Τρώμε… φυτοφάρμακα στα Χανιά; – Τι έδειξαν οι έλεγχοι σε προϊόντα

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων πραγματοποίησε ελέγχους κατά τη διάρκεια του έτους 2018 για την ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν σε λαϊκές αγορές των Χανίων, σε σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα χονδρικού εμπορίου φρούτων – λαχανικών, στην Κεντρική Λαχαναγορά Χανίων, σε συσκευαστήρια, σε οπωροπωλεία και σε ελαιουργεία στο νομό.

Ελήφθησαν 76 δείγματα προϊόντων και συγκεκριμένα 20 δείγματα από 15 είδη φρούτων, 50
δείγματα από 15 είδη λαχανικών και 6 δείγματα ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές αναλύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο
Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ),
βρέθηκαν 10 δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικού προϊόντος (φπ) μη εγκεκριμένου για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και 1 δείγμα με υπερβάσεις των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs).

Συγκεκριμένα βρέθηκαν τα εξής δείγματα με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια: 1 δείγμα βερικόκων, 1 δείγμα καρότων, 1 δείγμα καρότων (πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας), 1 δείγμα αγγουριών, 4 δείγματα τοματών, 1 δείγμα ροδιών και 1 δείγμα ελαιολάδου. Στο δείγμα των ροδιών βρέθηκε επίσης και υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs). Τα ανωτέρω δείγματα ήταν προέλευσης από τις περιοχές των Χανίων, της Λάρισας, του Ηρακλείου και της Βοιωτίας.

Στο σύνολο των 76 δειγμάτων τα οποία ελήφθησαν, βρέθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν παραβάσεις (υπολείμματα εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κάτω των ανώτατων επιτρεπτών ορίων)
σε 35 δείγματα, ενώ σε 31 δείγματα δε βρέθηκαν υπολείμματα σε συγκεντρώσεις άνω των
ορίων αναφοράς (ανιχνεύσιμα υπολείμματα).

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό
Ινστιτούτο παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα:

Τονίζεται στους παραγωγούς ότι η ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ