κυριακή 10:00 έως 14:00
  • Δευτέρα κλειστά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook