Τσίπρας για τη διάλυση του ΕΣΥ από τη ΝΔ: Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο – Αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε ιδιωτικό

τσίπρας-για-τη-διάλυση-του-εσυ-από-τη-νδ-1578317

Μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Το νομοσχέδιό σας σύντομα θα είναι και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας. Γιατί αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Και Δικαιοσύνη παντού και για όλους σημαίνει πρώτα από όλα δικαιοσύνη στην προστασία της ζωής και της υγείας όλων. Με ένα ισχυρό δημόσιο, δίκαιο, δημοκρατικό και ισότιμο για όλους, Εθνικό σύστημα υγείας» έκλεισε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα πεπραγμένα της στον χώρο της Υγείας. «Δεν αλλάζετε με τίποτα. Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο. Και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» και πρόσθεσε: «Μισείτε κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Και αγαπάτε παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους. Τους κερδοσκόπους της υγείας και τους εμπόρους της ζωής. Για αυτό έρχεστε να τους ανοίξετε τις πόρτες των νοσοκομείων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν νοιάζεστε όπως φαίνεται για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής σας. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Αν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς. Αυτές οι παγερές αρχές κρύβονται πίσω από όλα τα έργα και τα λόγια σας» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφορά σε Ανδρέα Παπανδρέου και ΕΣΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Το 1983 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξή σας μιλούσε για σοβιετικού τύπου σύστημα υγείας και καταψήφισε» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Τα ίδια λέγατε και σε εμάς όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μάλιστα πως η ΝΔ δεν είχε αντιταχθεί μόνο στη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια. «Είναι ότι η ΝΔ του πατέρα Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αλλάζετε με τίποτα. Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρωστάτε εξηγήσεις»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν αλλάζει με τίποτα μυαλά παρά το γεγονός, όπως χαρακτηριστικά είπε «ότι έχετε στη πλάτη σας 35.000 νεκρούς», αναφερόμενος στην διαχείριση της πανδημίας. «Αποτύχατε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο ακόμα και τη Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο που ήταν αρνητής της πανδημίας.

«Είναι αδύνατον να αντισταθεί όταν σας βλέπει σήμερα εδώ αντί να κάνετε απολογισμό, αντί να απολογείστε, να συμπεριφέρεστε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Οτιδήποτε είχατε σχεδιάσει πριν τη πανδημία, για την οριστική διάλυση του ΕΣΥ, συνεχίζετε ανενόχλητοι να το υλοποιήσετε αμέσως μετά. Σαν να μη πέρασε μια μέρα. Χρωστάτε όμως 35.000 εξηγήσεις. Σε 35.000 οικογένειες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρωστάτε εξηγήσεις σε αυτούς που υποκριτικά χειροκροτούσατε και τώρα τους αγνοείτε. Στους πρωταγωνιστές αυτής της μάχης, γιατρούς και νοσηλευτές που τώρα απαξιώνετε. Και κυρίως χρωστάτε μια εξήγηση στον ελληνικό λαό. Που είναι οι διακηρύξεις σας για ενίσχυση του ΕΣΥ. Ποιο είναι το νέο ΕΣΥ που μας λέγατε ότι θα φτιάξετε μετά τη συλλογική τραγωδία της πανδημίας. Το ιδιωτικό ΕΣΥ εννοούσατε; Χρωστάτε μιαν απάντηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα: «Και εδώ δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το “απόρρητο”».

«Η κοινωνία έχει ανάγκη ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ, όχι την οριστική διάλυση»

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη τονίζοντας πως «και αν με όσα κάνετε με τις υποκλοπές και τις πρακτικές παρακράτους αμφισβητείτε έμπρακτα τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Με όσα κάνετε στην Παιδεία αμφισβητείτε έμπρακτα το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση. Με όσα κάνετε στην ενέργεια και την ακρίβεια αμφισβητείτε έμπρακτα το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων στην αξιοπρεπή διαβίωση. Όσα κάνετε με τη δημόσια Υγεία είναι ακόμα χειρότερα. Γιατί αμφισβητείτε έμπρακτα το πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου. Το δικαίωμα στη ζωή». Και πρόσθεσε: «Το δικαίωμα να παρέχει το κράτος σε κάθε άνθρωπο, οποιασδήποτε κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, όλα τα μέσα για πρόληψη και θεραπεία. Όλα τα μέσα για να μείνει στη ζωή».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «καμιά σταθερότητα και καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει όταν οι πολίτες αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι από το κράτος σε μια δοκιμασία της υγείας τους. Όταν ο ασθενής χάνει την αξιοπρέπειά του. Όταν η υγεία, ακόμα και η ζωή, γίνονται εμπόρευμα. Η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Όχι την οριστική του διάλυση του. Αλλά την ανασυγκρότησή του. Ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook