Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Η Θάτσερ ζει στις ψυχές και στις καρδιές σας

τσίπρας-σε-μητσοτάκη-η-θάτσερ-ζει-στις-997927

Οκτώ χτυπήματα της κυβέρνησης στην εργασία παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι τα εργασιακά ζητήματα είναι κρίσιμα όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι με την πολιτική της επιφέρει σοβαρά χτυπήματα στον κόσμο της εργασίας αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, επιτρέποντας την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

«Δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και αν τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν τηρούνται και δεν υπάρχει προοπτική για τους ίδιους. »

Η Ομιλία Μητσοτάκη ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Προσπάθεια λαθροχειρίας. Ανέγνωσε ερωτήματα που καταθέσαμε με τον τρόπο που ήθελε. Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με τον Ιούνιο του 2019. Πράγματι στην ερώτηση που καταθέσαμε παραθέτουμε τα στοιχεία της Εργάνη που λέει ότι υπάρχει απώλεια 186 χιλιάδων θέσεων εργασίας και ότι τον Οκτώβριο πετύχατε ρεκόρ 18ετίας σε απολύσεις και μερική απασχόληση 63%.

Πού είναι οι δουλειές για όλους που είχατε τάξει; Κάντε μια βόλτα στην αγορά, όχι μονάχα εκδρομές. Πηγαίνετε στους εργαζόμενους, στους βιοτέχνες. Οι χειρότερες γιορτές ήταν αυτές. 30% έπεσε ο τζίρος. Αυτό συνέβη γιατί αν η πολιτική σου δεν είναι πολιτική τόνωσης της ενεργούς ζήτησης. Αν δεν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα, όπως κάναμε εμείς. Τα χρήματα που δώσαμε πήγαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη και για αυτό έπεσαν και μετά στην αγορά.

Έχουμε διαφορές ουσιαστικές. Ο πυρήνας της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης είναι οδοστρωτήρας. Αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας για να δώσετε κίνητρα σε επενδύσεις, έτσι λέτε. Είναι παλιές αντιλήψεις. Η κλασσική πολιτική συνταγή της δεκαετίας του 80 στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, δυστυχώς μέσα από μια συναίνεση και της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή ήταν και η αντίληψη των μνημονίων και του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έγινε ένα πειραματόζωο. Με μεταρρυθμίσεις τις οποίες εσείς πιστεύετε. Μειώσεις μισθών, απελευθέρωση και ελαστικοποίηση αγοράς εργασίας. Οδήγησαν στην αύξηση των ανισοτήτων, στη δημιουργία των εργαζόμενων φτωχών και στην πτώση της κατανάλωσης και σε ένα σπιράλ ύφεσης.

Πριν τη έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωμένη σε μια διαρκή μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την εναρμόνιση, δηλαδή, με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Ο νόμος που μας επιβάλατε και είχατε ψηφίσει προέβλεπε ότι μετά το τέλος του μνημονίου μπορούσαμε να επαναφέρουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση κατώτατου μισθού.

Ότι μπορούσαμε μέσα στα Μνημόνια κάναμε. Ενισχύσαμε στον ΣΕΤΕ και επιβάλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες που παραβίαζαν τον νόμο συστηματικά. Ψηφίσαμε ειδικές διατάξεις για τη μαύρη εργασία. Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, σε αντίθεση με τις πιέσεις των δανειστών, αντιστρέψαμε την κατάσταση με μία σειρά από μέτρα. Μετά από δέκα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού 4,6% κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

«Οκτώ χειρουργικά χτυπήματα που αποδεικνύουν ότι είστε οδοστρωτήρας»

1ο: Υποβάθμιση του ΣΕΤΕ. Μέχρι και φιλικές σας εφημερίδες κάνουν κριτική. Τι είδους ελέγχους κάνετε κ. Μητσοτάκη;

2ο και 3ο: Τροπολογία κατά παραγγελία του ΣΕΒ. Ικανοποιείτε αιτήματα του ΣΕΒ. Κατάργηση της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων και την αιτιολόγηση των απολύσεων. Το νέο κόλπο για παραβίαση της νομιμότητας είναι οι υπεργολαβίες.

4ο: Διαλύσατε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Φτιάχνετε ειδικές οικονομικές ζώνες φτηνότερες εργασίας. Ό,τι ήθελε να κάνει το ΔΝΤ και δεν τα κατάφερε. Ο Τόμσεν συνταξιοδοτήθηκε αλλά η Θάτσερ ζει στις ψυχές και στις καρδιές σας.

5ο: καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

6ο: με μία υπουργική απόφαση μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικές νομοθεσίας.

7ο: Για το brain drain πήρατε μια αδιανότητη απόφαση να μην ανανεώσετε πρόγραμμα για 5.500 νέους εργαζόμενους πτυχιούχους που στελεχώνουν τον δημόσιο τομέα. Μπορούσατε να το ανανεώσετε αλλά δεν το κάνατε. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι μείζον θέμα να μειώσουμε αυτή τη διαρροή νέων μυαλών στο εξωτερικό; Πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρήσετε αυτή την απόφαση. Αυτά τα παιδιά μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ. Σας ζητώ να ξαναδείτε αυτή την απόφαση

8ο: Μειώσατε το κονδύλι για τον ΟΑΕΔ

Τα αποτελέσματα της πολιτικής σας:

– Μαζικές απολύσεις για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση. Μια σειρά από εταιρίες προβαίνουν σε απαράδεκτες απολύσεις.

– Οι εργοδότες αποφασίζουν μονομερώς για όλα.

Κλείνω με το θέμα του κατώτατου μισθού: Πρέπει να πάρετε ξεκάθαρη θέση. Λέτε ότι κάνουμε λαϊκισμό. Εμείς προχωρήσαμε με πολιτική βούληση τη διαδικασία. Νομοθετήσαμε για αύξηση 11% και κατάργηση του υποκατώτατου. Όταν λέγαμε και κάναμε αυτά δεν μας λέγατε λαϊκιστές. Κάνατε ρελάνς. Λέγατε 4% ανάπτυξη, 8% αύξηση του μισθού. Δεσμευτείτε ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό, όπως λέγατε, στο διπλάσιο της ανάπτυξης. Όποια κι αν είναι αυτή.

Σας ζητώ, επίσης, να λάβετε δέσμευση για το επίδομα μητέρας. Σωστή κίνηση κάνατε και για αυτό την στηρίξαμε. Όμως φέρατε απόφαση για κατάργηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στις εργαζόμενες μητέρες. Σας ζητώ να το πάρετε πίσω

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook