Tσίπρας από Βρυξέλλες: Τι είπε για ελληνοτουρκικές σχέσεις, Brexit και Κίνα

tσίπρας-από-βρυξέλλες-τι-είπε-για-ελλην-702797

Στα «διδάγματα» που προκύπτουν από το Brexit αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι πολύ σημαντική και αναδεικνύει το γεγονός ότι μια λύση εθνικής περιχαράκωσης, μια εθνική διέξοδος απέναντι σε υπαρκτές δυσκολίες, δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γόνιμη. Υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες και είναι εξαιρετικά δύσκολος αυτός ο δρόμος και για τη Βρετανία και για την Ε.Ε. Πράγμα, που πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο δύσκολος δόμος, ο οποίος όμως μπορεί να έχει και προοπτική, είναι η προσπάθεια εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μπορούμε να δώσουμε συλλογικές λύσεις και μάλιστα προοδευτικές λύσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επομένως, «ούτε οι λύσεις της εθνικής περιχαράκωσης, ούτε ο φοβικός τρόπος και η λογική της δημιουργίας περίκλειστων φρουρίων δεν οδηγεί πουθενά και στο Brexit βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο πρόσωπα της Ευρώπης. Το ένα πρόσωπο της προοδευτικής Ευρώπης, ο δρόμος να βρίσκεις δύσκολες συλλογικές λύσεις και το πρόσωπο της συντηρητικής και φοβικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι «σε ότι αφορά το Brexit πήραμε μια καθαρή απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση καθότι είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση σε ο,τι αφορά την οριστική Συμφωνία Αποχώρησης πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές».

«Δεν θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μια διαδικασία νομικά δεσμευτική και να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωεκλογών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Συνεπώς την 22 Μαΐου, μια μέρα πριν ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία θα πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση αν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ή όχι», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα παίζει θετικό ρόλο και στην οικονομία είναι ένα θετικό παράδειγμα πια η Ελλάδα που κατάφερε να βγει από μια πολυετή και δύσκολη οικονομική κρίση και πλέον από μέρος του προβλήματος έχει γένι μέρος της λύσης».

Στο θέμα της Κίνας, «η Ελλάδα παίζει στρατηγικό, σημαντικό ρόλο, ιδίως σε ότι αφορά στη διασυνδεσιμότητα με το λιμάνι του Πειραιά».

Ενημέρωσε για τις επαφές

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι μετέφερε το κλίμα της συνάντησης στην Ιερουσαλήμ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Ισραηλ και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας, ιδιαίτερα υπολογίσιμο στην περιοχή.

Ο ίδιος ενημέρωσε και για την επίσκεψή του στην Τουρκία και τις συνομιλίες με το Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν ένα σημαντικό κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης.

«Με δυο λόγια θα έλεγα ότι η Ελλάδα μέσα σε μια δύσκολη Ευρώπη μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται που έχει αναταράξεις έχει καταφέρει με δυσκολίες αγώνες και με θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία τέσσερα χρόνια να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τόσο το κύρος της και τον ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Σε αυτό έχει βοηθήσει όχι μόνο οι τριμερείς συνεργασίες μας η τελευταία ιστορική συμφωνία για τον αγωγό East Med αλλά και η ιστορικής σημασίας Συμφωνία των Πρεσπών που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, έχει καταφέρει να εκπλήξει όλους τους εταίρους μας σε ότι αφορά την απόδοση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ευρωεκλογές

«Ένα από τα διλήμματα που έχει η Ευρωπη θα τα αντιμετωπίσουν οι πολίτες με τις απαντήσεις που θα δώσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές που έχουν να επιλέξουν από τη μια πλευρά τις δυνάμεις της προόδου, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συνανάπτυξης και από την άλλη τις δυνάμεις τις συντηρητικές, τις δυνάμεις του φόβου, τις δυνάμεις της εθνικής περιχαράκωσης. Το δίλημμα είναι σαφές. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα βρεθεί στη λάθος πλευρά», τόνισε.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook