Τζανάκης: Η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες covid – Τι να κάνουμε επιστρέφοντας από διακοπές

τζανάκης-η-κρήτη-μπορεί-να-διπλασιάσε-1224488

Για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Κρήτη μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής τόνισε πως παρόλο που πάρθηκαν μέτρα στην Κρήτη – Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο συγκεκριμένα – το σύστημα υγείας λειτουργεί με το 60% της ισχύος του, επομένως σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει χρήση πλήρους ισχύος του συστήματος, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες Covid.

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη οι διασωληνωμένοι είναι 27.

«Εάν σπαταλήσουμε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό, δεν θα έχουμε για άλλα νοσήματα, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να λέμε ότι η Κρήτη δε μπορεί να φροντίσει τους ασθενείς», είπε ο κ. Τζανάκης.

Για το πώς μπορεί να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί ο κ. Τζανάκης απάντησε πως πρέπει όλοι να προσέχουμε, είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ο καθηγητής είπε ότι κυρίως οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει 8-9 μήνες και οι υγειονομικοί θα πρέπει να κάνουν. Εξήγησε, δε, ότι η ενισχυτική δόση αυξάνει κατακόρυφα την ανοσοαπόκριση απέναντι στον ιό.

Όσον αφορά την κινητικότητα των ταξιδιωτών, ανέφερε ότι μετά τις 25 Αυγούστου θα σημειωθεί ύφεση, ωστόσο καλό θα είναι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και ειδικά μετά την επιστροφή από τις διακοπές να κάνουμε αυτοκαραντίνα 3-4 ημερών προληπτικά, απανωτά self test, να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις και ιδιαίτερα με τους ηλικιωμένους.

Τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνουν εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων για να μείνει η δια ζώσης εκπαίδευση ανοικτή.

Πηγή: skai.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook