Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη μεταρρυθμίσεις του Ρίγκαν και της Θάτσερ | Video

τσίπρας-ο-μητσοτάκης-βγάζει-από-τη-ναφ-1221429

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών, τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας, όσο και σε ό,τι αφορά στα εργασιακά.

Για ιδεοληψία κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τον δημοσιογράφο, Πέτρο Παπακωνσταντίνου, στο Φόρουμ των Δελφών. «Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρίγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία».

Τα βασικά σημεία των όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

– Το κυρίαρχο υπόδειγμα των αγορών και της διεύρυνσης των ανισοτήτων κλείνει με την ιστορική τομή της πανδημίας

– Για πατέντες: Κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, εάν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς

– Η ΕΕ προτάσσει τους νόμους του κέρδους πολυεθνικών έναντι της υγειονομικής ασφάλειας

– Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη

– Το μοντέλο του λοκντάουν ήταν αποτυχημένο. Ασυγχώρητο λάθος η μη ενίσχυση του ΕΣΥ, ο μη σωστός επιδημιολογικός έλεγχος

– Ένας στους χίλιους συμπολίτες μας έχει χάσει τη ζωή του σε έξι μήνες

– Η κυβέρνηση είναι η μοναδική που βρήκε όχι καμμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, έχει φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας και έχει τις δυνατότητες με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα ήταν άτολμη και φθάσαμε να έχουμε 8,2% ύφεση.

– Η αναδιάρθρωση του χρέους του 18 και το μαξιλάρι δίνουν βεβαιότητα έναντι των αγορών

– Κίνδυνος να μην είναι ισχυρή και κυρίως συμπεριληπτική η ανάπτυξη

– Ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί τόσο ισχυρά, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη

– Κίνδυνος αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διόγκωσης της ανεργίας

– Ιδεοληπτική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ώρα που αλλάζει ο κόσμος, ο Μπάιντεν στηρίζει εργαζόμενους και μεσαία τάξη και φορολογεί μεγάλο πλούτο, ο κ. Μητσοτάκης βγάζει από τη ναφθαλίνη του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία.

– Δεν λέω ότι θα γίνει σοσιαλισμός στις ΗΠΑ, αλλά ότι την ώρα που κλείνει ο κύκλος νεοφιλελευθερισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές του χθες, την έκθεση Πισσαρίδη που ζητάει τη μείωση του εργασιακού κόστους. Είναι λάθος να ανταγωνιστούμε χώρες στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Η Ελλάδα δεν θα έχει προοπτική με μείωση μισθών αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, επενδύοντας στη γνώση και την καινοτομία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

– Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις και μειώνει τον πραγματικό μισθό με απλήρωτες υπερωρίες – Κάνει το 8ωρο δεκάωρο, παρακάμπτει τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές. Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη είναι ανισομερής

– Η αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσής τους οδηγούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο.

– Καταφέραμε μία ιστορική τομή με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πατριωτική και επωφελής για τη χώρα και την περιοχή. Η συμφωνία αυτή άλλαξε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Άξιζε το πολιτικό κόστος. Έχουμε στα βόρεια σύνορά μας σύμμαχο και αποτρέψαμε τρίτες χώρες και την Τουρκία.

– Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με δύο βασικά ζητήματα: Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook