Αλέξης Τσίπρας: Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει «μη επιστρεπτέα»

αλέξης-τσίπρας-η-επιστρεπτέα-προκατα-1144786

Να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση – απομείωση του ιδιωτικού χρέους σε Δημόσιο και τράπεζες που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, σε αντίθεση με όσα προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη, καταθέτοντας προτάσεις, ώστε να μπορέσουν «να αποφευχθούν τα αθρόα λουκέτα το επόμενο διάστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους, να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα προκαταβολή και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα και να υπάρξει κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος.

Ιδιαίτερα για το θέμα της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την άποψη που περιγράφεται στο σχέδιο Πισσαρίδη ότι ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι «ζόμπι».

«Θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί, και με δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας, της εισαγωγής νέας τεχνολογίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «τούτη την ώρα έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας». Ως εκ τούτου εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο new deal για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

«Η κατάσταση της πανδημίας παραμένει εξαιρετικά άσχημη», διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρέμβασή του και συνέχισε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο κι αυτό οδήγησε σε μια αναγκαστική παράταση του lockdown, και για την περίοδο των γιορτών. Πράγμα το οποίο θα είναι, όχι απλά αρνητικό, αλλά ενδεχομένως και καταστροφικό, για μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ως γνωστόν περιμένει την περίοδο των εορτών, που γίνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου αυτών των επιχειρήσεων. Έως και το 30% του ετήσιου τζίρου τους γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη λύση του click away που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό». «Η λύση του click away αποτελεί στην πραγματικότητα έναν εμπαιγμό εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, διότι δεν έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία. Επί της ουσίας είναι σαν να κλείνει η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook