Τσουρέκι με πορτοκάλι

τσουρέκι-με-πορτοκάλι-1204755

Γιορτινό γεμιστό τσουρέκι με υπέροχα αρώματα του πορτοκαλιού και της σταφίδας! Ό,τι πρέπει για το πρωινό και τον καφέ σας

της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Προετοιμασία: 0:20′ Μαγείρεμα: 0:30′ Μέτρια Μερίδες: 1 τεμ.

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

500 γραμ. αλεύρι

1/2 κ.γλ. αλάτι

60 γραμ. ζάχαρη

30 γραμ. φρέσκια μαγιά

6 αυβγά

2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη

250 γραμ. βούτυρο

Για τη γέμιση

50 γραμ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο

50 γραμ. σταφίδα

50 γραμ. κόντιτα κίτρινων φρούτων (γλασέ ψιλοκομμένα φρούτα)

50 γραμ. λικέρ πορτοκάλι

1 ακέρωτο πορτοκάλι ξύσμα (μόνο)

Για το τελείωμα

3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι

λίγη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση για το τσουρέκι με πορτοκάλι. Ζεσταίνουμε το λικέρ πορτοκάλι και ρίχνουμε μέσα τα γλασέ φρούτα και την σταφίδα. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν, να αρωματιστούν και να μαλακώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε καλά και τα σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη ζύμη

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ εκτός από το βούτυρο. Τα χτυπάμε για 10′ στην μεσαία ταχύτητα. Σταδιακά σε κομματάκια ενώ χτυπάμε τη ζύμη προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί και να μην κολλάει στον κάδο του μίξερ, να είναι ελαστική και απαλή. Προσθέτουμε τα φρούτα και την σταφίδα καθώς και το φιστίκι .

Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε φούρνο που είχαμε λίγο θερμάνει. Ιδανική θερμοκρασία ζύμης 25ºC. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες, να διπλασιαστεί. Μην παραζεσταίνετε τη ζύμη αφενός γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αβγό αλλά και σε βούτυρο. Δεν θα μας βοηθήσει στο πλάσιμο αν είναι ζεστή η ζύμη.

Αφού φουσκώσει την βάζουμε στο ψυγείο για 30′ να παγώσει λίγο για να μπορούμε να την δουλέψουμε.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια. Πλάθουμε δυο μακριά φιτίλια χοντρά. Τα πλέκουμε, δηλ. τα στρίβουμε μεταξύ τους. Τυλίγουμε σε στεφάνι. Μπήγουμε τις ενώσεις από κάτω και τα βάζουμε σε ταψάκι λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Στην μέση, στο σημείο της τρύπας, βάζουμε ένα βουτυρωμένο κουπ πατ για να μην ενωθεί η ζύμη και να παραμείνει η τρύπα μετά το ψήσιμο.

Με τον τρόπο αυτό το τσουρέκι βγαίνει πιο απλωτά, αλλά και με πιο κριτσανιστές επιφάνειες. Αν θέλουμε πιο φουσκωτό τσουρέκι το βάζουμε σε φόρμα δαχτυλίδι ώστε να μην απλώσει αλλά να σηκωθεί προς τα πάνω στο ψήσιμο. Εγώ το προτιμώ στην λαμαρίνα απλωτό.

Αφήνουμε σκεπασμένο το στεφάνι να ξεκουραστεί για 30′. Αλείφουμε με διάλυμα αβγού ολόγυρα.

Ψήνουμε για περίπου 30′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα .

Όπως το βγάζουμε καυτό από τον φούρνο αφήνουμε να σταθεί 5′-10′ και το αλείφουμε ολόγυρα με χλιαρή μαρμελάδα πορτοκάλι με ένα πινέλο. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

argiro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook