Τσαβούσογλου: «Θετική για την Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ, μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη»

τσαβούσογλου-θετική-για-την-τουρκία-856745

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε στις δηλώσεις του ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρια νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συμφωνία «θετική» για την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

Η αντίδραση της Τουρκίας στο μήνυμα των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε το μήνυμα από τις ΗΠΑ να σεβεαστεί την ιστορία της Αγιά Σοφιάς.

«Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας» απάντησε το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι NTV. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ για τις οποίες είπε ότι κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε, μάλιστα, και σόου παρουσιάζοντας διαθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ.

Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγε και η Ελλάδα για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος, μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ κάλεσε τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πέτσας: Θα δημιουργηθεί ψυχικό χάσμα ανάμεσα σε Χριστιανούς και την Τουρκία

Για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος αφενός είπε ότι «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και αφετέρου όσον αφορά για την Αγιά Σοφιά «ότι δεν είναι διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να το βλέπουμε ως θέμα διαχείρισης ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομίας».

«Τυχόν μονομερείς ενέργειες θα προκαλούσαν τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook