Τσίπρας: Φόβοι για νέα έκρηξη ακρίβειας με «ρήτρα Πούτιν» μετά τη «ρήτρα Μητσοτάκη»

τσίπρας-φόβοι-για-νέα-έκρηξη-ακρίβεια-1325020

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και μήνες με τους λογαριασμούς ρεύματος, αερίου αλλά και την έκρηξη του πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί δραματικά έτι περαιτέρω.

Τον προβληματισμό του, που θα απασχολήσει προφανώς και το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο, δεν έκρυψε χθες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πέραν της αυτονόητης καταδίκης της ρωσικής εισβολής, ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η κρίση μας βρίσκει με ρεκόρ ακρίβειας σε ενέργεια και καύσιμα» και κάλεσε την κυβέρνηση «να αποκαταστήσει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια φυσικού αερίου».

Ενδεικτικό του εκρηκτικού κοκτέιλ ακρίβειας που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι χθες την ώρα της σύσκεψης, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα το ρεύμα θα κοστίζει 34,1% παραπάνω, με τη μέση χονδρική τιμή να διαμορφώνεται στα 235,50 ευρώ και την Ελλάδα να κρατά σταθερά το αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ.

Αντίστοιχα εκρηκτικές αναμένεται να είναι οι ανατιμήσεις και σε πολλά προϊόντα, πέραν της αυτονόητης αύξησης του πληθωρισμού, που ορισμένοι αναλυτές προϊδεάζουν για άνοδο του 6,2% ως και το 9% τους επόμενους μήνες.

Λίγο πολύ το κλίμα που επικρατεί στην Κουμουνδούρου αποτυπώνεται στο ρητό «ήτανε στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος», με αρκετούς στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να «κρυφτεί» πίσω από τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης για τα «τετελεσμένα» των πολιτικών του επιλογών.

Για αυτό το λόγο και υπογραμμίζουν εμφατικά πως η έκρηξη της ακρίβειας είναι εδώ και μήνες αισθητή στην Ελλάδα, πολύ πριν την ρωσική εισβολή, «κάτι το οποίο εξάλλου γνωρίζουν άπαντες αφού το βλέπουν στην τσέπη τους, στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους και τα άδεια ταμεία τους».

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για το κατά πόσο οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την Ελλάδα προετοιμασμένη για τις οικονομικές και ενεργειακές αναταράξεις.

Διότι ήδη εδώ και μήνες η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με την αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της.

Φυσικό αέριο το οποίο πριν τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία πληρώναμε ήδη 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία, κάτι που βιώνουν όλοι οι πολίτες στην τσέπη τους εδώ και μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Φόβοι για ενεργειακή επάρκεια

Τούτων δοθέντων, στην Κουμουνδούρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την άμεση λήψη μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τη δέσμη μέτρων που προτείνει ο κ. Τσίπρας στις περιοδείες του και τις συζητήσεις με καταστηματάρχες και καταναλωτές σε γειτονιές της Αθήνας, όσο όμως και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, διότι οι κυβερνητικές επιλογές που έχουν οδηγήσει στις εκρηκτικές αυξήσεις, πέραν των άλλων έχουν προσδέσει την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα σε αυξημένη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, έστω και τώρα, να προετοιμάσει και να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές με βάση τις συμφωνίες πλαίσιο.

Και φυσικά να παρουσιάσει λύσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και με την παρέμβασή της στην ΕΕ, που θα μειώνουν το κόστος ενέργειας για όλους τους καταναλωτές ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θα ζητήσουμε εμπεριστατωμένη ενημέρωση και θα επανυποβάλουμε τις προτάσεις μας, σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook