Τσουχτερά ενοίκια και λίγα σπίτια για τους φοιτητές στα Χανιά – Κοινωνικό πρόβλημα βλέπει η πρόεδρος των μεσιτών

τσουχτερά-ενοίκια-και-λίγα-σπίτια-για-1189915

Πολύ δύσκολα και σε υψηλές τιμές θα μπορέσουν φέτος να βρουν σπίτι οι φοιτητές στα Χανιά, καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λίγα, ενώ η ζήτηση αναμένεται να είναι μεγάλη. Μιλώντας στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη, ανέφερε ενδεικτικές τιμές ενοικίασης… και δεν είναι καθόλου ευχάριστες για τους φοιτητές:

«Σε περιοχές που ενδιαφέρουν πολύ και εξυπηρετούν την εύκολη πρόσβαση στις σχολές, όπως τα Δικαστήρια ή η Χαλέπα έχουμε τιμές για μια δίχωρη γκαρσονιέρα ημιεπιπλωμένη ή και χωρίς έπιπλα που κυμαίνονται από 350 ως και 450 ευρώ ανά μήνα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την ηλικία του σπιτιού. Τα δυάρια ξεκινούν από 400 και μπορεί να φτάσουν και στα 550 ευρώ. Στα Κουνουπιδιανά είναι λίγο χαμηλότερες οι τιμές, γιατί οι φοιτητές προτιμούν την πόλη, αλλά δεν είναι μεγάλη η διαφορά.»

Η κα Καλλιγιάννη ανέφερε ότι η ζήτηση φέτος είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, καθώς υπάρχουν πολλοί φοιτητές που είχαν περάσει στα Χανιά πέρσι, αλλά δεν νοίκιασαν ποτέ σπίτι λόγω του lockdown:

Η κα Καλλιγιάννη

«Δεν είναι μόνο οι φετινοί φοιτητές, είναι και οι περσινοί που δεν εγκαταστάθηκαν λόγω της κατάστασης που είχαμε πέρσι και είναι το μεγαλύτερο μέρος όσων μπήκαν πέρσι. Δεν θα είναι εύκολο φέτος να βρει σπίτι στα Χανιά κανείς, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, η προσφορά μικρή. Είναι μικρή γιατί σε σχέση με πέρσι που οι ιδιοκτήτες είχαν μια αβεβαιότητα και δεν ήξεραν πώς να χρησιμοποιήσουν τα σπίτια τους, φέτος δούλεψε η βραχυχρόνια μίσθωση και πολλά σπίτια πήγαν εκεί.»

Η πρόεδρος των μεσιτών χαρακτήρισε την κατάσταση ως κοινωνικό πρόβλημα και μάλιστα είπε ότι πελάτες της έχουν πει ότι θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να μη δήλωναν ποτέ τα Χανιά:

«Όλα αυτά τα χρόνια ακούω από γονείς  να μου λένε ότι αν ήξεραν το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν να εγκατασταθούν στην πόλη μας, δεν θα είχαν δηλώσει καν τα Χανιά. Και λόγω της οικονομικής κατάστασης που ζούμε, πώς θα αντιμετωπίσει τέτοια έξοδα μια οικογένεια που ζει από τους μισθούς της; Και μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα που ακολουθούν ένα σπίτι, δεν θα μπορούν να το αντέξουν. Ούτε καινούρια σπίτια βγαίνουν σε ενοικίαση.

Η τακτοποίηση κάποιων θα είναι σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα καλυφθεί ένας αριθμός έτσι, αλλά του χρόνου το καλοκαίρι θα πρέπει να φύγουν γιατί οι ιδιοκτήτες θα τα χρησιμοποιήσουν για τον τουρισμό. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ίσως θα πρέπει να χτιστούν φοιτητικές εστίες με περισσότερες θέσεις, δεν βλέπω άλλον τρόπο να δοθεί λύση.»

zarpanews.gr

6 thoughts on “Τσουχτερά ενοίκια και λίγα σπίτια για τους φοιτητές στα Χανιά – Κοινωνικό πρόβλημα βλέπει η πρόεδρος των μεσιτών

  1. Εμ δε γίνεται να τα έχουμε όλα, τουρίστες το καλοκαίρι και φοιτητές το χειμώνα να τους αρμέγουμε όλους από παντού.
    Διαλέξτε τί θέλετε. Τουρισμό ή εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    Εστίες καινούριες έχουν γίνει στο πολυτεχνείο αλλά πόσες να χωρέσουν κι αυτές.
    Που να δείτε και κάποιους που ζητάνε προκαταβολή των ενοικίων ενός έτους. Έλεος πια!
    Ίσως, θα πρέπει να μπαίνουν και λιγότεροι φοιτητές, τόσοι όσους μπορεί η τοπική κοινωνία να υποστηρίξει με αξιοπρεπείς συνθήκες. Είναι και αυτό μία πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβει υπόψη το υπουργείο με πρωτοβουλία ωστόσο των 2 Ιδρυμάτων που υπάρχουν στα Χανιά.
    Και όχι να γεμίζουμε τις σχολές με φοιτητές για να καλύψουν οι διοικούντες τις ανασφάλειες βιωσιμότητας των τμημάτων τους.

  2. Χεστηκε ο Χανιώτης που κοιτάει την τσέπη του μόνο. Που έχουν διαθέσει κ το τελευταίο τετραγωνικό αυτής της πολης για τουριστική εκμετάλλευση. Που η πολη χρόνο με το χρόνο γίνεται αφιλοξενη για τους ντόπιους της. Που κάθε χρόνο γκρινιαζουν ότι δεν τους φτάνουν και θέλουν κι αλλους. Πανω απο ολα τα τουριστακια μας…. Φοιτητικές εστίες, χα χα χα… Σε αυτήν την σπολη που ζουμε, μόνο ξενοδοχεία και νεες πολυκατοικιες με airbnb είναι η εκμετάλλευση. Από πολυτεχνεια, δήμους μεχρι ιδιώτες μόνο αυτές οι επενδυσεις τους νοιάζουν.

  3. Αμ δεν είναι μόνο οι φοιτητές που ψάχνουν με αγωνία σπίτι και τους ζητούν 450αρια για τρύπες… 153 δάσκαλοι διορίστηκαν φέτος στα Χανιά. Όλο τον Αύγουστο ψάχνουν για σπίτι… Ψάξτε να βρείτε τι μισθό παίρνουν και τι ενοίκια τους ζητάνε… Και όσοι τυχεροί βρήκαν σπίτι, δείτε τι ενοίκιο δίνουν στο χέρι και τι δηλώνουν στην εφορία. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να βγει ο μέσος όρος των ενοικίων με βάση τα στοιχεία της εφορίας και να συγκριθεί με τον μέσο όρο τιμών που αναγράφονται στο παρόν άρθρο… Αλλά ας είναι… κατανοώ ότι η εφορία έχει διαγουμίσει τον τόπο. Φοιτητές και εκπαιδευτικοί απλά ζητάμε ένα σπιτάκι με αξιοπρεπές ενοίκιο για να δουλέψουμε και να προσφέρουμε στον τόπο σας. Αλίμονο στην ιστορία του τόπου, αν αυτοί που αποχωρούν από το νησί με χαμόγελο είναι μόνο οι τουρίστες ενώ κρατικοί λειτουργοί και λοιποί πολίτες φεύγουν πετώντας μαύρη πέτρα… Αυτή την ύβρη το νησί θα τη βρει μπροστά του…

  4. Οταν οι ντόπιοι εμποδίζουν τα νέα παιδιά να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια διευκολύνοντας τα με σπίτια, νοίκια κλπ τότε οι νέοι σίγουρα δεν θα είναι οι χαμένοι, αυτοί έχουν τη ζωή μπροστά τους, θα φύγουν έξω, θα σπουδάσουν, θα παντρευτούν εκεί και όλα αυτά τα Χανιώτικα ρεμάλια φραγκοφονιαδες θα βλέπουν γύρω τους μόνο τριτοκοσμικούς λαθραίους να μπολιάζουν τις κόρες και τις εγγονές τους. Και οταν αρχίσουν τα σκουρόχρωμα εγγονάκια να γεμίζουν τα …..ακριβά ενοικιαζόμενα δωμάτια τότε οι νέοι θα έχουν τις σπιταρες τους στο εξωτερικό, τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους και θα ακούνε Χανιά και θα φτύνουν κάτω ! Εσεις νομιζετε ότι μπορείτε να εκβιάσετε και να ξεζουμίσετε τα νιάτα σαν φραγκοφονιαδες αλλά ειστε γελασμένοι γιατί τα νιάτα τα έχουν μεγάλα και σας έχουν ολους γραμμενους. Η ζωή είναι δίκη τους, κάτσετε να βλέπετε τις καλύβες σας που θαρθουν σιγά σιγά στα χέρια των τριτοκοσμικών λαθραίων οταν θα παντρευτούνε τις κόρες και τις εγγονές σας !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook