Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 100 κρούσματα την ημέρα στην Κρήτη – Δείτε τα διαγράμματα

τζανάκης-μπορεί-να-φτάσουμε-τα-100-κρούσ-1177327

Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα προγνωστικά μοντέλα για το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Σταθερά πάνω από τη μονάδα κινείται ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) του κορωνοϊού στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο επισημαίνει ο κ. Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αναλύοντας τα προγνωστικά μοντέλα ο κ. Τζανάκης υπογραμμίζει ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρίσκεται 2 βδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής και δίνει ημερήσια κρούσματα που μπορεί να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα.

«Η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα από ενάρξεως της πανδημίας και είναι βέβαιη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού»¨εκτιμά ακόμη ο κ. Τζανάκης και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού.

Νίκος Τζανάκης προγνωστικά μοντέλα για τον κορωνοϊό

Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει τα εξής:

«Αναμένοντας και αυτή τη βδομάδα την εξέλιξη της πανδημίας, και με το μοντέλο που τρέχουμε να έχει επιβεβαιωθεί με εξαιρετική ακρίβεια ως προς τη δυναμική της πανδημίας στην Ελλάδα, κάναμε κάποιες αναλύσεις ιδιαίτερα για την Κρήτη (αριστερό panel) και την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου (Δεξιό πάνελ)…

Οι αναλύσεις έγιναν εφικτές σε αυτό το χρονικό σημείο καθότι ο ΕΟΔΥ μόλις από τις 16/12/2020 δίνει τα στοιχεία των περιφερειακών ενοτήτων…. Οι εικόνες δείχνουν την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, στη μέση τον δείκτη μεταδοτικότητας (Rt-instantaneous reproduction number) και στα κάτω panel τον IR (Incidence Rate) σε κρούσματα ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμό…..

Τι παρατηρούμε: Το Ηράκλειο οδηγεί τη κούρσα καθώς ο IR είναι 119 κρούσματα/14ημέρες/100.000 κατοίκους, συγκριτικά με το σύνολο της Κρήτης που είναι 109 αντίστοιχα….

Για σύγκριση με το σύνολο της χώρας παραθέτουμε τον αντίστοιχο όλης της χώρας που είναι 156 κρ./14 μέρες/100.000… Το ανησυχητικό για την Κρήτη είναι ο Rt που είναι σταθερά πάνω από την μονάδα για μεγάλο διάστημα τόσο στο Ηράκλειο (1.26) όσο και σε επίπεδο Κρήτης (1.14)….

Συγκρτικά της χώρας ο Rt είναι 1.09… Τι φταίει άραγε και η Κρήτη πορεύεται έτσι? Προφανώς ή μη τήρηση των μέτρων από όλους μας σε συνδυασμό με την πλήρη επικράτηση του βρεττανικού στελέχους στο νησί….

Το προβλεπτικό μας μοντέλο δείχνει ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρίσκεται 2 βδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής και δίνει ημερήσια κρούσματα που μπορεί να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα με αρκετή διακύμανση 40-80 κρουσμάτων/μέρα…..

Το μοντέλο υποστρέφει με μειώσεις περίπου κατά 30% μετά τις 10 Μαρτίου όταν του προσθέσαμε ως παραδοχή τη μείωση της μεταδοτικότητας κατά 50% λόγω των μέτρων απομόνωσης που εξαγγέλθηκαν…..

Είναι γεγονός ότι η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα από ενάρξεως της πανδημίας και είναι βέβαιη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού…… Να ευχηθώ τα μέτρα να εφαρμοστούν από όλους και να διαψευστούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις…. Το έχω ξαναπεί τα μαθηματικά μοντέλα εκπονούνται για να προειδοποιούν ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να διαψεύδονται…..

Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα ανάλυσης και ιδιαίτερα στον Μανώλη Σπανάκη Δρ πληροφορικής για την τεχνική βοήθεια στον προγραμματιστικό κώδικα και στις αναλύσεις….. Stay Safe…..»

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους….. Αναμένοντας και αυτή τη βδομάδα την εξέλιξη της πανδημίας, και με το μοντέλο που…

Δημοσιεύτηκε από Nikos Tzanakis στις Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

8 thoughts on “Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 100 κρούσματα την ημέρα στην Κρήτη – Δείτε τα διαγράμματα

  1. ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑΤΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.
    ΠΑΡΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΓΙΕΙΣ ΚΛ@ΝΟΜ@ΓΚΕΣ

    1. Απόστολε έχεις κάθε δικαίωμα να παραμένεις υπνωτισμένο πρόβατο. Θα σου ευχόμουν καλά μυαλά αλλά δεν θα ήξερες τι να κάνεις ούτε την ευχή

  2. Μόλις μας βάλουν τον αναπνευστήρα τότε αρχίζουμε τα ευχολόγια και ξεχνούμε τις μαγκιές. Εγώ να παραδεχτώ αρνητές που υπογράφουν ότι αν μολυνθούν και έτσι και χρειαστεί να μην μπουν στις δομές υγείας, να το περάσουν μόνοι τους, να μπει κάποιος που πρόσεχε αλλά μολύνθηκε. Τότε θα είναι πραγματικά αρνητές διαφορετικά είναι αρνητές του …πληκτρολογίου.

    1. Μολυνθηκε…μολυνουν…αναπνευστηρες….βατραχοπεδιλα και λοιιπες μ@λακιες κτλ κτλ
      Δε μου λες ρε μαν. Μεχρι περσυ, ανησυχουσες τοσονα πολυ για την υγεια σου;
      Και ξερεις κατι; Οκ, σου λειπει ο κοινος νους και δε βλεπεις οτι μηνες τωρα σε δουλευουν και σε καταπιεζουν και σε αποχαυνωνουν με το προσχημα μιας αορατης απειλης που και δεν αποδυκνειεται και αληθεια δεν ειναι επειδη το λεει ο ανωμαλος στο γυαλι.
      Στραβωμενος απο φοβο και διχως απρατη, κακοποιητικος και φιδι και μοχθηρος προς το συνανθρωπο, αδυνατεις να πιστεψεις οτι σε εξαπατουν. Σου φταιει ο διπλανος και το οτι θελει να αναπνεει ανεμποδιστα.
      Καλα τα λεει ο παραπανω. Και το ζωα που αας αποκαλει πολυ σας πεφτει.
      Ξεφτιλες.

      1. Ευχαριστώ πολύ για την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και τα κοσμητικά επίθετα, είναι μια περίτρανη απόδειξη της θεωρίας των αρνητών. Δικαιολογείται και η εμπάθεια μόλις στριμώχνεται η συζήτηση, έστω και σαν τρολάρισμα (trolling), από «μοχθηρούς προς τον συνάνθρωπο» κλπ . Είναι χαρακτηριστικό δείγμα ευφυίας…

  3. Σας δουλευουν ενα ολοκληρο χρονο τωρα, προβατα αμορφωτα, και σεις μονο βελαζετε και μυρικαζετε του καθε ξεπουλημενου γιατρου τις μ@λακιες. Ρε καλα σας κανουνε ρε! Ζωα!
    Με το καλο και τετραπλη μασκα, αμορφωτα κτηνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook