Τσίπρας: Στόχος η ανατροπή των συσχετισμών – Είμαστε κόμμα εξουσίας, οχι συμπλήρωμα της Δεξιάς

τσίπρας-στόχος-η-ανατροπή-των-συσχετι-1702416

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα κρυφτώ, δεν ξέρω ποια είναι η εντύπωσή σας για τους πολιτικούς. Δεν είμαι μηχανή, είμαι άνθρωπος, έχω συναισθήματα. Σκέφτηκα την παραίτηση για μέρες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. «Όταν όμως ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποταχτήσω», σημείωσε και τόνισε: «Πάμε για αλλαγή συσχετισμών».

«Στόχος μας είναι η ανατροπή των συσχετισμών, δεν παραγνωρίζουμε ότι είναι για εμάς ένα δυσμενές αποτέλεσμα», σημείωσε. «Είμαστε κόμμα εξουσίας, δεν είμαστε συμπλήρωμα της Δεξιάς», πρόσθεσε. «Δεν με απασχολεί τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, με απασχολεί ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος, που είναι ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε.

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».

Οδυνηρό το αποτέλεσμα των εκλογών

Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας».

Αναφέρθηκε σε «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί. «Ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την απλή αναλογική γιατί η ισοτιμία της ψήφου ήταν και είναι όραμα του. Πρόσθεσε ότι παράλληλα αποδείχθηκε και ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας.

Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αφηγήματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ» και ότι κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις αυτές «και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτικής συνεργασίας». Επισήμανε, ότι η διαρκής απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μια διαρκής διερεύνηση και πως θα ήταν αναντίστοιχο να βγει στο λαό και να πει ότι θέλει την αυτοδυναμία.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η βασικότερη αιτία αυτούς του αποτελέσματος είχε να κάνει με το «τσουνάμι που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου και της συζήτησης για το μακρύ παρελθόν», ενώ η συζήτηση θα έπρεπε να είναι με βάση όσα συνέβησαν το ‘19-‘23. «Πήγαν στην κάλπη οι πολίτες συζητώντας την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι ήδη η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες». «Κι εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.

Έπαρση και αλαζονεία από Μητσοτάκη

«Θεωρώ αλαζονικό και δείχνει έπαρση αυτό που λέει ο κύριος Μητσοτάκης, να θεωρεί δεδομένη την ετυμηγορία των του ελληνικού λαού. Όπως και να θεωρεί ότι σε αυτές τις εκλογές τρέχει μόνος του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία, δεν έχει το δικαίωμα ο καπετάνιος να πέσει στη θάλασσα», υπογράμμισε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια δύσκολη στιγμή. Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι η επόμενη ημέρα για το σύνολο της κοινωνίας. Θα έχουμε δύσκολες μέρες».

«Προέχει να ξεπεράσουμε το σοκ και να διορθώσουμε τα λάθη μας. Δεν ψάχνουμε να βρούμε αιτίες στους πολίτες ή στους αντιπάλους μας. Εκείνοι τη δουλειά τους έκαναν. Ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες σε εμάς. Στον τρόπο που επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας, στην εικόνα Βαβυλωνίας που εκπέμψαμε. Η απλή αναλογική έφερε στρατηγικό εγκλωβισμό γιατί δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κανέναν».

Ερωτηθείς τι θα πράξει την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σημείωσε: «Για να φτάσουμε στο μετά, πρέπει να διανύσουμε τέσσερις δύσκολες εβδομάδες. Θα έρθει η τελική ετυμηγορία. Δεν κάνω καν σκέψεις για το μετά. Το μόνο που θέλω να σας επαναλάβω για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω. Σας είπα ότι δεν έχω το δικαίωμα να λιποτακτήσω. Ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Αφήστε λοιπόν να δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών και επαναλαμβάνω ότι όταν το καράβι βρίσκεται σε τρικυμία ο καπετάνιος έχει την υποχρέωση να μην πηδήξει στη θάλασσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει στα δύσκολα

Νιώθω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μια δύσκολη στιγμή, όμως τα πάντα είναι σχετικά. Ήταν κόμμα του 4%, έφτασε στο 30-35% και τώρα είναι στο 20%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μάθει σε πιο δύσκολα. Μην προδικάζετε ότι δεν θα ανατραπεί ο συσχετισμός. Το πιο κρίσιμο για μένα είναι η επόμενη μέρα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα θα περάσει δύσκολες μέρες».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν μετανιώνει για την ψήφισή της, καθώς «ήταν διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς η ισοτιμία της ψήφου». «Θέλαμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς τοξικότητα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εντούτοις αποδείχτηκε ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν ώριμο. Τους ακολούθησε και η πλειοψηφία των πολιτών που φαίνεται πως επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας».

«Ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλλει την ατζέντα του φόβου», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook