Τσίμπημα από τσούχτρα ή μέδουσα: Άμεση ανακούφιση σε τρία απλά βήματα

τσίμπημα-από-τσούχτρα-ή-μέδουσα-άμεση-1274203

 

Μια ανέμελη βουτιά στη θάλασσα μπορεί να διακοπεί απότομα από το τσίμπημα μιας τσούχτρας ή μέδουσας και να προκαλέσει έντονο πόνο ή σοβαρότερα προβλήματα – Τι να προσέχουμε όταν κολυμπάμε σε θάλασσες όπου υπάρχουν τσούχτρες και μέδουσες – Τι κάνουμε αν μάς τσιμπήσουν;

Πώς αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα για τα τσιμπήματα, όσο πιο κοντά βρίσκονται στον λαιμό, στον αυχένα και το πρόσωπο τόσο πιο επικίνδυνα είναι. «Ο κίνδυνος στον λαιμό είναι το οίδημα λάρυγγος, το οποίο συμβαίνει συνήθως εντός 20 λεπτών, και μπορεί να αποβεί απειλητικό για τη ζωή λόγω ασφυξίας», όπως εξηγεί ο Aντώνης Λέπουρας, Ειδικευμένος Ιατρός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General.

Το ίδιο ισχύει και για τα πλάσματα της θάλασσας όπως οι μέδουσες και οι τσούχτρες αλλά και η δράκαινα και η σκορπίνα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση τσιμπήματος είναι να βγει αμέσως από τη θάλασσα και να απομακρύνει τυχόν πλοκάμια της τσούχτρας που παραμένουν στο δέρμα.

Το πλύσιμο του σημείου με άφθονο θαλασσινό (προσοχή, όχι γλυκό) νερό και ξύδι θα ανακουφίσει κάπως την αίσθηση του πόνου και στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επάλειψη με κάποια κορτιζονούχο αλοιφή (και όχι αλοιφή με βάση τη βαζελίνη), καθώς η πρώτη απορροφάται καλύτερα.

Για τα μικρά παιδιά υπάρχουν ενέσεις αδρεναλίνης μιας χρήσεως, τις οποίες μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε και καλό είναι να τις έχουμε μαζί μας. Είναι όμως αρκετά ακριβές και έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Ειδικά στην περίπτωση τσιμπήματος σε παιδί, η ιδανική επιλογή, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, είναι η άμεση μεταφορά του στην πλησιέστερη δομή Υγείας.

ygeiamou.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook