«Τσουνάμι» διαδηλώσεων κατά της ακρίβειας: Έγιναν πάνω από 12.500 μέσα σε ένα χρόνο

τσουνάμι-διαδηλώσεων-κατά-της-ακρί-1611229

Ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων παρατηρήθηκε μέσα στο 2022, στον απόηχο των αυξήσεων στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στο κόστος ζωής.

Οι ερευνητές κάνουν μάλιστα λόγο για περισσότερες από 12.500 διαδηλώσεις σε 148 χώρες, με τις μεγαλύτερες εξ’ αυτών να λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Ευρώπη.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας πρώτα ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού και έπειτα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει στους δρόμους εκατομμύρια ανθρώπους στις πλουσιότερες χώρες του βορείου ημισφαιρίου, σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico.

«Ποτέ δεν έχουν καταγραφεί τόσες πολλές διαμαρτυρίες για το κόστος ζωής – κυρίως για την ενέργεια – σε όλο τον κόσμο μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε η Naomi Hossain, ειδική στην πολιτική της ανάπτυξης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο με έδρα την Ουάσινγκτον, επικεφαλής της μελέτης.

Μολονότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μείωσαν τους λογαριασμούς ενέργειας, ο Jeffrey Hallock, συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι πέρα από τα κοινά κίνητρα, αυτό που συνδέει τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο είναι ένα «αίσθημα εχθρότητας» προς τις κυβερνήσεις.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν έχει υποχωρήσει και οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για αρκετό καιρό, προμηνύοντας κοινωνικές εντάσεις, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της ενημέρωση για την επισιτιστική κρίση.

Η άνοδος των τιμών για την ενέργεια και τα τρόφιμα θα μπορούσε εν τω μεταξύ να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπει η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων που ετοιμάστηκε πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτής της εβδομάδας στο Νταβός.

Αν και οι διαμαρτυρίες έχουν κλιμακωθεί σε μεγάλης κλίμακας εθνικές κρίσεις σε αρκετές χώρες, μόνο η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει αναγκαστεί να παραιτηθεί μέχρι στιγμής. Η ιστορία δείχνει, ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ποιες πολιτικές κρίσεις μπορεί να έχουν ξεκινήσει οι πρόσφατες εκτοξεύσεις των τιμών.

Σήμερα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της ΕΕ ως απάντηση έχουν συνδυαστεί για να διαταράξουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων. Η ενεργειακή κρίση επιδεινώνει την πίεση στις τιμές των τροφίμων, λόγω των ελλείψεων και του αυξανόμενου κόστους των λιπασμάτων, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Σε αντίθεση με πριν από μια δεκαετία, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος είναι πλέον ο μεγαλύτερος μοχλός διαμαρτυριών, σύμφωνα με την έρευνα των Hossain και Hallock, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από το Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Ιταλοί στη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Νάπολη έκαψαν τους λογαριασμούς ενέργειας σε μια συντονισμένη διαμαρτυρία ενάντια στην εκτίναξη των τιμών. Τον Οκτώβριο, χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την αδράνεια της κυβέρνησης για το υψηλό κόστος ζωής. Και τον Νοέμβριο, οι Ισπανοί εργάτες συγκεντρώθηκαν για υψηλότερους μισθούς.

Μόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο – όταν «εκτινάχθηκαν» οι διαδηλώσεις – στη Γαλλία έγιναν 265 διαδηλώσεις για την ενέργεια και το κόστος ζωής, ενώ η Γερμανία 395.

Όμως οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν λιγότερο συχνά ως απάντηση στην αύξηση των τιμών και συχνότερα λόγω της αποτυχίας των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους πολίτες εναντίον τους, εξήγησε ο Tom Carothers, συνδιευθυντής του προγράμματος δημοκρατίας, συγκρούσεων και διακυβέρνησης του Carnegie. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν υψηλότερες προσδοκίες από το βιοτικό επίπεδο και από τις κυβερνήσεις τους, επεσήμανε.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Οκτώβριο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στη Γαλλία για να ζητήσουν δράση κατά του πληθωρισμού, ο οποίος είχε φτάσει στο 6,2%, σύμφωνα με τον Ben Feldmen, ο οποίος διαχειρίζεται τον ιχνηλάτη διαμαρτυρίας του Carnegie . Πολύ λιγότεροι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Αργεντινή, για παράδειγμα, όπου ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο 66%

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook