Τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια: Οι μαρτυρίες, τα θύματα και το χρονικό του μακελειού

τρομοκρατική-επίθεση-στην-νίκαια-οι-μ-1127172

Καθώς τα μέτρα στη Γαλλία για την περιφρούρηση σχολείων και ναών κλιμακώνονται έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση σε εκκλησία της Νίκαιας, στην επιφάνεια βγαίνουν μαρτυρίες όσων βίωσαν από πρώτο χέρι την τραγωδία.

«Ακούσαμε πολύ κόσμο που βρισκόταν στον δρόμο να ουρλιάζει. Από το παράθυρο είδαμε πολλούς, πάρα πολλούς αστυνομικούς να καταφθάνουν και λίγο μετά ακούσαμε πυροβολισμούς, πάρα πολλούς πυροβολισμούς», δήλωσε στο BCC μια κάτοικος της περιοχής γύρω από την εκκλησία της Notre- Dame στην Νίκαια, όπου έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν.

Ένας Γάλλος φοιτητής δημοσιογραφίας που κατέφθασε στο σημείο της επίθεσης, αφού αυτή είχε ολοκληρωθεί, δήλωσε επίσης στο BBC ότι οι δρόμοι γύρω από την εκκλησία ήταν γεμάτοι με «ανθρώπους που έκλαιγαν».

«Όλοι έτρεχαν για να ξεφύγουν, ακούγονταν πυροβολισμοί. Μια γυναίκα βγήκε από την εκκλησία και ερχόμενη προς το μέρος μας, μάς είπε: Τρέξτε! Τρέξτε, σκοτώθηκε κάποιος, θα πέσουν και άλλοι πυροβολισμοί, πεθαίνουν άνθρωποι», δήλωσε ένας 32χρονος σερβιτόρος που εργάζεται σε καφετέρια πολύ κοντά στην εκκλησία.

«Οι άνθρωποι μαζεύονταν πανικόβλητοι στην καφετέρια και προσπαθούσα να τους ηρεμήσω», προσέθεσε.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Άτομα του κύκλου τους, καθώς και μάρτυρες του περιστατικού, μίλησαν και για τα τρία θύματα της επίθεσης.

Το πρώτο άτομο που έπεσε νεκρό από το μαχαίρι του 21χρονου Μπραχίμ Αουσάουι επρόκειτο για τον 55χρονο νεωκόρο Vincent Loquès, πατέρα δύο κοριτσιών, ο οποίος εργαζόταν στην βασιλική της Notre Dame τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Loquès είχε μόλις ανοίξει την εκκλησία για να αρχίσει η προσέλευση των πιστών, όταν ξεκίνησε την επίθεσή του ο Αουσάουι.

Μιλώντας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι πιστοί που τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο καλόκαρδο, πάντα χαμογελαστό, ο οποίος μάλιστα φρόντιζε φτωχούς και πρόσφυγες παρέχοντάς τους φαγητό.

Το δεύτερο θύμα επρόκειτο για την 44χρονη Simone Barreto Silva, μητέρα τριών παιδιών, με καταγωγή από τη Βραζιλία, η οποία εργαζόταν παρέχοντας φροντίδα σε ηλικιωμένους και ζούσε στη Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια.

Η γυναίκα υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς από το μαχαίρι του δράστη και είχε καταφέρει να ξεφύγει από την εκκλησία, καταφεύγοντας σε ένα κοντινό εστιατόριο, όπου και κατέληξε.

«Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ», φαίνεται να ήταν τα τελευταία λόγια που ψέλλισε η Silva στους γύρω της, πριν ξεψυχήσει.

Το τρίτο θύμα επρόκειτο επίσης για γυναίκα, ηλικίας 60 χρονών, η οποία σχεδόν αποκεφαλίστηκε, αφού ο δράστης φαίνεται να της επιτέθηκε κόβοντάς της τον λαιμό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η γυναίκα έπεσε νεκρή δίπλα στην κρήνη με τον αγιασμό λίγο μετά την επίθεση του άνδρα εναντίον της, ενώ περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά της δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά.

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως κατεγράφη από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ο 21χρονος δράστης κατέφρασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νίκαιας νωρίς το πρωί της Πέμπτης και άλλαξε τα ρούχα του επιτόπου, προτού προχωρήσει 400 μέτρα παρακάτω και προς τον ιερό ναό της Notre Dame.

Στις 08:29 της ίδιας ημέρας ο Ασάουι εισήλθε στον ναό, όπου η λειτουργία δεν είχε αρχίσει ακόμα, αλλά πιστοί είχαν ήδη συγκεντρωθεί και προσεύχονταν.

Χρησιμοποιώντας μια λεπίδα μήκους 17 εκατοστών, ο Ασάουι επιτέθηκε κατά των παρευρισκόμενων, φωνάζοντας επανειλημμένα «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

Η επίθεση διήρκεσε μισή ώρα, προτού οι αστυνομικές δυνάμεις καταφθάσουν στο σημείο.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αρχικά τέιζερ για να αποδυναμώσουν τον δράστη, ενώ στην συνέχεια τον πυροβόλησαν επανειλημμένα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης συνέχισε να φωνάζει «ο Θεός είναι μεγάλος» ακόμα και ύστερα από τον αφοπλισμό και την σύλληψή του από τις αρχές.

Ο δράστης δεν έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, αλλά νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανάμεσα στα προσωπικά του αντικείμενα εντοπίστηκαν, πέρα από το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ακόμη δυο μαχαίρια και ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Στην αναγνώριση του 21χρονου δράστη βοήθησαν έγγραφα του Ερυθρού Σταυρού τα οποία έφερε μαζί του, σύμφωνα με τα οποία είχε καταφθάσει στη Γαλλία το Σεπτέμβριο, ταξιδεύοντας μέσω της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα από την Τυνησία, τον τόπο δηλαδή καταγωγής του.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook