Τσίπρας από Γρεβενά: Μεγάλος χαμένος την Κυριακή 21 Μάη θα είναι η ΝΔ και οι δημοσκοπήσεις

τσίπρας-από-γρεβενά-μεγάλος-χαμένος-τ-1685959

Στα Γρεβένα βρέθηκε σήμερα, Σάββατο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συγκεντρωμένους πολίτες που τον υποδέχτηκαν σε θερμό κλίμα και απηύθυνε ανοιχτή ομιλία.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μεγάλη, αποφασιστική και καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το βράδυ της 21ης Μαΐου, λέγοντας πως «δύο θα είναι οι χαμένοι. Ο κ. Μητσοτάκης και οι δημοσκοπήσεις».

«Όχι μόνο για να σας θυμίσω τι αποτελέσματα δίναν οι δημοσκοπήσεις το ‘15 και το ’19, θυμάστε μόνο 20 μονάδες έξω είχαν πέσει το ’15. Την παραμονή του ’19 μας δίναν 24,5, πήραμε 32», είπε χαρακτηριστικά.

«Ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος – Έως τις 21 Μαΐου θα τον ξετρυπώσουμε», τόνισε στη συνέχεια αναφερόμενος στο debate που αρνείται ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Αλλάζουν τα πράγματα. Θα τους εκπλήξουμε στις 21 του Μάη, θα πούμε όλοι ως εδώ. Είναι μήνυμα αλλαγής αυτό το οποίο βλέπω σε όλες τις περιοδείες μου αυτές τις ημέρες. Χθες ήμουν στην Άρτα, στην Πρέβεζα, κάθε μέρα βρίσκομαι και σε διαφορετικό τόπο, αλλά όπου και αν βρίσκομαι ένα είναι το συναίσθημα των ανθρώπων, ότι δεν πάει άλλο.

Δεν πάει άλλο με την αισχροκέρδεια, με την αδικία, με τις ανισότητες με αυτό που βλέπουμε καθημερινά να μας πνίγει. Την ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες. Απευθυνόμενος σήμερα σε όλους εσάς, Γρεβενιώτες, Γρεβενιώτισες, να πω ότι είναι πολύ άδικο για τον νομό σας αυτό που συμβαίνει, διότι εσείς δεν βιώνετε μόνο την αδικία μέσα στα κοινωνικά στρώματα εντός της μικρής σας κοινωνίας. Εσείς βιώνετε και την αδικία σε γεωγραφικό επίπεδο. Ο νομός σας είναι ένας νομός που τείνει να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Είναι ένας νομός που γερνάει, η ανεργία έχει φτάσει στο 35% με βάσει την τελευταία απογραφή, μειώθηκε ο πληθυσμός κατά 16% και ένας στους δύο πολίτες στα Γρεβενά είναι στη σύνταξη. 50% συνταξιούχοι. Κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό το νομό που κάποτε έσφυζε από ζωή και παραγωγικότητα.

Τι έκανε όμως 4 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ για τον τόπο σας; Το μόνο που έκανε ήταν να σας διαφημίσει αρνητικά, διότι ο νομός έγινε γνωστός από τον βουλευτή της ΝΔ τον κ. Πάτση, ο οποίος αυτό που έκανε ήταν αυτό που γνώριζε καλά να κάνει και το ξέρανε όταν τον βάζαν στα ψηφοδέλτια, δηλαδή το «κοράκι» όπως λένε στην καθομιλουμένη. Να κυνηγάει τους δανειολήπτες για να τους πάρει την περιουσία και να τους πάρει τα λεφτά. Να κερδίσει όσο περισσότερο μπορεί ο ίδιος παίρνοντας τις περιουσίες των άλλων, με τον κόπο των ανθρώπων. Θέλω να είμαι δίκαιος και απέναντι στον κ. Πάτση και να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον κ. Πάτση, διότι κάνουν ότι δεν τον ξέρουν.

Δεν τον ξέρανε όταν τον βάζανε στα ψηφοδέλτια; Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Τι διαφορετικό κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από αυτό που έκανε ο κ. Πάτσης που τον έβαλε στα ψηφοδέλτια του; Η αλήθεια είναι ότι η σύγκριση των δύο ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει. Διότι ο μεν κ. Πάτσης είναι σαν να έχει ένα ψιλικατζίδικο και ο κ. Μητσοτάκης με αυτό που έχει κάνει, έχοντας δώσει 700 χιλιάδες ακίνητα στα funds, 40 δισ. περιουσία να ξεκινήσει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών τους επόμενους μήνες είναι σαν να έχει ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο δίπλα στο ψιλικατζίδικο. Αυτή είναι η στρατηγική τους, δεν είναι κάτι το οποίο έτυχε. Η στρατηγική τους είναι να κερδοσκοπήσουν με την περιουσία της μεσαίας τάξης. Διάβαζα σήμερα πριν έρθω εδώ μια είδηση, μια από τις πολλές σημαντικές, δυσάρεστη είδηση, δεν θα παίξει στα δελτία των 8, αλλά είναι μια είδηση την οποία θα την βλέπουμε καθημερινά από εδώ και στο εξής.

Ένα ηλικιωμένος, 81 χρονών, ανάπηρος στη Χαλκιδική, βγήκε από το σπίτι του, του έκαναν έξωση διότι ήταν εγγυητής στο δάνειο του άνεργου γιου του. Τα κοράκια τον βγάλαν έξω από το σπίτι του χθες. Αυτή είναι η εικόνα που θα βλέπουμε από εδώ και στο εξής όταν έχουν περάσει 700 χιλιάδες σπίτια στα χέρια των funds και όταν επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη είναι να συνεχιστεί και να μεγαλώσει αυτό το σχέδιο της τεράστιας αναδιανομής περιουσίας.

Για αυτό λέμε ότι η ψήφος μας στις 21 του Μάη δεν είναι μόνο ψήφος που έχει να κάνει με τον αν είμαστε δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι. Δεν είναι ψήφος μόνο στα κόμματα, είναι ψήφος που αφορά στη ζωή μας. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το τσουνάμι των πλειστηριασμών ή θέλουμε να υπάρξει κοινωνική προστασία; Θέλουμε να μπουν κανόνες δικαιοσύνης στη ζωή μας και στην καθημερινότητα μας ή θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η πολιτική της απληστίας; Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η πραγματικότητα να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα, τους λογαριασμούς, να μειώνεται το εισόδημα, την τρίτη εβδομάδα να εξαφανίζεται ή θέλουμε να πάμε σε μια πολιτική αύξησης μισθών, μείωσης τιμών, ρύθμισης χρεών για να υπάρξει ανάσα στη μεσαία τάξη, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους; Αυτά είναι τα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας πολίτες των Γρεβενών.

Έταξαν το ’19 ότι θα ξημερώσει μια καλύτερα μέρα, έτσι έλεγαν τότε, για τη μεσαία τάξη και σήμερα η μεσαία τάξη ζει με τα κουπόνια. «Pass» τα λένε τώρα τα κουπόνια, «pass» για να πας στο σουπερ μάρκετ, «pass» για να πας στο βενζινάδικο, «pass» για να πληρώσεις το ρεύμα, παντού pass αλλά πουθενά δεν πας διότι έτσι δεν ζεις.

 

Μας λένε ότι για όλα αυτά δεν φταίει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του διότι είναι εισαγόμενη, λένε, η ακρίβεια. Πράγματι σε ένα βαθμό μπορεί να είναι εισαγόμενη, διότι είναι διεθνές φαινόμενο. H αισχροκέρδεια όμως δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Είναι Made in Greece και έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και των πολιτικών του.

Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στο ρεύμα, στη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα που έχει τους χαμηλότερους μισθούς, διότι δυστυχώς συναγωνιζόμαστε με τη Βουλγαρία στο κατά κεφαλήν εισόδημα, να έχει τιμές στα σούπερ μάρκετ ισάξιες και μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκει κανείς στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις κεντροευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα είναι: Όλα αυτά έτυχαν; Εμείς λέμε ότι όλα αυτά δεν έτυχαν. Είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι η στήριξη κάποιων λίγων και ισχυρών την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά μας στενάζουν, την ίδια στιγμή που το εισόδημα συρρικνώνεται.

Ο ΟΟΣΑ έβγαλε προχθές τα νούμερα. 7,5% η μείωση του μέσου πραγματικού μισθού το 2022. Ακόμα και τον ΟΟΣΑ αμφισβητούν. Οτιδήποτε δεν αναπαράγει προπαγάνδα – 107 τώρα, δεν είναι 108, πήγαμε στην 107η θέση στην παγκόσμια κλίμακα – τα δελτία των ειδήσεων δεν το αποδέχονται. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι διεθνείς οργανισμοί να λένε τα πράγματα με το όνομα τους.

Οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι 7,5% έπεσε ο μέσος πραγματικός μισθός. Σε συνθήκες κρίσης πώς έγινε αυτό; Έγινε διότι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τους έμμεσους φόρους. Τον ΦΠΑ, όταν τον έχουν μειώσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 10%. Έγινε κρατώντας τον ειδικό φόρο κατανάλωσης υψηλό. Να γιατί έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη.

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα και απέναντι σε αυτήν πρέπει να δώσουμε λύσεις, απαντήσεις για τους καθημερινούς ανθρώπους. Μας έταξαν καλύτερες μέρες για την μεσαία τάξη και έφεραν τα κουπόνια.

Μας έταξαν καλύτερες δουλειές και έφεραν την εξαθλίωση της εργασίας. Ποια νέα παιδιά σήμερα μπορούν να δουλεύουν 8ωρο. Κανένα νέο παιδί.

Μας έταξαν καλύτερες συντάξεις και καταργήσανε αυτό που κοροϊδεύανε ότι είναι δήθεν ψίχουλα, αυτό που φέραμε εμείς, την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους.

Τι κάνανε αλήθεια για τα Γρεβενά, την περιοχή σας; Μια περιοχή που όπως είπα πριν είχε πάρα πολύ ενεργό, παραγωγικό πληθυσμό, κτηνοτρόφους, αγρότες, τι έχουν κάνει; Το κόστος της παραγωγής πια είναι ασύλληπτο, δεν μπορεί ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης να αντέξει.

Διάβαζα κάποια στοιχεία της Eurostat. Έλεγε ότι η διαφορά της τιμής στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι, είναι κατά μέσο όρο 300% μεγαλύτερη από ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πώς μπορεί να αντέξει ο παραγωγός αυτή την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής, του ρεύματος, του πετρελαίου, των αγροτικών εφοδίων, των ζωοτροφών. Ποια είναι η βοήθεια που δίνεται στον παραγωγό και στον κτηνοτρόφο; Καμία βοήθεια και αυτό που διακυβεύεται τούτες τις μέρες, τους επόμενους μήνες είναι αν οι κτηνοτρόφοι είναι αν θα κρατήσουν τα κοπάδια τους ή θα σφάζουν τα θηλυκά ζώα. Αν οι αγρότες θα μείνουν στην ύπαιθρο για να παράγουν και τι θα κάνει αυτή η χώρα αν δεν μπορεί να παράξει. Τι θα κάνει αυτή η χώρα όταν γερνάει γιατί δεν έχει πολιτική για τους νέους; Τα Γρεβενά είναι μια μικρογραφία και η αντανάκλαση αυτού του οποίου διακυβεύεται για το σύνολο της χώρας. Διότι αυτό που βλέπουμε στα Γρεβενά, τον πληθυσμό να γερνάει, τους νέους ανθρώπους να φεύγουν μετανάστες είναι κάτι το οποίο μπορεί να το δούμε σε μεγαλύτερη έκταση σε όλη τη χώρα τα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

Τι έκαναν αλήθεια στα Γρεβενά για τα πανεπιστημιακά σας τμήματα; Κλείσανε το ένα από τα 3 και εφάρμοσαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής της κ. Κεραμέως. Τα τρία αυτά χρόνια, αποτέλεσμα της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης ήταν στα Γρεβενά να έχετε 450 λιγότερους φοιτητές. 450 παιδιά περισσότερα θα μπορούσαν να έχουν περάσει στην πόλη σας, να δώσουν ζωή στην τοπική οικονομία, να μείνουν εδώ, να βγαίνεις στην πόλη και να βλέπεις νέα παιδιά και όχι ασπρομάλληδες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι στην πραγματικότητα. Τι έκαναν με το δημόσιο νοσοκομείο το οποίο είναι στην απαξίωση; Ξέρετε ποιος είναι ο σχεδιασμός τους; Να το μετατρέψουν σε Κέντρο Υγείας. Γιατί θεωρούν ότι οι πολίτες των Γρεβενών είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και αν βρισκόμαστε σήμερα εδώ ενώπιον σας είναι για να δεσμευτούμε ότι τα Γρεβενά θα είναι ξανά στον χάρτη της Επικράτειας εκεί που τους αξίζει.

Με ένα δημόσιο νοσοκομείο στελεχωμένο, με πανεπιστημιακά τμήματα που θα έχουν ξανά ζωή, διότι θα έχουν ξανά ζωή, διότι θα καταργήσουμε την ΕΒΕ από αυτές τις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε 20 χιλιάδες παιδιά και περισσότερα να περάσουν στα πανεπιστήμια και να ξαναζωντανέψουν.

Θα στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, όσο και όπως μπορούμε. Θαύματα δεν θα κάνουμε. Πώς θα στηρίξουμε;

Πρώτα απ’ όλα μέσα από την παρέμβαση που ανακοινώσαμε τις προηγούμενες μέρες και έχει να κάνει με την κατάργηση της υποχρέωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων να αποδίδουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Δεν θα τον επιστρέφουν. Τουλάχιστον να ανεβάζουν το αφορολόγητο τους στα 10 χιλιάδες ευρώ.

Τρίτον, μέσα από μια συντονισμένη πολιτική ενίσχυσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, έκτακτη ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθουν, στα λιπάσματα, στις τροφές, στα αγροεφόδια, μέσα από τη συνολική μείωση του ΦΠΑ που θα ανακουφίσει και τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.

Και μέσα από το σχέδιο προστασίας που έχουμε καταθέσει και αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καλύτερη πορεία στηρίζοντας τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής. Μπορεί να έχει μια καλύτερη πορεία θέτοντας σε δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ, διότι ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και αυτό οδήγησε στο να μετατραπεί η ΔΕΗ σε λαγό στο ράλι της αισχροκέρδειας.

Εμείς θα ξαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Θυμίζω, 4,5 χρόνια δύσκολα δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα χρόνια δείτε πώς ανέβηκε στους λογαριασμούς σας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι δέσμευση για μας να στηρίξουμε τους νέους και τις νέες, τα νέα ζευγάρια που δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν ένα σπίτι να φύγουν από το πατρικό, ακόμα και αν είναι 35 χρονών. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα αν δεν στηρίξουμε τους νέους;

Είναι δέσμευση για μας να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν σήμερα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Την στιγμή που σας περιγράφω αυτή την κατάσταση, 15 επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχουν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας με πάνω από 1 δισ. η καθεμιά. Εμείς λέμε ότι πρέπει να φορολογηθούν αυτά τα χρήματα για να υπάρχουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, όχι για επιδόματα, αλλά για να κάνεις κοινωνική πολιτική, να στήσεις το δημόσιο σύστημα υγείας ξανά. Να υπάρχει η ασφάλεια στον πολίτη, κυρίως στον ηλικιωμένο, που αν πάει στο νοσοκομείο δεν θα βρεθεί σε μια κατάσταση πλήρους ανασφάλειας, αλλά θα έχει μια ουσιαστική περίθαλψη.

Για μας η δέσμευση μας είναι αυτά τα 11 σημεία τα οποία καταθέσαμε στον ελληνικό λαό και στους δημοκρατικούς πολίτες τις προηγούμενες μέρες. Το ονομάσαμε «Συμβόλαιο Αλλαγής» γιατί πιστεύουμε ότι αν μία λέξη βγαίνει μέσα από το συναίσθημα όλων των ανθρώπων αυτές τις μέρες είναι αυτή η λέξη, όχι με το νόημα των παρελθόντων χρόνων, με το νόημα του σήμερα. Ο κόσμος θέλει να ζήσει, να δει μια πραγματική αλλαγή όχι μόνο στην κυβέρνηση, στη ζωή του θέλει να δει αλλαγή. Θέλει να δει ασφάλεια, σιγουριά. Για αυτό το ονομάσαμε «Συμβόλαιο Αλλαγής».

Τι λέμε σε αυτό το Συμβόλαιο που θέλουμε να υπογράψουμε με τους πολίτες στις 21 του Μάη;

Λέμε καταρχάς για αύξηση των μισθών, για μείωση των τιμών, για ρύθμιση των χρεών και δεσμευόμαστε για ένα δίκαιο κοινωνικό ισχυρό, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Η αύξηση των μισθών μπορεί να γίνει μέσα από την ενίσχυση του μισθού. 880 ευρώ λέμε ο κατώτατος μισθός, ξεπάγωμα των τριετιών, αύξηση για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια στους δημόσιους υπαλλήλους και απόδοση στους συνταξιούχους τόσο της 13ης σύνταξης που τους έκοψε ο κ. Μητσοτάκης, όσο και των αναδρομικών που συνολικά στέρησε πάνω από 7 δισ. αυτή την τετραετία.

Πώς μπορεί να γίνει η μείωση των τιμών και η συγκράτηση τους; Μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα, ακόμα και μηδενικό ΦΠΑ για τα προϊόντα άμεσης ζωτικής ανάγκης. Με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με ελέγχους στην αγορά.

Πώς θα προχωρήσουμε, όμως, και σε ένα σχέδιο ρύθμισης των χρεών; Δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλουμε τον συντοπίτη σας, τον κ. Πάτση. Οφείλουμε να έχουμε σχέδιο και έχουμε. Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο πριν από λίγες μέρες, που έχει την υπογραφή της πολιτικού που συνέδεσε το όνομά της με την προστασία της πρώτης κατοικίας στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Της κας Κατσέλη. Τι λέει αυτό το σχέδιο; Επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης. Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς για κατοικίες μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ, μέχρι να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί ένα πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού που θα είναι υποχρεωτικό για τα funds. Διότι θα βάλουμε κανόνες στη λειτουργία τους. Δεν θα μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, να πάρουν ένα δάνειο στο 20% της αξίας και να θέλουν να ζητήσουν πίσω το 90 και το 95% της αξίας για να κερδοσκοπήσουν. Αλλά θα προχωρήσουμε με γενναία κουρέματα και με επιδοτούμενες δόσεις, να δώσουμε τη δυνατότητα στη μεσαία τάξη να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια και να φύγει αυτός ο βραχνάς από τα νοικοκυριά. Το ίδιο θα κάνουμε και για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Μέσα από ένα σχέδιο ρυθμίσεων που θα δώσουν ανάσα με τις 120 δόσεις, όπως κάναμε και για τα χρέη στα επαγγελματικά ταμεία το 2018. Αυτό το σχέδιο μπορεί να δώσει ανάσα.

Θα στηρίξουμε, επίσης, τα δημόσια πανεπιστήμια, τα δημόσια νοσοκομεία, τους ανθρώπους της εργασίας, τα άτομα με αναπηρία, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τις νέες και τους νέους.

Αυτό είναι το σχέδιό μας. Όπως, επίσης, και να μεταρρυθμίσουμε το κράτος. Δεν μας αξίζει το 2023 να έχουμε ένα κράτος ρουσφετολογικό, κομματικό, λάφυρο, ημετέρων. Δεν είναι δυνατόν τα νέα παιδιά να γνωρίζουν ότι για να έχουν μια καλύτερη τύχη σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να έχουν ένα βύσμα, ένα ρουσφέτι σε κάποιο κομματικό γραφείο. Δεν μας αξίζει αυτό.

Πρέπει η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Να ξαναγίνουμε Ευρώπη. Αυτό είναι το σύνθημά μας. Το 2015 μας έλεγαν να μείνουμε Ευρώπη, γι’ αυτό διαδήλωναν. Όχι μόνο μείναμε, αλλά ρυθμίσαμε και τα χρέη, βγάλαμε τη χώρα στις αγορές. Τώρα το μεγάλο ερώτημα δεν είναι αν θα μείνουμε Ευρώπη, αλλά αν θα γίνουμε Ευρώπη. Αν θα ανταγωνιζόμαστε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους εκεί, αλλά είναι χαμηλό το βιοτικό επίπεδο ζωής – ή αν θα συγκλίνουμε με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσιες επενδύσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, όχι ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, σαν αυτό που έχει χτίσει ο κ. Μητσοτάκης. Και το «Μητσοτάκης Α.Ε.» το είχε πει η αείμνηστη Φ. Γεννηματά. «Μαξίμου Α.Ε.». Πόσο δίκιο είχε.

Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα φοβάται ο πολίτης, θα το αισθάνεται δίπλα του στις δύσκολες στιγμές, που δεν θα στέλνεις τα παιδιά σου με το τρένο και θα κάνεις το σταυρό σου αν θα φτάσουν, επειδή κάποιοι διόρισαν έναν σταθμάρχη κομματικό ρουσφέτι, ανεκπαίδευτο και χωρίς καμιά προϋπηρεσία.

Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη, γι’ αυτό λέμε να γίνουμε Ευρώπη.

Το ερώτημα που θα μας θέσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι – θα μας το θέσετε και εσείς εύλογα, δικαίως. Εσείς θα πείτε, ξέρουμε αυτά τα θέλετε, θα μπορείτε να τα κάνετε;

Οι αντίπαλοί μας θα πουν ότι λέμε ψέματα, δεν τα θέλουμε καν. Ότι αυτά τα οποία αποδώσαμε ως πρόγραμμα κοστίζουν 80 δισ. Το πρώτο μέτρημα τα έβγαλε 25, μετά πήγαν 45, μετά 85, προχθές ο Μητσοτάκης 70. Έχουν χάσει το μέτρημα.

Ξέρουμε πόσο κοστίζουν ένα προς ένα. Διότι εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και ξέρουμε τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία. Δεν χρεοκοπήσαμε εμείς τη χώρα, χρεοκοπημένη τη βρήκαμε από άλλη παράταξη το ’09 και στο βάραθρο της χρεοκοπία το ’15 με άδεια ταμεία.

Εμείς κυβερνήσαμε έχοντας την υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από το βούρκο και έχοντας την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δισ. στα δημόσια ταμεία. Αυτοί κυβέρνησαν έχοντάς τα βρει όλα έτοιμα. Γεμάτα τα δημόσια ταμεία με 40 δισ., η χώρα στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος. Και είχαν την ευχέρεια, εξαιτίας της πανδημίας, να δαπανήσουν. 50 δισ. έδωσαν σε ένα χρόνο.

Θυμάστε; Αν είχαμε εμείς την ευχέρεια να δαπανήσουμε 50, 60, αντί να μαζέψουμε 40, πιστεύετε ότι θα ήταν έτσι η ζωή μας σήμερα; Σε αυτά τα χάλια τα δημόσια νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια δίχως καθηγητές, δίχως βιβλία, δίχως προγράμματα; Θα ήταν το κοινωνικό κράτος σε αυτά τα χάλια; Όχι βέβαια.

Ζητάμε, λοιπόν, μια πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας, διότι το ’15 – ’19 κυβερνήσαμε στη βάση των εξαναγκασμών της τρόικα. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι προοδευτικές δυνάμεις να κυβερνήσουν με ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα. Και ξέρουμε ποιες είναι οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις πάρα πολύ καλά. Είναι πολύ μελετημένο και κοστολογημένο το πρόγραμμά μας.

Στο ερώτημα αν μπορούμε, η απάντησή μου είναι: Ξέρουμε και μπορούμε. Ξέρουμε, γιατί μάθαμε και από τα λάθη μας και μπορούμε, γιατί πλέον είναι η πρώτη φορά που θα κυβερνήσουμε χωρίς αυτούς τους καταναγκασμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον συμμάχους στην Ευρώπη, όπως είχε τότε. Θυμάστε τον Σόιμπλε, τον Γερούν. Να λένε «βάστα γερά Γερούν και Σόιμπλε». Αυτά μας έλεγαν τότε, δεν τα ξεχνάμε αυτά. Δεν θα υπάρχουν τώρα. Τώρα θα υπάρχουν σύμμαχοι. Όπως ο καγκελάριος Σολτς, που συνάντησα πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο και του εξήγησα πως η Ελλάδα δικαιούται μια καλύτερη πορεία. Να μειώσουμε τις ανισότητες. Έχουμε το σχέδιο και μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα μια προοδευτική κυβέρνηση να το κάνει αυτό.

Οι εκλογές αυτές δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, αλλά με απλή αναλογική πράγματι. Αλλά συνάμα ισχύει και η απλή λογική. Τι λέει η απλή λογική; Ότι όποιος κερδίσει, όποιος βγει πρώτος, θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με το τρίτο κόμμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εμείς λέμε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης έρθει πρώτος, έστω και με μισή μονάδα, μην ακούτε που λέει ότι θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές. Δεν θα ρισκάρει επαναληπτικές εκλογές. Θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να φτιάξει κυβέρνηση. Με εκβιασμούς; Με εκβιασμούς. Με πιέσεις; Με πιέσεις. Με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, όπως κυβέρνησε τέσσερα χρόνια. Θα κάνει το παν, ακόμα και με αποστασίες. Γνωρίζει καλά η οικογένεια Μητσοτάκη από αποστασίες. Ξέρουν πώς να τις κάνουν. Θα διεμβολίσει κόμματα. Θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για τους 151 βουλευτές, αν βγει πρώτο κόμμα.

Το μόνο σχέδιο που μπορεί να ματαιώσει αυτό τον σχεδιασμό είναι ένα πράγμα. Το βράδυ των εκλογών, να μην πανηγυρίζουν τα καρτέλ, οι ισχυροί, οι Πάτσηδες, τα κοράκια, οι ζάμπλουτοι επιχειρηματίες που πήραν τα δάνεια. Να πανηγυρίζει ο δημοκρατικός λαός με τη μεγάλη, την αποφασιστική, την καθοριστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ζητάμε μια νίκη με μισή μονάδα, ζητάμε μια καθαρή νίκη.

Όσο πιο καθαρή θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τόσο πιο βέβαιη θα είναι η συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης στις 22 του μηνός.

Βλέπω, όμως, να λένε πολλοί: «Μα υπάρχουν και οι δημοσκοπήσεις». Θέλω να μιλήσω γι’ αυτό με ειλικρίνεια απέναντί σας. Όχι μόνο για να σας θυμίσω τι αποτελέσματα δίναν οι δημοσκοπήσεις το ‘15 και το ’19, θυμάστε μόνο 20 μονάδες έξω είχαν πέσει το ’15. Την παραμονή του ’19 μας δίναν 24,5, πήραμε 32.

Όπου βρεθώ και όπου σταθώ μιλάω με τους ανθρώπους, δεν έχω βρει έναν να μου πει ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ το ’19, αλλά τώρα δεν θα σας ψηφίσω. Εσείς έχετε βρει έναν άνθρωπο; Έχω βρει πάρα πολλούς, όμως, που μου λένε ότι «πίστεψα τον Μητσοτάκη το ’19 και τώρα δεν θα τον ξαναψηφίσω. Ή θα ψηφίσω εσάς ή κάποιο άλλο κόμμα – αν είναι προερχόμενος από τα δεξιά και δεν μας συμπαθεί – ή δεν θα ψηφίσω καθόλου»

Αναρωτιέμαι, τι ακριβώς συμβαίνει με αυτές τις μετρήσεις; Δεν θέλω να μπω σε σενάρια συνωμοσίας, αλλά θέλω να πω ένα πράγμα. Όταν στην εποχή των παρακολουθήσεων, που παρακολουθούσαν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, τους αντιπάλους τους, ακόμα και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην εποχή του Predator, αλλά και στην εποχή της τρομοκρατίας. Αυτά ζούμε. Είδατε τι έγινε προχθές, με αυτόν τον εργοδότη που ήταν δίπλα στον Γεωργιάδη και έλεγε στους υπαλλήλους του «τι θα ψηφίσεις; Γιατί αύριο υπάρχει και η απόλυση».

Στην εποχή του Predator, όταν παίρνει μια δημοσκοπική εταιρεία κάποιον και του λέει καταγράφεται αυτό που σου λέω, τι θα απαντήσει ο άλλος; Θα απαντήσει με τόσο μεγάλη ευχέρεια ότι θα ψηφίσει κάτι άλλο, πέρα από αυτό το καθεστώς που γνωρίζει ότι υπάρχει εκεί πάνω, όταν ξέρει ότι το παιδί του μπορεί να είναι υπάλληλος σε μια εταιρεία σαν αυτού του κυρίου που τραμπουκίζει ότι θα τον απολύσει; Δημόσιος υπάλληλος ή ψάχνει να σταδιοδρομήσει;

Άρα, λοιπόν, κρατηθείτε γιατί νομίζω ότι το βράδυ της μεθεπόμενης Κυριακής θα υπάρχουν δύο ηττημένοι, ο κ. Μητσοτάκης και οι εταιρείες των δημοσκοπήσεων, που για άλλη μια φορά θα έχουν πέσει πάρα πολύ έξω.

Και θα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος νικητής, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έρθει πρώτος, αλλά ο ελληνικός λαός που προσδοκεί, που ευελπιστεί να έχει μια καλύτερη ημέρα που θα του ξημερώσει. Μια καλύτερη μέρα για τα παιδιά μας, για τη ζωή μας, για την Ελλάδα, για τον τόπο μας.

Γι’ αυτό θέλω να σας ζητήσω ένα πράγμα. Μέχρι την ημέρα των εκλογών με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση να δώσουμε αυτή τη μάχη. Είναι μια μάχη για τη χώρα, για τη δημοκρατική παράταξη, για την πρόοδο, αλλά είναι και μια μάχη για τη ζωή μας. Και πρέπει να τη δώσουμε μέχρι τέλους.

Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα. Τα Γρεβενά μπορούν να βγουν από την αφάνεια. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον τόπο σας, να μην γίνει γνωστός ο τόπος σας για τους «Πάτσηδες». Να γίνει γνωστός για τα σημαντικά, λαμπερά πρόσωπα που έχουν βγει από τον τόπο σας και ξέρουν να κάνουν μεγάλα άλματα, σαν τον Μίλτο Τεντόγλου. Ένα τέτοιο άλμα σας ζητώ να κάνουμε όλοι μαζί στις 21 Μάη.

Θεωρώ πιο σημαντική τη σημερινή συγκέντρωση εδώ στα Γρεβενά από άλλες συγκεντρώσεις πολύ μεγάλες, που έχουμε κάνει σε πόλεις και σε νομούς που έχουν μια μεγάλη παράδοση, που η δημοκρατική παράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια παίρνει με άνεση την πρωτιά. Θεωρώ μεγαλύτερης σημασίας και αξίας και θέλω τις επόμενες μέρες να απευθυνθείτε στους συντηρητικούς συμπολίτες σας. Εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε φραγμούς και τύπους ανάμεσα στους πολίτες. Δεν ευθύνονται αυτοί που η ηγεσία του κόμματος τους έχει επιλέξει τον κ. Πάτση, που έχει οδηγήσει τη ΝΔ σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να είναι η χειρότερη δεξιά από τη μεταπολίτευση. Των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, των απευθείας αναθέσεων, της διαφθοράς, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Δεν ευθύνονται αυτοί και θέλω να τους μιλήσετε και να τους πείτε ότι είναι πολύ περισσότερα που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν.

Αν είχε επιχειρήματα ο κ. Μητσοτάκης να τους πείσει, θα ερχόταν σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί μου, face to face, ενώπιος ενωπίω, για να τα αντικρούσει. Δεν έρχεται, έχει αποφασίσει να πάει στο ντιμπέιτ όλων. Αλίμονο. Αλλά ξέρετε τι κανονισμούς έβαλε σε αυτό το ντιμέιτ; Να μην μπορεί κανένας να ρωτήσει τον άλλο. Να μην μπορεί ο δημοσιογράφος να κάνει ελεύθερη ερώτηση. Γιατί; Γιατί θα έχει αποστηθίσει πέντε πράγματα να πει ο άνθρωπος, τον καταλαβαίνω. Αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα, να θέλει κανείς να γίνει ξανά πρωθυπουργός και να μην δέχεται την πρόσκληση τηλεοπτικών καναλιών με τον βασικό του αντίπαλο να κάτσει σε μια ελεύθερη συζήτηση. Αναρωτιέμαι, γιατί αυτή την πρόταση την έκανε μόνο ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA; Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ γιατί δεν την κάνει; Ο ΑΝΤ1, ο ΑLPHA, ο STAR; Πιστεύουν ότι δεν θα έχει τηλεθέαση μια τέτοια αντιπαράθεση; Μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση; Πιστεύουν ότι δεν θα είναι χρήσιμη; Γιατί στη Γαλλία την κάνει ο Μακρόν; Γιατί στη Γερμανία την έκανε ο Σολτς; Γιατί στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, σε όλες τις σοβαρές χώρες κάνουν τέτοια συζήτηση;

Όσο και αν φοβάται ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να καταλάβει ένα πράγμα, το είπα και χθες, «ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος». Κι εμείς θα τον βγάλουμε από το καβούκι του, θα τον ξετρυπώσουμε, μέχρι τις 21 Μάη, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ θερμά».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook