Τσίπρας: Το Ελλάδα+ εγγύηση ότι δε θα χαθεί το τρένο της ανάπτυξης

τσίπρας-το-ελλάδα-εγγύηση-ότι-δε-θα-χα-1213223

«Ελλάδα +» ονομάζεται το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο θέτει ως βασικό στόχο, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες κατά την παρουσίαση της πρότασης, την κοινωνική συνοχή και την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μάλιστα, σε συνέχεια των αναφορών του τελευταίου διαστήματος έδωσε έμφαση στη σύνδεση των όσων προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εξαγγελίες Μπάιντεν κατά την πρόσφατη ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων υπέρ  των οικογενειών της μεσαίας τάξης και υπέρ των δημόσιων δαπανών κι επενδύσεων.

Από αυτή τη σκοπιά άσκησε κριτική τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση. Ξεκινώντας από την δεύτερη ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε για μια ακόμη φορά ότι

Προτείνει ένα σχέδιο που «πατάει» σε παλιές νεοφιλελεύθερες συνταγές της Θάτσερ και του Ρήγκαν – μυρίζει ναφθαλίνη και είναι βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, είπε χαρακτηριστικά – για αυτό βασίζεται στην ελαστικοποίηση της εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στη μείωση των φόρων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και τα μεγάλα εισοδήματα, μοιράζοντας τους φόρους στη μεσαία τάξη.

Προσπερνάει θέματα δημοκρατικής τάξης αφού δεν συζήτησε το σχέδιό της με την κοινωνία και τα άλλα κόμματα την ώρα που δεσμεύει το πολιτικό σύστημα πέραν της θητείας της.

Παρατηρητήριο που θα ελέγχει «που πάνε τα λεφτά»

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του, ότι θα προτείνει τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «που θα ελέγχει την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού και το που πάνε τα χρήματα» ώστε να αποφευχθεί η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων και να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. Αν η κυβέρνηση επιλέξει να μη στήσει θεσμικά ένα τέτοιο Παρατηρητήριο, είπε, τότε «θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι την ευθύνη και η κοινωνία των πολιτών και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα κόμματα να στήσουν αυτό το Παρατηρητήριο».

Ειδικότερα, ως προς την φορολογική πολιτική, έκανε λόγο για διαφορετική φορολογική αντίληψη από αυτή της κυβέρνησης «που δεν θα ρίχνει το βάρος όμως στους μεσαίους» θα στοχεύει όμως στη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης όχι προς τα κάτω, αλλά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει όλοι να συνεννοηθούμε πώς θα γίνει στη χώρα, γιατί είναι μεγάλα τα ποσά τα οποία χάνονται».

5 άξονες και «συμπεριληπτική» ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή συμπυκνώνεται σε 5 άξονες παρεμβάσεων

Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση

Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.

Ανάπτυξη των Περιφερειών των Πόλεων και της Υπαίθρου

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το πολιτικό στοίχημα είναι να διαμορφωθούν όροι για μια «συμπεριληπτική» ανάπτυξη που αφορά όλη την κοινωνία και δεν αφήνει κανέναν πίσω, που θα κινείται δηλαδή μακριά από τη λογική των πολλών ταχυτήτων, στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα έχει στη βάση του την κοινή λογική και εν τέλει, θα βρίσκεται «στον αντίποδα του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος των πρόσφατων δεκαετιών».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δις, από τα οποία τα 19 δις είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δάνεια. Σε αυτά πρόσθεσε και τα 40 δις των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2021-2027.

Έθεσε -υπό μορφή διλήμματος- το ερώτημα «πού θα πάνε αυτά τα λεφτά;»:

«Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, τη κοινωνική συνοχή και μια διατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων, ημετέρων και ισχυρών»;

«Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιβάλει μνημόνια, υπάρχει ευελιξία»

Παρά το γεγονός ότι κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχείρησε να επιβάλει ένα σχέδιο δεσμευτικό χωρίς διάλογο, σημείωσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση που θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα προοδευτικό σχέδιο «που σήμερα συνειδητοποιούν και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη, ότι είναι το μέλλον». Είπε, επίσης πως πιστεύει ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σχέδιο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να μην χάσει το τρένο της ανάπτυξης και έτσι θα προσπαθήσει να αλλάξει το περιεχόμενο του σχεδίου που έχει προτείνει η κυβέρνηση, αν αναλάβει ξανά «τις  τύχες της χώρας».

Ειδικότερα και παρά την κριτική προς την ΕΕ πως είναι άτολμη και προχωρά σε αλλαγές ιδεολογικές και πολιτικές πολύ αργά, αξιολόγησε θετικά το Ταμείο Ανάκαμψης και διευκρίνισε: «Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε μια φάση που στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχέδια αυτά που κατατίθενται είναι όπως τα μνημόνια, δεν είναι γραμμένα στην πέτρα. Υπάρχει ευελιξία. Συνεπώς, έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο για να μπορέσει να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή, με, προφανώς, τη σχετική αναθεώρηση και τη σχετική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν πάνω στους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν. Αλλά το περιεχόμενο πρέπει να αλλάξει: να κοιτάει προς τα μπρος, να αμβλύνει τις ανισότητες, να δημιουργεί συνθήκες συμπεριληπτικής ανάπτυξης».

Στόχος των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Τέλος, στην κριτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ άλλων σημείωσε, κατά την συζήτηση με το πάνελ των ομιλητών:

«Η Ευρώπη επίσης κινδυνεύει να χάσει το τρένο. Δεν είναι μόνο η ποσότητα στη σύγκριση ανάμεσα στις δαπάνες που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες. Η Κίνα για παράδειγμα. Είναι και η ποιότητα, είναι η φιλοσοφία, είναι η λογική που αναδεικνύεται ότι εδώ η μείωση των ανισοτήτων πρέπει να είναι στόχος. Η Ευρώπη ακόμη αυτό δεν το έχει εντάξει ως στόχο.

Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ενδεχομένως και η διεύρυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι βασικός στόχος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, για να μη χάσει η Ευρώπη το τρένο».

Πρόκειται είπε, για ένα αντικείμενο «και διεκδίκησης και συζήτησης και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και με τους Πράσινους, φυσικά και με την Αριστερά προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για την Ευρώπη».

Πηγή:topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook