Τσίπρας: Να παραιτηθεί η Κεραμέως για το «σκάνδαλο των σκανδάλων» με την CISCO

τσίπρας-να-παραιτηθεί-η-κεραμέως-για-τ-1192846
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το «σκάνδαλο των σκανδάλων» που συνιστά η υπόθεση της CISCO ζήτησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγω για παραχωρήσεις που προσπόρισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία τονίζοντας ότι κανείς υπουργός στην Ευρώπη δεν θα έμενε στην θέση του μετά από μία τέτοια εξέλιξη.

Κρύβατε την σύμβαση

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ένα χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση σας ζητά να δώσετε στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Cisco για την τηλεκπαίδευση. Και έπρεπε να βρεθείτε στα σχοινιά μετά την παρέμβαση του Τομεάρχη Παιδείας μας, για να τη δημοσιεύσετε, φυσικά στα μουλωχτά. Τι αποδεικνύεται; Αυτό που σας λέγαμε τόσους μήνες. Και εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν με αναθέσεις και τα προσωπικά δεδομένα έγιναν δώρο στην εταιρία. Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που η κυρία Κεραμέως με πονηρό τρόπο ανάρτησε, προκύπτει ότι όσα εμφάνιζε ως δωρεά μέχρι σήμερα, τελικά μόνο δωρεά δεν ήταν. Χωρίς να δημοσιοποιηθεί, χωρίς να αναρτηθεί στη Διαύγεια κρύψατε μια ζωτικής σημασίας συμφωνία και προφανώς είχατε τους λόγους σας».

Τα ανυπολόγιστης αξίας δεδομένα

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «το κρίσιμο ζήτημα, δεν είναι το ποσό που δώσατε εν κρυπτώ.Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, δίνετε στην εταιρία πρόσβαση σε δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας – μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρία έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών Ελλήνων. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σαιτ μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «τα 2 εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία από αυτά τα δεδομένα. Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές της καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες στο διαδίκτυο 1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Εδώ πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των σκανδάλων. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει τη παραίτησή της».

Να παραιτηθεί η Νίκη Κεραμέως

Πρόσθεσε πως «δεν ξέρω για την Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη παράδοση, δε θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν τις συνήθειες του πληθυσμού, φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία. Και είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν έγινε εν αγνοία του κου Μητσοτάκη. Προφανώς και έγινε εν γνώση του».

Η υπόθεση της Τράπεζα Πειραιώς

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του χαρακτήρισε «σκάνδαλο» και τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Εϊπε πως «η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς. Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους».

Επισήμανε παράλληλα ότι «εάν οι μέτοχοι που θα προκρίνετε μέσω του βιβλίου προσφορών για να αναλάβουν την τράπεζα, δεν έχουν οικονομική ευρωστία για να την στηρίξουν κεφαλαιακά στο μέλλον , θα τους έχετε προικοδοτήσει με ένα ειδικό αποθεματικό για τις πρώτες ανάγκες, το οποίο εν τέλει είναι χρήματα που ο ελληνικός λαός δανείσθηκε για να στηριχθεί η Πειραιώς. Αυτό που σχεδιάζεται ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία;Ξεπούλημα.Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; Απιστία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει ώστε τόσο η υπόθεση της CISCO όσο και αυτή της Τράπεζας Πειραιώς να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Προωθείτε την ατομική ευθύνη με τα self test

Αναφερόμενος στη πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στους πολίτες για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «ένα χρόνο τώρα σας ζητάμε να κάνετε μαζικά και στοχευμένα τεστ και να τα συνταγογραφήσετε, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης που έχει συμπτώματα να πάει στο γιατρό και δωρεάν να τεσταριστεί.Σας ζητάμε επίσης δυο φορές τη βδομάδα να παρέχει το κράτος δωρεάν τεστ στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σε εργασιακούς χώρους για μαθητές.Αφού έναν χρόνο αρνείστε την αξία των τεστ, έρχεστε τώρα και αναγγέλλετε τη παροχή τους στα φαρμακεία. Selftesting. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή». Επίσης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι παρότι δεν έχει κάνει καμία πρόσληψη γιατρών εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως «λιοντάρι» σε γιαρούς που έχουν ιατρεία στην Νίκαια και την Κυψέλη ενώ «κάνει την πάπια» απέναντι στους κλινικάρχες.

Για το Ελληνικό

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επένδυση, σχολίασε όμως απευθυνόμενος στην κυβέρνησης λέγοντας πως «είστε τεχνοκρατικά ανεπαρκείς και καθυστερήσατε αντί να προωθήσετε την επένδυση, κάνατε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αχρείαστες προς τον επενδυτή για να τον εξευμενίσετε». Συμπέρανε έτσι πως «εσείς δεν είστε ικανοί, όχι μόνο να διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον στα πλαίσια της επένδυσης αλλά ούτε καν να διασφαλίσετε την ομαλή της πορεία. Μια τόσο σοβαρή επένδυση, χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook