Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας» | Video

τσίπρας-σε-μητσοτάκη-είστε-ο-μεγαλύτ-956810

Σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα εργασιακά ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε κατά την ομιλία του ότι «τα εργασιακά ζητήματα είναι κρίσιμα όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας». «Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν τηρούνται και δεν υπάρχει προοπτική για τους ίδιους», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4%, ενώ τόνισε πως «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια λαθροχειρία. Όντως κατέθεσα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Είναι προφανές ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, όχι όμως αυτή που λέτε εσείς, καθώς σας διαψεύδει και η Κομισιόν, ακόμα και στον προϋπολογισμό που λέγατε 2,8 και είναι στο 2,4 και πέφτει τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση δικαιωμάτων εργασίας και τους μισθούς φτώχειας» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το τελευταίο τρίμηνο ήταν το χειρότερο από το 2013»

«Η ΕΡΓΑΝΗ αναφέρει ότι το τελευταίο τρίμηνο ήταν το χειρότερο από το 2013 με απώλεια 186.000 εργασίας. Και τον Αύγουστο είχατε ρεκόρ μερικής απασχόλησης και κάνατε και ρεκόρ απολύσεων 15ετίας. Αφήστε λοιπόν την καραμέλα και τα ψέματα που εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια, δουλειές για όλους. Δεν είδαμε αυτούς τους 7 μήνες ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό ούτε πολλές και καλές δουλειές. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το TripAdvisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα», σχολίασε για να συνεχίσει:

«Παρά τις μεγαλοστομίες σας για την ανάπτυξη που ήρθε, η αγορά στενάζει. Πηγαίνετε να μιλήσετε μαζί τους. Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολλές. Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασσική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια. Τι ήταν τα μνημόνια; Ήταν ακριβώς αυτό που πιστεύετε, αλλά σε μεγάλη δοσολογία. Αυτές οι συνταγές οδήγησαν στην αύξηση των ανισοτήτων την εκτόξευση της ανεργίας, στη δημιουργία της γενιάς των εργαζόμενων φτωχών».

Μιλώντας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πριν την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένη να είναι υπό τη διαρκή επιτήρηση των θεσμών αλλά σε διαρκή μάχη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή, εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς, επιχείρησε -και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε- να σταματήσει τη πορεία καταστροφής και της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και από το 2018 ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού».

«Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς τον εργαζόμενο στο επίκεντρο. Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς τη στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας», είπε, επιχειρώντας να εξηγήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κομμάτων.

«8 χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας»

«Υποβαθμίσατε το ΣΕΠΕ. Διαβάστε άρθρο σχετικό του Φιλελεύθερου που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Φέρατε τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον Αύγουστο, ένα χρόνο μας πίεζαν και δεν το κάναμε όπως την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων και καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζετε η νομιμότητα είναι υπερεργολαβίες ή η ψεύτικες εργολαβίες

Προχωρήσατε στη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και στις ψυχές σας.

Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στην διαιτησία.

Με μία υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών. Στην πραγματικότητα καλείτε τους εργοδότες να μην τηρούν τα ωράρια.

Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.

Δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain με 5.000 εργαζόμενους νέους επιστήμονες που πρέπει να μείνουν στην χώρα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συνεχίσει το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση».

«Για πρώτη φορά έχουμε μαζικές απολύσεις, στις τράπεζες. Απολύθηκαν 24 εργαζόμενοι της Πειραιώς κατά παράβαση της συμφωνίας τους με την τράπεζα. Και στην Εθνική απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι και ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι από τον Ιούλιο» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε δε την ομιλία του με το ζήτημα του κατώτατου μισθού. «Κλείνω με το θέμα του κατώτατου μισθού. Κύριε Μητσοτάκη πρέπει να πάρετε μια ξεκάθαρη θέση. Εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια προχωρήσαμε τη διαδικασία, με πολιτική βούληση. Καμία διάλυση δεν είδαμε στην οικονομία, όπως λέγατε, από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μας λέγατε ότι θα αυξήσετε κατά 8% τους μισθούς, αυτά λέγατε προεκλογικά. Δεσμευθείτε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 5,5%, διπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της ΑΕΠ όπως λέγατε. Για να δούμε ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι».

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει, κ. Μητσοτάκη

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Σχέδιο νόμου για την αγορά εργασίας

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε επίσης, την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου «για την εκ νέου ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στη νέα γενικευμένη απειλή της εργολαβοποίησης των εργαζομένων και την καθολική κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Η κατάσταση της χώρας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ειδυλλιακή αντί για γαλανό ουρανό που υποσχεθήκατε συγκεντρώνονται σύννεφα σε όλους τους τομείς».

Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας που έχασε πρόσφατα τις εκλογές παρά τα θετικά νούμερα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες – στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας – λέγοντας ότι η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης ούτε το ποσοστό ανεργίας δεν βοηθούν από μόνοι τους αν δεν βελτιωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. «Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχασε τις εκλογές γιατί δεν έφερε βελτίωση στην ζωή των πολιτών του» είπε ο κ . Τσίπρας και ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τις εργασιακές σχέσεις για να κάνει το χατίρι των βιομηχάνων.

Σήμερα αντί για γαλάζιο ουρανό οι πολίτες βλέπουν σύννεφα παντού, είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στο προσφυγικό λέγοντας ότι σύννεφα μαζεύονται στο προσφυγικό και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θυσιάζει τα νησιά του Αιγαίου «γιατί δεν μπορείτε να επιβάλλεται το αυτονόητο να μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα». Υποστήριξε ότι ούτε στην οικονομία υπάρχει βελτίωση.

Απάντησε στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ρωτώντας πώς θα βελτιώσει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ όταν στον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση του σχετικού κονδυλίου.

Έκλεισε με το θέμα του κατώτατου μισθού. Κατέθεσε διάγραμμα με το οποίο έδειχνε ότι η μόνη χώρα της ΕΕ που ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από το 2010 είναι η Ελλάδα, παρότι, όπως ανέφερε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κι άλλες χώρες είχαν μνημόνια. Απάντησε στην κ. Γεννηματά που πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτερου μισθού. «Δεν έχω αντίρρηση, αλλά αν είναι να συμφωνήσουμε πρώτα στην καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετά ας αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι». Γι αυτό πρόσθεσε να ξεκινήσουμε από 7,5% για το 2020 και για το 2021.

Κλείνοντας και απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία δίχως υγιείς επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία». Ζήτησε, τέλος από τον πρωθυπουργό στο θέμα του κατώτατου μισθού να απευθυνθεί, όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στους εργαζόμενους -των τραπεζών, των λιπασμάτων Καβάλας των ΕΛΠΕ- που υποβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας τους, να απαντήσει στους 880.000 εργαζόμενους που είδαν πέρυσι αύξηση των αμοιβών τους και στο ένα εκατομμύριο που θα επωφεληθούν εάν δοθούν οι αυξήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτούς να απευθυνθείτε και σε αυτούς να απολογηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook