Τσίπρας: Βατερλό για την Ελλάδα τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ | Video

τσίπρας-βατερλό-για-την-ελλάδα-τα-αποτ-1477202

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την πώληση F-16 στην Τουρκία, εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας

«Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση στήριξης στην Τουρκία πρέπει να το κρατήσουμε. Δεν είναι μόνο η πώληση των F-16, είναι η συνολική βούληση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο OPEN. Ο ίδιος ξεκίνησε τη συνέντευξή του εκφράζοντας την οδύνη του για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε «βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F16 στην Τουρκία, αλλά «η συνολική στήριξη». «Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

O Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F16 της Τουρκίας αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν «ψέματα».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπάιντεν για τα F-16 προς την Τουρκία, τόνισε πως «όταν στη Βουλή του έθεσα το ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όλα αυτά είναι ψέματα. Ή ο κ. Μητσοτάκης γνώρισε – ή έμαθε την αμερικανική θέση για τα F-16 στη συνάντηση με τον Μπάιντεν- ή ακόμα χειρότερα, ο κ. Μπάιντεν δεν είπε αλήθεια στον πρωθυπουργό. Έχουμε την Ελλάδα να τα δίνει όλα στις ΗΠΑ, έχουμε την Ελλάδα να δίνει όπλα και από την άλλη έχουμε τις ΗΠΑ να δίνουν όπλα στην Τουρκία για να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε βατερλό για την Ελλάδα τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση στήριξης στην Τουρκία πρέπει να το κρατήσουμε. Δεν είναι μόνο η πώληση των F-16, είναι η συνολική βούληση. Στη Σύνοδο υπήρξε σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκίας. (…) Εμείς προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των F-16 το 2017. Και είναι η μόνη κίνηση άμεσης στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά σε αναβάθμιση σε βάθος δεκαπενταετίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Η πολιτική Μητσοτάκη μας βάζει σε κινδύνους

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο αίτημα πρόωρων εκλογών επεσήμανε: «Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε. Γιατί βλέπουμε ότι η εξωτερική πολιτική ΙΧ του κ. Μητσοτάκη μας βάζει σε κινδύνους. Και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, όπως ο πληθωρισμός. Αυτό την ώρα εάν αυτό συνεχιστεί, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική κρίση».

Χαρακτήρισε την απλή αναλογική δίκαιο σύστημα και τόνισε πως «τα κόμματα πρέπει να έχουν την πολιτική επάρκεια και πρόνοια για να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Εκτιμώ πως μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική πλειοψηφία. (…) Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος», υπογραμμίζοντας πως τους πρωθυπουργούς τους «εκλέγει ο λαός».

«Εμείς λέμε καθαρά ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή γιατί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί και με την απλή αλλαγή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί πρώτος με καθαρή διαφορά. Ο κ. Βαρουφάκης δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή, αυτό θα το αποφασίσει ο λαός. Εμείς θα συζητήσουμε με βάση τις προγραμματικές μας προτάσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Εκτίμησε πως το ζήτημα της ακρίβειας, σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας ως γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα. Στην Ελλάδα καταγράφηκε 62% ενεργειακός πληθωρισμός, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφηκε 39%. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Άφησε τα καρτέλ της ενέργειας ανεξέλεγκτα. Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ όταν ξεκινούσε η κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook