Τσίπρας: Αλλάζετε τον νόμο, για να πάτε σε πρόωρες κάλπες | Video

τσίπρας-αλλάζετε-τον-νόμο-για-να-πάτε-987474

Επίθεση στην κυβέρνηση, στην οποία και καταλόγισε αλαζονεία και έπαρση, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εκτίμησε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση σπεύδει να αλλάξει τον νόμο, γιατί σχεδιάζει να καταφύγει σύντομα σε πρόωρες εκλογές και την κατηγόρησε για σκοπιμότητες και παιχνίδια, που θα φέρουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «θέλουμε να είμαστε φορέας αλλαγής και ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου» και υπενθύμισε ότι «η θέση του ελληνικού λαού μέσα στο πολιτικό σύστημα αποκαταστάθηκε, στην πληρότητά της, με το νόμο για την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης επέκρινε τον πρωθυπουργό: «ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί ισοτιμία της ψήφου και προγραμματικές συγκλήσεις». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιμένουν στις συνταγές του χθες και που μας οδήγησαν στην κρίση. Στις συνταγές της παντοδυναμίας του ενός».

«Δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα παρά μονάχα μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά έπαρση και αλαζονεία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο ώστε να πάτε σύντομα σε εκλογές».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αείμνηστου. Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια σε θέματα αξιών».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αλλάξαμε το αρ. 89 ώστε να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής, όχι γιατί μας συνέφερε αλλά επειδή θεωρούσαμε ότι είναι ορθό για την πολιτική ζωή του τόπου. Το ίδιο κάναμε και με τον εκλογικό νόμο». «Ποτέ δεν συμφέρει ένα κόμμα εξουσίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, η απλή αναλογική. Τα μεγάλα κόμματα έχουν συμφέρον να έχουν εκλογικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στη λογική της πόλωσης των κομμάτων εξουσίας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «δεν είμαστε συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ σε σχέση με τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική δήλωσε ότι «είστε μίας χρήσης στους μικροκομματικούς υπολογισμούς του κ. Μητσοτάκη». Τόνισε δε ότι «η απλή αναλογική θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων».

Απαντώντας στο επιχείρημα της ακυβερνησίας σε σχέση με την απλή αναλογική ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας της ΝΔ ενώ αναφέρθηκε και σε μία αντισυνταγματική ρύθμιση «η οποία υπονομεύεται τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείεται πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus».

«Με την εμμονή σας για την κατάργηση της απλής αναλογικής με το επιχείρημά μάλιστα της αδυναμίας συγκλίσεων, αποκαλύπτεται και την αμηχανία σας. Αμηχανία για την έλλειψη πολιτικού χώρου προς τον οποίο θα μπορούσατε να συγκλίνετε. Πέραν των ακροδεξιών μορφωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το σύστημα της απλής αναλογικής είναι το σύστημα που σήμερα ισχύει και θα ισχύει και θα εφαρμοστεί στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Είναι κεκτημένο και κληρονομιά της κυβέρνησης της Αριστεράς. Και σας διαβεβαιώνω, ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου».

Κριτική για την εξωτερική πολιτική

Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, κατηγορώντας την ότι «με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, προκαλέσατε ήδη βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό». Έκανε έμμεση αναφορά στην Διάσκεψη του Βερολίνου λέγοντας: «Η Ελλάδα που μπόρεσε αυτονόητα να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν βέβαια καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει, και δεν λάμπει διά της απουσίας της».

«Τα κάνατε μπάχαλο στο προσφυγικό»

Συνεχίζοντας με κριτική για το προσφυγικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα…Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπάχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε».

Για ανάπτυξη και ασφαλιστικό

Κριτική όμως έκανε και για την οικονομία: «…Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Που είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε; Που είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε; Που είναι η αύξηση του βασικού μισθού;». Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό λέγοντας: «Στο ασφαλιστικό, αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. 20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών. Με το άδικο σύστημα των κλάσεων, ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ. Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε;».

«Δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη από την οικογένεια Ινδαρέ»

Αλλά και στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, παρά τις τυμπανοκρουσίες σας – συνέχισε – το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια Ινδαρέ που κακοποιήθηκε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις.

«Η ρύθμιση για τα κολέγια επιβάλλεται από τους ιδιώτες»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο νόμο για τη Παιδεία, κατηγορώντας την υπουργό Νίκη Κεραμέως ότι ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η ρύθμιση για το άρθρο 50 που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων επιβάλλεται από την ΕΕ. Υποστήριξε ότι αυτή η ρύθμιση επιβάλλεται από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εφαρμόσει αντίστοιχη ρύθμιση στο παρελθόν.

«Αντισυνταγματική η ρύθμιση»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε με μία τελευταία παρατήρηση αναφορικά με τον εκλογικό νόμο: «Με μια αντισυνταγματική κατά τη γνώμη μας ρύθμιση, υπονομεύετε τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείετε πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus. Και σας διαβεβαιώνω – και θυμηθείτε το – πως η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου… Θα σπάσει τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα και θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση των ΜΜΕ και του Τύπου. Θα δώσει το έρεισμα για όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως κάνετε σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook