Τσίπρας: Μετά από 9 μήνες αισχροκέρδειας ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται τα βρήκε τα λεφτόδεντρα

τσίπρας-μετά-από-9-μήνες-αισχροκέρδεια-1437433

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με επίκεντρο την ακρίβεια και τις αυξήσεις στην ενέργεια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Όσον αφορά στις ανακοινώσεις του κυβερνώντος κόμματος περί επερχόμενης ανακούφισης από την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διερωτήθηκε: «Τώρα, ξαφνικά, βρήκαν »λεφτόδεντρα» στην κυβέρνηση;»

«Αν είναι μεγάλο το πακέτο αναρωτιέμαι αν βρήκαν »λεφτόδεντρα» ξαφνικά. Γιατί 9 μήνες τώρα που έχει λεηλατηθεί κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν μας λένε ‘πού θα βρείτε τα λεφτά; Έχετε λεφτόδεντρα;’. Και ξαφνικά βλέπουμε να μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια, άρα μάλλον υπάρχουν λεφτά ή έλεγαν λάθος το προηγούμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Eρωτηθείς εάν στην πρόσφατη συνάντησή τους η ΡΑΕ επιβεβαίωσε αυτό τον αριθμό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «απέφυγαν να μιλήσουν για αριθμούς, κάτι που είναι έξω από κάθε λογική, 9 μήνες τώρα και να μην τολμούν να μιλήσουν με στοιχεία ενώ θα έπρεπε κάθε εβδομάδα να δίνουν στοιχεία».

Ειδικότερα, συμπλήρωσε: «Ας δούμε τι θα φέρουν κι ας δούμε ποια θα είναι η λογική των μέτρων. Ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα το λέμε εδώ και 9 μήνες, δεν το λέμε χτες. Δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δεν μπορεί ένας συνταξιούχος που παίρνει 400 ευρώ σύνταξη να έρχεται ο λογαριασμός 600, δεν μπορεί ένας μισθωτός με 1.200 ευρώ και δύο παιδιά να πληρώνει 800 και 1.000 ευρώ λογαριασμούς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν αυτούς τους λογαριασμούς ρεύματος, επισημαίνοντας την ανάγκη να νομοθετηθούν λύσεις και να αποφασίσει η Δικαιοσύνη εάν τελικά η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι νόμιμη ή παράνομη.

Υποσχέθηκε δε πως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην κυβέρνηση, τότε η ΔΕΗ θα ξαναλειτουργήσει για το κοινωνικό όφελος και όχι για το κέρδος.

«Απέφυγαν να μιλήσουν με αριθμούς στη ΡΑΕ όταν την επισκέφθηκα, αν και παραδέχθηκαν ουρανοκατέβατα κέρδη στη χονδρική τιμή. Επιβραβεύουμε τον κ. Στάσση που χρεοκοπεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις; Θέλουμε μια ΔΕΗ που τα golden boys της να χτίζουν φαραωνικά σπίτια στο Αιγαίο ή μια επιχείρηση που να παράγει κοινωνικό όφελος; Θα επαναφέρουμε το »Δ» στη ΔΕΗ», προσέθεσε και συνέχισε: «Θα υπάρχει κόφτης στα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών ενέργειας».

«Το κρίσιμο είναι αν αυτά τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση θα ποτίσουν νέα »λεφτόδεντρα» -άρα θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι, θα αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας και θα πληρώσουν ξανά οι φορολογούμενοι-, ή θα κόψει τα »κλεφτόδεντρα», δηλαδή θα μειώσει την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει το δεύτερο, δηλαδή να μειώσει αυτή την αισχροκέρδεια.

Να υπάρξει συνδυασμός αυτού που επιχειρούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μετά από μάχη στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που δεν έδωσε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να απεμπλέξει την τιμή της κιλοβατώρας ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου βάζοντας είτε και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, αλλά ταυτόχρονα και έναν κόφτη στα κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών.

Με βάση τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν διαψευστεί από τη ΡΑΕ, που θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της και όχι να είναι σαν τροχονόμος 9 μήνες τώρα, υπάρχουν πάνω από 1,5 δισ. υπερκέρδη».

«Ο Βασίλης Οικονόμου της Νέας Δημοκρατίας είπε τους Έλληνες τζαμπατζήδες όταν το κόμμα του χρωστά 350 εκατομμύρια ευρώ. Χιλιάδες οικογένειες κι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αυξηθεί ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός ρεύματος. Μόνο στην Ελλάδα το 99% του κόστους μετακυλίεται στους πολίτες.

Η κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία μας να μην πληρώνουν οι πολίτες τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια και να μην κόβεται το ρεύμα στους πολίτες. Δεν τους στέλνουμε πίσω μόνο τους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά τους λογαριασμούς μιας τριετίας: της πανδημίας, του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε τον πήχη για την εκλογή μου γιατί ψηφίζουν μόνο όσοι έχουν εγγραφεί ή θα εγγραφούν μέλη την ημέρα της ψηφοφορίας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το ΚΙΝΑΛ. Το ταμείο θα γίνει την 15η Μαΐου», τόνισε.

Εν σχέσει με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας και την εμμονή της στον αναθεωρητισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα δίνει σχεδόν όλα στους συμμάχους.

Υπογράμμισε επιπλέον πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να ζητήσει εγγυήσεις ασφάλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον (σ.σ. θα μιλήσει στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου) και να ξεκαθαρίσει στην αμερικανική ηγεσία ότι η ίδια θα πρέπει να δεσμευτεί πως δεν θα δώσει F-16 στην Τουρκία:

«Είμαι πολύ ανήσυχος για τις διεθνείς εξελίξεις, για γενίκευση του πολέμου στην Ουκρανία και την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας και της σχέσης της με ΗΠΑ. Θα πάρει F- 16 από τους Αμερικανούς για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο να μην δώσουν οι ΗΠΑ F- 16 στην Τουρκία.

Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να πεινάσουν και να κρυώσουν λόγω ενός πετρελαϊκού εμπάργκο και φυσικού αερίου στη Ρωσία. Επιμένω στην ανάγκη για άμεσες εκλογές γιατί με φοβίζει η επόμενη ημέρα. Βλέπω μια κυβέρνηση που κινείται χωρίς λογισμό. Είμαστε στην κορυφή στην ακρίβεια και στον πάτο σε ελευθερίες όπως του Τύπου. Έχω ξαναπαραλάβει συντρίμμια και γι’ αυτό φοβάμαι για την επόμενη ημέρα. Προοδευτική κυβέρνηση με άλλη ατζέντα έχει ανάγκη ο τόπος».

Ερωτηθείς για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για άμεσες εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Επιμένω στην ανάγκη για άμεσες εκλογές γιατί με φοβίζει η επόμενη ημέρα. Βλέπω μια κυβέρνηση που κινείται χωρίς λογισμό. Είμαστε στην κορυφή στην ακρίβεια και στον πάτο σε ελευθερίες όπως του Τύπου. Έχω ξαναπαραλάβει συντρίμμια και γι’ αυτό φοβάμαι για την επόμενη ημέρα. Προοδευτική κυβέρνηση με άλλη ατζέντα έχει ανάγκη ο τόπος».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook