Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις εν όψει ευρωκλογών

τσίπρας-στην-κε-συριζα-κάλεσμα-συμπόρ-821807

Το κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου για τη συγκρότηση μιας ευρείας συμπαράταξης απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό εν όψει των ευρωεκλογών επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να αναφερθεί στον χρόνο των εθνικών εκλογών και να επαναλάβει ότι αυτές θα γίνουν τον Οκτώβριο, αν και είναι σαφές ότι αντικείμενο της συνεδρίαση είναι η πολιτική μάχη των ευρωεκλογών.

Σε αυτή τη μάχη, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, όχι μόνος.

«Άλλα στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».

«Σας ζητώ λοιπόν» συνέχισε κλείνοντας την ομιλία του «με βάση και την εισήγηση της ΠΓ και με βάση το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα τόσο στη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για το τόπο μας. Τολμηρό κάλεσμα συμπόρευσης, συμπαράταξης και συνεργασίας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία και τη βαρύτητα των επικειμένων ευρωεκλογών λέγοντας πως αποτελούν την πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για τον μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της.

Οι διαχωριστικές γραμμές και το πολιτικό δίλημμα μετά τις Πρέσπες

Επέσεισε τον κίνδυνο επικράτησης ενός ακραίου αντιευρωπαϊκού και ακροδεξιού πόλου «που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα». Απέναντι σε αυτό το ρεύμα αντέταξε την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και των πράσινων και όπως είπε αυτή η μάχη προϋποθέτει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού επήλθε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και αποκρυσταλλώθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τελευταία, είπε «ως ένα ζήτημα βαθιά ταυτοτικό για κάθε χώρο, ανέδειξε μια σαφέστατη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιάς συντήρησης και της αδράνειας». Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, « οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές». Ως εκ τούτου απέρριψε τη θέση ότι οι μετατοπίσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα ακροδεξιά έγιναν από ανάγκη για να μη διαλυθεί το κόμμα του.

«Από άποψη» είπε, πέρασαν στην ακροδεξιά «και επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξης τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν».

Επίθεση σε Μητσοτάκη: «Φέρνει σκληρό μνημόνιο και ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με την αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου και μετά την έξοδο από αυτό υποστηρίζοντας ότι η αναγκαστική υλοποίηση των επιταγών του μνημονίου δεν εμπόδισε τις κυβερνητικές προσπάθειες για προστασία και στήριξη της κοινωνίας και κατά τη διάρκειά του και κυρίως μετά την έξοδο απ’ αυτό, σε αντίθεση με ό,τι έπραξαν οι προηγούμενοι.

Στη συνέχεια επιχείρησε να αποδομήσει το πρόγραμμα και το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας ότι ευαγγελίζεται ουσιαστικά ένα «σκληρό μνημόνιο» το οποίο δεν θα φέρει ούτε αύξηση στα δημόσια έσοδα, ούτε μείωση φόρων για τους πολλούς, αλλά δημοσιονομική εκτροπή και νέα ελλείμματα. Μειώσεις φόρων, είπε ο πρωθυπουργός, θα έχει στοχευμένα μόνο για την ολιγαρχία και τις επιχειρήσεις.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «ένιωσε άβολά όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δε σταματούσε να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά του δε μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια». Τώρα δεν έχει τη δικαιολογία «τα κάνω γιατί μας τα επιβάλλουνε», δεν έχει πώς να δικαιολογήσει το δικό του μνημόνιο, είπε.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι εντάσσει στο πρόγραμμά του το ξήλωμα των κοινωνικών πολιτικών που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα και κύρια το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό που καλύπτει την πλειοψηφία των πολιτών με στόχο να επιβάλλει το «ασφαλιστικό ΠΙνοσέτ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα στοιχεία που συγκροτούν το πρόγραμμα – ή αλλιώς το «σκληρό μνημόνιο» – Μητσοτάκη είναι η εμμονή με την ιδιωτική ασφάλιση, οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ακόμη και η ακύρωση προσλήψεων εφόσον διατυμπανίζει την επιστροφή στην αναλογία 1 προς 5 αντί του 1 προς 1 που πέτυχε η κυβέρνηση, η απόρριψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση του αφορολόγητου. Τον κατηγόρησε επίσης ότι στεναχωρέθηκε με την μη περικοπή των συντάξεων που πέτυχε η κυβέρνηση.

«Απάντηση» και σε Τσακαλώτο

Ο πρωθυπουργός φάνηκε να απορρίπτει και το σήμα συναίνεσης που εξέπεμψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC για τα πλεονάσματα, λέγοντας ουσιαστικά ότι ακόμη και αν αύριο το πρωί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνήσουν στον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στο πώς θα διανείμουν το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Μητσοτάκης δε θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων γιατί στον πυρήνα του προγράμαμτός του είναι το «ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook