Τσίπρας σε Μητσοτάκη για πανδημία: Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ολιστική κριτική στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη διάρκεια σχετική Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε την θλιβερή θέση που βρίσκεται η χώρα σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολίτες, τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά, την υποστελέχωση του μονοθεματικού -πλέον- ΕΣΥ που αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο οικονομικού «πνιγμού», τις αποτυχημένες καμπάνιες ενημέρωσης που σκοπό είχαν τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τον εξανδραποδισμό των ΜΜΕ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σφύριξαν» τη λήξη της πανδημίας γιατί «πέταξαν λευκή πετσέτα».

«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 400 απώλειες και σήμερα θρηνούμε 15.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας χώρες που ήταν το αρνητικό σε κρούσματα και θανάτους» είπε εισαγωγικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό». Συμπέρανε δε ότι το τείχος ανοσίας εγκαταλείπεται ως στόχος από την κυβέρνηση, παραθέτοντας τα στατιστικά δεδομένα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Επ΄ αυτού, επέκρινε την αποτυχημένη στρατηγική της κυβέρνησης με καμπάνιες που δεν έπεισαν τους πολίτες. «Η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς καταναγκαστικά μέτρα και στερήσεις μισθού, εμείς κάτω από 60%. Ένας στους 4 άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά τα ποσοστά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε gigabytes, αντί να είναι εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές» σχολίασε.

«Επιλέξατε τον Πλεύρη για να κλείσετε το μάτι στους ανεμβολίαστους»

Ο κ. Τσίπρας θύμισε με νόημα την κριτική που έχουν ασκήσει στις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Κύρτσος, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό «ξηλώθηκε η dream team που κέρδισε δύο φορές τον κορονοϊό». «Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ανασχηματίστηκε. Ο υπουργός Υγείας πήγε στον Τουρισμό, ενώ ο υφυπουργός ξηλώθηκε» σημείωσε και εξήγησε ότι «αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα».

«Και βάλατε τον κ. Πλεύρη», συνέχισε, «που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες. Αλήθεια, τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

– Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αρνητική. Όσο πιο ανησυχητική είναι η πορεία της πανδημίας, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν για τα ζητήματα. Είναι μία μεγάλη αντίφαση.

– Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατ. πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 συνανθρώπους μας, ένα μικρό χωριό. Και η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει τελειώσει. Αποφάσισε η κυβέρνηση να σφυρίξει τη λήξη.

– Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε 400 περίπου απώλειες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας. Ξεπερνάμε διαρκώς σε ημερήσια κρούσματα και σε θανάτους χώρες που ήταν το αρνητικό παράδειγμα. Και η κυβέρνηση παίζει κρυφτό για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία της στην πανδημία.

– Έτσι δημιουργείτε ένα κλίμα χαλαρότητας απέναντι στην πανδημία. Ευελπιστώ η πρωτοβουλία μας να αποτελέσει ένα ξυπνητήρι για την κυβέρνηση.

– Να συγκρίνουμε με τις χώρες ευρωπαϊκού Νότου; Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μάλτα; Να συγκρίνουμε με μ.ο. ΕΕ; Διπλάσιος ο δείκτης θανάτων ανά εκατ. κατοίκων

. – Τα νοσοκομεία, παρά την πανδημία, παραμένουν υποστελεχωμένα, χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης και με αρνητικό ισοζύγιο στις αποχωρήσεις – προσλήψεις. Χωρίς μόνιμες προσλήψεις.

– Ο βασικός στόχος του τείχους ανοσίας από τον εμβολιασμό εγκαταλείπεται ως στόχος. Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία από τις χώρες ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Όλοι είναι πάνω από εμάς.

– Η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη χωρίς καταναγκαστικά μέτρα και στερήσεις μισθού, εμείς κάτω από 60%. Ένας στους 4 άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά τα ποσοστά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε; Το κλίμα ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 150 ευρώ, για να πάτε διακοπές, για να πάρετε γιγαμπάιτς, αντί να είναι εμβολιαστείτε για να σώσουμε ζωές.

– Έχει διπλασιαστεί το ποσοστό ανηλίκων που νοσούν, έχει πάει στο 14%, αφού τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν. – Γιατί μετά από τόσους μήνες του σκληρότερου και μακρύτερου λοκντάουν στην Ευρώπη, είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά μέσα στον γκρεμό; Γιατί κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας μόνο. Πετάξατε λευκή πετσέτα στην πανδημία. Αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά.

– Πλέον το λένε και τα δικά σας στελέχη. Ο κ. Κύρτσος δήλωσε ότι πεθαίνουν 300 τη βδομάδα και είναι σαν να μην συμβαίνει τίποτα; Θα χάναμε λιγότερους από τους μισούς εάν βελτιώναμε την αντιμετώπιση της πανδημίας; Μεγαλύτερη παραδοχή της αποτυχίας σας ήταν η δική σας. Όταν ξηλώσατε σύσσωμη την ομάδα που διαχειρίστηκε την πανδημία. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας ανασχηματίστηκε. Οι υπουργοί απομακρύνθηκαν. Αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η ομάδα καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα.

– Και βάλατε τον κ. Πλεύρη που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες. – Αλήθεια τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε.

– Μιλάτε μόνο για την ατομική ευθύνη. Πότε θα μιλήσουμε για τις δικές σας ευθύνες; Για μία σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης και όχι ως ευκαιρία ή όχημα εξαγοράς ΜΜΕ για την αποθέωσή σας; Για την ευθύνη σας να απομονώσετε τους αντιεμβολιαστές, ενώ εσείς τους μοιράζετε χρήμα για να λένε ότι η πανδημία είναι ένα μασονικό σχέδιο για μείωση του πληθυσμού; Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη μίας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση, να λέει την αλήθεια, ότι ο ιός ακουμπά και τους εμβολιασμένους. Για την ευθύνη να καταστήσει η Πολιτεία το ΕΣΥ τείχος για τους πολίτες;

– Δεν υπάρχει κανένας επιστήμονας που να λέει ότι με το εμβόλιο μόνο τελειώσαμε. Μόνο εσείς το είπατε για να πετάξετε την ευθύνη από πάνω σας. Με την εμμονή σας επιλέξατε οι ΤΟΜΥ να αφεθούν σε εγκατάλειψη, αφού έχετε στόχο να τις καταργήσετε.

– Αφού αφήσατε το ΕΣΥ να σκάσει οργανωτικά, τώρα πάτε να το εξοντώσετε και οικονομικά. Το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές από άλλα νοσήματα, γιατί το ΕΣΥ έχει γίνει μονοθεματικό. Έχουμε έτσι τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας. 8.400 θάνατοι περισσότεροι το 2020, πέρα από αυτούς από την πανδημία, σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2015-2019. Οι θάνατοι που δεν αποδίδονται στον κόβιντ είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Είναι τραγική η πραγματικότητα που προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε. Κρύβετε την τραγωδία της απώλειας ζωών κάτω από το χαλί. – Επιβάλλεται υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατητγικής που πρέπει να ενσωματώνει επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση με εκτεταμμένο τέστινγκ, κατ’οίκον φροντίδα με εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και των δήμων, στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών, πλήρη αξιοποίηση της αγωγής υγείας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Προστασία του ΕΣΥ από την κοβιντοποίηση και κάλυψη αξιόπιστα των υπόλοιπων αναγκών των πολιτών. Άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Μέχρι πρόσφατα το αρνιόσασταν, αλλά και τώρα που με τεράστια καθυστέρηση η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτά δεν επαρκούν.

– Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν πάντα στάση ευθύνης. Καταθέσαμε προτάσεις, βάλαμε πλάτη σε κρίσιμες αποφάσεις, μιλάμε διαρκώς με την επιστημονική κοινότητα για νέες επεξεργασμένες προτάσεις. Είναι υποχρέωσή μας ωστόσο να κάνουμε σκληρή κριτική σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που έχει επιλέξει το δρόμο της συνειδητής απάθειας απέναντι στην πανδημία. Που λέει στους πολίτες ότι εσείς έχετε την ευθύνη, κόψτε το λαιμό σας. Οι ζωές 11 εκατ. ανθρώπων δεν είναι κοινωνικό πείραμα. Σας καλώ να συνέλθετε για να πάρετε μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βάλτε επιτέλους την πραγματική επιβίωση των πολιτών πάνω από την δική σας τεχνητή πολιτική επιβίωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣτη Μασσαλία ο Σημανδηράκης με αποστολή από τα Χανιά
Επόμενο άρθροΕγκαινιάζεται η έκθεση «Τοπία, Άνθη και Πολιτισμός των Χανιών – Ρομαντισμός»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ