Τζανάκης: Αυτά τα 4 εμβόλια προστατεύουν από την πνευμονία

τζανάκης-αυτά-τα-4-εμβόλια-προστατεύου-1467429

Οι επιπλοκές της γρίπης και κάποιες ιογενείς πνευμονίες αποτελούν την 7η αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους, από 65 ετών και άνω. Κι ενώ για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια κατά της νόσου, σήμερα η επιστήμη έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα της.

Ποια είναι τα 4 εμβόλια που πρέπει να κάνουν όλοι οι ηλικιωμένοι για να προστατευτούν από την πνευμονία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητή Νίκο Τζανάκη.

Η πνευμονία αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, με αιτία πρόκλησης κυρίως τα μικρόβια και τους ιούς. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια μάλιστα εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από τις βαριές πνευμονίες που προκάλεσε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 και η πανδημία COVID-19.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά Πνευμονίας, την περασμένη εβδομάδα, οι Πνευμονολόγοι κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς όπως λένε, η βαριά νόσηση που οδηγεί στη ΜΕΘ και στο θάνατο- μπορεί να προληφθεί.

“Η πνευμονία σκοτώνει”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως αντιπρόεδρός της, προσθέτει πως η πνευμονία προσβάλλει ιδιαίτερα ανθρώπους σε μεγάλη ηλικία “και ιδιαίτερα ανθρώπους που έχουν ανοσολογικό έλλειμμα. Επίσης, όσους έχουν λειτουργική ή φυσική έλλειψη σπληνός. Αυτή είναι μια ομάδα κινδύνου πάρα πολύ δύσκολη. Το ξέρουν οι γιατροί τους και τους ειδοποιούν”, τονίζει.

Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά της πνευμονίας

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, υπάρχουν 4 εμβόλια με τα οποία μπορούν οι πολίτες να προστατευθούν από την πνευμονία.

“Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, με τα οποία μπορούμε να θωρακιστούμε και από τις ιογενείς πνευμονίες, όπως είναι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, της γρίπης και του κοκκύτη, που δεν είναι πλέον ένας ιός που βλάπτει μόνο τα παιδιά και δεν επαρκεί το παιδικό αντικοκκυτικό εμβόλιο πλέον. Και ειδικά οι πνευμονοπαθείς θα πρέπει να επαναλαμβάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη” σημειώνει ο επιστήμονας.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι πάσχουν από σοβαρό υποκείμενο νόσημα και είναι πάνω από 65 ετών, αλλά και συνολικά όλοι όσοι είναι πάνω από 65 ετών, θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.

“Αυτό το εμβόλιο βοηθάει. Ακόμα κι αν μολυνθούμε απευθείας από τον πνευμονιόκκοκο πρωτοπαθώς, αλλά είτε και δευτεροπαθώς, δηλαδή να πάθουμε κορονοϊό και εν συνεχεία να κάνουμε πνευμονία από πνευμονιόκοκκο μπορούμε να μην έχουμε διηθητική και άσχημη μορφή πνευμονίας κι έτσι να προστατευθούμε. Αυτά είναι τα τέσσερα εμβόλια, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα να γίνουν από όλους και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και εγώ προσωπικά, κάνω έκκληση σε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί σωστά”, λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΠΕ.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης τονίζει πως τα εμβόλια: κατά του κορονοϊού μαζί με τις αναμνηστικές του δόσεις και το αντιγριπικό εμβόλιο -το οποίο πρέπει να γίνει από τις ευπαθείς ομάδες και έχουν δοθεί ήδη γι’ αυτό οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές- μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές.

Το τρίτο σημαντικό εμβόλιο είναι το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, το οποίο προστατεύει από τον κοκκυτοειδή βήχα.

Ο κοκκύτης είναι μια εξαιρετικά μολυσματική βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Επηρεάζει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο βίαιο και ανεξέλεγκτο βήχα, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον κοκκύτη.

Το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, θα πρέπει να το κάνουν, όπως λέει ο γιατρός:

“Όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα με τους πνεύμονές τους και ειδικά αυτοί που πάσχουν από ΧΑΠ”, τονίζει.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκοκου

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου προστατεύει από τον μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου, που αποτελεί την πιο κοινή αιτία πνευμονίας. Στους ενήλικες, είναι αποτελεσματικό κατά 50–70% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας.

Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε. Όμως, τα νήπια κάτω των 2 ετών, οι ενήλικοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες και άλλες παθήσεις αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

“Όλοι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, όλοι άνω των 65 που έχουν προβλήματα υγείας, αλλά και γενικά όλοι οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας να κάνουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου, με αρχή το 13-δύναμο και μετά από 3 με 4 μήνες το πολυδύναμο, το 23-δύναμο που λένε”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Οι ενήλικες άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να εμβολιάζονται και με τα δύο εμβόλια. Επιπλέον, ασθενείς με χρόνια νοσήματα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου PPSV23 (23-δύναμο) κάθε 5 χρόνια.

Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου είναι απαραίτητο να συνταγογραφείται ιατρικά.

Τέλος, να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω εμβόλια είναι ενταγμένα στο Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα, συνταγογραφούνται για όλους και δίνονται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook