Τσίπρας: Η ακρίβεια δεν «πουλάει», πονάει κ. Μητσοτάκη | Video

τσίπρας-η-ακρίβεια-δεν-πουλάει-πονά-1322623
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Καταλαβαίνουν στην τσέπη τους τις αυξήσεις τιμών οι πολίτες και στην κυβέρνηση δεν καίγεται καρφί τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Κατήγγειλε αυξήσεις στο ρεύμα ενώ πλουτίζουν funds

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει μια «παραδεισένια» εικόνα για την οικονομία και τις αυξήσεις των τιμών δίχως να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο μέσο νοικοκυριό, επισήμανε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθύνθηκε μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργός παρατηρώντας πως «η ακρίβεια κ. Μητσοτάκη δεν «πουλάει», πονάει αυτούς που δεν μπορούν να βγάλουν την 3η εβδομάδα του μήνα».

Απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως «η τοποθέτηση Μητσοτάκη για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας καταδεικνύει την αδυναμία του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την αγωνία των πολιτών. Καταδεικνύει έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές και εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Επίσης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως «οι καταναλωτές έβλεπαν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς πριν καν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, από το Σεπτέμβρη του 2019 που αναλάβατε, ύψους 15-20% με κόστος 500 εκατ. ευρώ. Εσείς ξεκινήσατε με πολιτική επιλογή το κύμα ακρίβειας στη χώρα, διότι η αύξηση αυτή εξαφάνισε τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% που ψηφίσαμε τον Απρίλιο του 2019».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια είναι το πρόσθετο κόστος Μητσοτάκη» τονίζοντας πως «οι πολίτες το καταλαβαίνουν στην τσέπη τους, είναι σε απόγνωση και εσάς δεν σας καίγεται καρφί Ζείτε σε έναν άλλο κόσμο που δεν έχει σχέση με τον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας. Ευημερεί η προπαγάνδα σας και δυστυχούν οι άνθρωποι». Πρόσθεσε μάλιστα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Κ. Μητσοτάκη έχετε κάνει τη ζωή των πολιτών χειρότερη, ζουν στο φόβο και την ανασφάλεια, τα έξοδα διαρκώς αυξάνονται».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε «πακέτο» συγκεκριμένων προτάσεων. Όπως είπε «υπάρχει βαθιά υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει τα νοικοκυριά, την οικονομία και τους παραγωγικούς τομείς της, με ένα συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας:

1. Με αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί; Εσείς δεν λέγατε προεκλογικά ότι θα τον αυξήσετε στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης και τώρα εξαγγέλλετε 2%;

2. Η Ισπανία έφερε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα της ΕΕ. Γιατί δεν προχωράτε όσο διαρκεί η κρίση σε μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια της ΕΕ δηλαδή μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης 93% στο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%.

3. Με πάγωμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και όχι μόνο για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

4. Με τη διαγραφή μέρους των οφειλών της πανδημίας σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς και την επέκταση του ανώτατου ορίου μηνιαίων δόσεων από 24 σε 48.

5. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τη ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

6. Με τον απαγόρευση διακοπών ρεύματος το χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν. Αλλά αυτά δεν θέλετε και δεν μπορείτε να τα κάνετε, γιατί είστε εγκλωβισμένος στις εμμονές και τις δεσμεύσεις σας».

Προπαγάνδα, προχειρότητα και ιδεοληπτικές εμμονές

Αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι η Τρίτη καλύτερη στους δείκτες της ακρίβειας ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η κυβέρνηση κάνει εκτιμήσεις «χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους δείκτες που αφορούν την αγοραστική δύναμη του πολίτη», τονίζοντας πως «και αυτή την κρίση η ελληνική κοινωνία, κυρίως οι πιο αδύναμοι την πληρώνουν υπέρμετρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για προχειρότητα στην λήψη μέτρων επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός «κάθε φορά τα μέτρα τα οποία ανακοινώνει είναι τόσο ανεπαρκή που κρατάνε 3 ημέρες. Κάθε «θαύμα» τρείς ημέρες». Πρόσθεσε ότι «δεν φτάνει η προχειρότητα αλλά έχετε και αυτή την κατασκευασμένη προπαγάνδα να σας αποθεώνει» μιλώντας επίσης για «κατασκευασμένη εικόνα με δημιουργική λογιστική».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «τα παρακολουθεί αυτά ο πολίτης από τους τηλεοπτικούς δέκτες και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού». Σχολίασε μάλιστα ότι «υπάρχει ένα ελάττωμα σε αυτή την κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως κι εσείς ανακαλύψατε, είναι εξαρτημένη από το μισθό της». Απαντώντας στην επίκληση του πρωθυπουργού στην παγκόσμια κατάσταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά είναι παγκόσμια η κρίση.

Παγκόσμια η πανδημία αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητες σε θανάτους. Παγκόσμια κρίση και η κλιματική αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα δάση. Παγκόσμια η κρίση η ενεργειακή αλλά εδώ να αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ» επισημαίνοντας πως «δεν γίνεται να φταίει ο κακός μας ο καιρός».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεοληπτική εμμονή σε συνταγές περί αυτόματης ρύθμισης της αγοράς». Αναρωτήθηκε «τι ακριβώς κάνει η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μην μου πείτε ότι είναι ανεξάρτητες αρχές, γιατί μια χαρά παρεμβήκατε για να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής». Επισήμανε μάλιστα πως «ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σας έχει ζητήσει να προσαρμόσετε το θεσμικό πλαίσιο για να κάνει ελέγχους για καρτέλ στις επικοινωνίες» αλλά «εσείς αρνείστε. Ποιος αρνείται και γιατί;». Τόνισε πως «αυτό το κρυφτούλι ευθυνών δεν θα το ανεχθούμε».

Για την ΔΕΗ

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι το «Δ» έχει φύγει. Επισήμανε πως «ολοκληρώσατε την εκποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την οποία αυτό-αποκλείστηκε το δημόσιο» . Σημείωσε μάλιστα πως «δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή ότι ένα fund ελέγχει και τον χώρο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και τον χώρο της ασφάλισης και την ΔΕΗ».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές μας στο φώς της ημέρας την περίοδο 2015-2019 έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μία νύχτα, η για να είμαι ειλικρινής το κάνετε νύχτα» θυμίζοντας πως η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ «για 4,5 χρόνια κρατούσε χαμηλά τις τιμές του ρεύματος για όλους τους καταναλωτές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αποτελεί «έργο Μητσοτάκη το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στο ρεύμα». Συνέχισε ρωτώντας ρητορικά: «Ξέρετε πόσο κοστίζουν τα παιχνίδια σας στη ΔΕΗ για να κερδίσουν funds και μελλοντικοί λευκοί ιππότες επενδυτές κ. Μητσοτάκη;

Πάμε σε παραδείγματα: Φούρνος στην Καλλιθέα, τελική επιβάρυνση στο λογαριασμό του Οκτωβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο 600 ευρώ. Πείτε εσείς στον φούρναρη ότι πάμε καλά και δεν υπάρχει ακρίβεια. Αρτοποιός από το Αίγιο, τον ένα μήνα πλήρωσε ρεύμα 1.400 ευρώ, τον επόμενο με ίδια σχεδόν κατανάλωση 3.270 ευρώ, δηλαδή 1870 ευρώ παραπάνω. Ο άνθρωπος δηλώνει «θα κλείσουμε», εσείς πανηγυρίζετε. Να πάτε να τους πείτε για την αύξηση του εισοδήματος, δεν ντρέπεστε τέτοια ψεύδη. Αγρότης από τη Λάρισα στον τελευταίο λογαριασμό – μετά τις εκπτώσεις – είδε επιβάρυνση 1.556 ευρώ. Αγρότης από την Κρήτη 1.762 ευρώ. Και αυτά τα ποσά δεν έχουν καν την επιβάρυνση του ΦΠΑ μέσα».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική λογική ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Ολιγοπώλιο, αισχροκέρδεια, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και χειραγώγηση τιμών η συνταγή Μητσοτάκη». Επισήμανε πως «η ΡΑΕ μοιάζει με τον πιανίστα σε σαλούν, γύρω του πανδαιμόνιο και αυτός συνεχίζει απτόητος. Δεν βλέπει ούτε αισχροκέρδεια, ούτε κάτι μεμπτό στην εκχώρηση της ΔΕΗ, ούτε στην παραχώρηση φυσικών μονοπωλίων όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, ούτε στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα fund που κρύβετε τη σύμβαση. Να λοιπόν γιατί μετά από δύο χρόνια στα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το παζάρι για τη ΔΕΗ η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη εν μέσω ενεργειακής κρίσης».

Κυβέρνηση των deals

Ασκώντας συνολική κριτική στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals. Στην εργασία για τον ΣΕΒ, στο ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις. Με τους σχολάρχες, με τους κλινικάρχες στην Υγεία. Είστε κυβέρνηση των deals. Τα deals σας έχουν κοστίσει, οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς στο θεό».

Τέλος αναφέρθηκε στις «παροχές» Μητσοτάκη προς τους συνταξιούχους λέγοντας: «Τον Απρίλη του 19 αποφασίσαμε να δίνουμε κάθε Μάιο ολόκληρη τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μισή για τους υψηλότερους. Ενώ υποσχεθήκατε ότι θα τη διατηρήσετε, δίνετε τα 900 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και σήμερα ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη που λέγατε «ψίχουλα». Αυτός είστε».

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook