Τρόμος στις ΗΠΑ – Ακροδεξιοί εξτρεμιστές «ρίχνουν» τα αυτοκίνητά τους πάνω σε διαδηλωτές | Photos + Video

τρόμος-στις-ηπα-ακροδεξιοί-εξτρεμισ-1072584

Ενάμιση μήνα μετά τη δολοφονία Φλόιντ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να σπαράζονται από εντάσεις. Από τη μία πλευρά, οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους απαιτώντας το τέλος του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Από την άλλη, οργανώνονται όλο και περισσότερες αντι-διαδηλώσεις, οι οποίες μάλιστα δείχνουν να λαμβάνουν εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι αστυνομικοί αντιδρούν στις πολυπληθείς διαδηλώσεις με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σπρέι πιπεριού, παρά το γεγονός ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες για επιπλέον διασπορά του κορονoϊού σε περίπτωση που οι διαδηλωτές αναγκαστούν να συνωστιστούν για να αποφύγουν κάποια επίθεση, αλλά και εξαιτίας του βήχα και των δακρύων που προκαλούν τέτοιου είδους μέσα καταστολής.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, σύμφωνα με τον Guardian, πολλές πόλεις των ΗΠΑ μαστίζονται και από ένα ακόμη πιο ανησυχητικό φαινόμενο: Οδηγοί ρίχνουν επίτηδες τα αυτοκίνητά τους επάνω στους διαδηλωτές, ενώ πηγές κάνουν λόγο για τραυματισμούς και τουλάχιστον ένα θάνατο.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για ένα ημιφορτηγό που επιτάχυνε προς το μέρος μικρής ομάδας διαδηλωτών στο Νιούτον, κοντά στη Βοστόνη, την Τρίτη.

«Ήταν πολύ τρομακτικό», δήλωσε η Ρέιτσελ Άλπερτ-Γουίσνια, μια 16χρονη μαθήτρια, μιλώντας σε τοπικό κανάλι. Ο άνδρας που οδηγούσε το ημιφορτηγό φέρεται να μάρσαρε και να κόρναρε πριν αναπτύξει ταχύτητα κατευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους.

Η Άλπερτ-Γουίσνια ήταν μία από τους διοργανωτές της δράσης Black Lives Matter action, μιας ομάδας διαμαρτυρίας που αποτελείται κυρίως από έφηβους. Σε δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι νεαροί μαθητές φαίνονται να τρέχουν σε παρακείμενο ιδιωτικό δρόμο για να σωθούν από τον οδηγό.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός άνδρα που οδήγησε δια μέσω αντιρατσιστικής διαδήλωσης κοντά στην Times Square την Τρίτη το βράδυ. Αρχικά οι διαδηλωτές επιχείρησαν να τον σταματήσουν, περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο γύρω από το αυτοκίνητό του.

Κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού, όμως η αστυνομία της Νέας Υόρκης άφησε ελεύθερο τον άνδρα. Σύμφωνα με την εκδοχή των τοπικών αρχών, οι διαδηλωτές έσπρωξαν τα ποδήλατά τους κάτω από το όχημά, το οποίο πέρασε από πάνω τους.

Επαναλαμβανόμενη φρίκη

Πρόκειται μόνο για τα τελευταία από μια σειρά πανομοιότυπων περιστατικών με οδηγούς που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές διαδηλωτών. Στην κομητεία Σάφολκ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν τη σύλληψη οδηγού που χτύπησε δύο διαδηλωτές τη Δευτέρα. Ο άνδρας αρχικά προσπάθησε να διαφύγει, όμως στη συνέχεια συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επίθεσης τρίτου βαθμού.

«Οι κατηγορίες του θα πρέπει να αναβαθμιστούν τουλάχιστον σε κακούργημα», υποστηρίζει ο 26χρονος Τζερεμάια Μπένετ, ένας εκ των δύο θυμάτων που μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Τουλάχιστον μία νεκρή

Στις αρχές της εβδομάδας, ένας άνδρας συνελήφθη στο Σιάτλ και ερευνάται η εμπλοκή του σε επίθεση με χρήση οχήματος, αφού οδήγησε το αυτοκίνητό του σε λεωφόρο που είχαν μπλοκάρει διαδηλωτές.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι έκανε μανούβρες για να προσπεράσει τα αυτοσχέδια οδοφράγματα πριν πέσει επάνω σε μια ομάδα πανικόβλητων νεαρών ακτιβιστών.

Η 24χρονη Σάμμερ Τέιλορ από το Σιάτλ σκοτώθηκε, ενώ η 32χρονη Ντίαζ Λαβ από το Πόρτλαντ του Όρεγκον τραυματίστηκε σοβαρά την Κυριακή.

Η μητέρα της Τέιλορ, Ντάλια Τέιλορ, μίλησε σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη για την αγάπη, τη συμπόνια και το πάθος της Τέιλορ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένας ντετέκτιβ, ο Μάικ Μπράουν, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Κινγκ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ διενεργείται έρευνα μετά από αναφορές ότι ανάρτησε ειρωνικές δημοσιεύσεις για τις δύο ακτιβίστριες που δέχτηκαν επίθεση στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, Ντάγουιτ Κέλετ βρίσκεται υπό κράτηση, με την εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλει για να αποφυλακιστεί να έχει οριστεί στα 1,2 εκατ. δολάρια.

Ο δικηγόρος του έκανε λόγο για ένα «φρικτό, φρικτό ατύχημα» μιλώντας για την υπόθεση στο Associated Press, ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό σε αυτή την υπόθεση».

«Ο πελάτης μου κλαίει διαρκώς», ισχυρίστηκε ο Μπράουν. «Αισθάνεται πάρα πολλές τύψεις».

Ο Κέλετ κατηγορείται για ανθρωποκτονία.

Τις πρώτες μέρες μετά τη δολοφονία Φλόιντ, είχαν σημειωθεί αντίστοιχα περιστατικά με περιπολικά, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η πρακτική φέρνει στη μνήμη το φρικιαστικό περιστατικό του 2017, όταν η διαδηλώτρια Χέδερ Χέιερ δολοφονήθηκε και πολλά ακόμη άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, στα πλαίσια διαδήλωσης εναντίον μιας συγκέντρωσης της λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς». Στη συγκέντρωση παρευρίσκονταν «επιφανείς» φιγούρες της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένων γνωστών μελών ή της Κου Κλουξ Κλαν, ενώ ο Τζέιμς Φιλντ, ο οδηγός που δολοφόνησε την Χέιερ, είχε συνδέσεις με νεοναζί.

Τον περασμένο μήνα, έκθεση του πανεπιστημίου του Σικάγο για την Ασφάλεια και της Απειλές κατέληξε ότι ακροδεξιοί εξτρεμιστές βρίσκονται πίσω από τουλάχιστον 50 ανάλογα περιστατικά από την έναρξη των διαδηλώσεων στα τέλη Μαΐου.

Τουλάχιστον 18 εξ αυτών χαρακτηρίζονται σκοπούμενα, ενώ για περισσότερα από 20 ακόμη η πρόθεση των δραστών δεν έχει καταστεί απολύτως ξεκάθαρη ή διενεργείται ακόμη έρευνα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον 20 άτομα αντιμετωπίζουν διώξεις για απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ανάμεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν για την πολιτεία της Βιρτζίνια και άλλοι οκτώ ακροδεξιοί. Ένας άνδρας από την Καλιφόρνια κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας, αφού ήρθε σε σύγκρουση με διαδηλωτές και στη συνέχεια οδήγησε το όχημά του προς το μέρος τους, χτυπώντας ένα έφηβο κορίτσι.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των δραστών και της εκλογικής του βάσης. Ωστόσο, κατηγορείται ότι πυροδοτεί τους φυλετικούς διαχωρισμούς, ιδιαιτέρως μέσα από τις ομιλίες του για την 4η Ιουλίου.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πρόταση για μια τοιχογραφία με θέμα το Black Lives Matter «σύμβολο μίσους».

Παράλληλα, έρευνα του Intercept απέδειξε ότι η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ προχώρησε σε συκοφαντικούς ισχυρισμούς για τους διαδηλωτές. Συγκεκριμένα, σε δύο διαφημίσεις της εκστρατείας του, απεικονίζονταν διαδηλωτές που επιχειρούσαν να εμποδίσουν άτομο από το να ασκήσει βία ως επικίνδυνους αλήτες που σχεδιάζουν να «απελευθερώσουν ένα κύμα βίας στις πόλεις μας».

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook