Τσουρέκι με γέμιση μήλου

τσουρέκι-με-γέμιση-μήλου-977218

Μια διαφορετική συνταγή για τσουρέκι, ιδανική για να συνδυαστεί με ένα ζεστό ρόφημα.

Μερίδες:για 3 τσουρέκια Χρόνος προετοιμασίας:50′ Χρόνος μαγειρέματος:1:45′ Έτοιμο σε:2:35′ Χρόνος αναμονής:120

της Ιωάννας Σταμούλου

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250ml γάλα χλιαρό

50γρ. μαγιά νωπή

5 αβγά

270γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκό αλάτι

200γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο

1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. γάλα

3 κουτ. σούπας αμύγδαλα φιλέ

Για τη γέμιση

3 μήλα καθαρισμένα, σε κυβάκια

1 κουτ. γλυκού κανέλα

3 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. σούπας βούτυρο

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40 °C στη ρύθμιση πάνω – κάτω. Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το αλεύρι και φτιάχνετε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και το τοποθετείτε στο φούρνο να φουσκώσει το μείγμα.

Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ. Προσθέτετε τα αμύγδαλα το τελευταίο λεπτό.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στο μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα κυβάκια του μήλου με το βούτυρο και στο τέλος πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Αφήνετε να κρυώσουν τα μήλα και τα στραγγίζετε.

Χωρίζετε τη ζύμη σε 9 ίσες μπάλες και στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο.

Πλάθετε τις μπάλες ζύμης σε χοντρά κορδόνια μέσα στο ταψί και τα πατάτε με την παλάμη σας να πλατύνουν.

Μοιράζετε πάνω τους τα κομματάκια μήλου. Ύστερα τα πλάθετε ξανά σε χοντρά κορδόνια για να κλείσετε μέσα τους τα μήλα και τα πλέκετε ανά τρία σε πλεξούδες, ώστε να πάρετε τρία τσουρέκια. Τα ακουμπάτε σε δύο ταψιά στρωμένα με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού, τα πασπαλίζετε με αμύγδαλα και τα αφήνετε να φουσκώσουν στον φούρνο.

Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 °C στον αέρα και τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα-ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook