Τροφές με χαμηλά λιπαρά: Ποιες πρέπει να αποφεύγετε και γιατί

τροφές-με-χαμηλά-λιπαρά-ποιες-πρέπει-ν-1275394

Όσοι προσέχουν τη διατροφή τους για λόγους υγείας ή επειδή θέλουν να χάσουν βάρος, επιλέγουν συχνά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά

Η αλήθεια ωστόσο είναι, ότι πολλές από τις τροφές που αναγράφουν ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή καθόλου λιπαρά, μπορεί να δίνουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

Σχετική έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι το 10% των light προϊόντων, δίνουν τις ίδιες ή και περισσότερες θερμίδες από ό,τι τα πλήρη προϊόντα, ενώ το 40% από αυτά περιέχει περισσότερη ζάχαρη.

Ο λόγος είναι ότι όταν αφαιρούνται τα λιπαρά, οι κατασκευαστές προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη, αλάτι και άλλα βελτιωτικά γεύσης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόν οδηγεί τους περισσότερους σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας.

Δείτε ποιες τροφές με χαμηλά λιπαρά κρύβουν τέτοιες διατροφικές παγίδες:

Μπέικον γαλοπούλας

Είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και θερμίδες από το κανονικό μπέικον αλλά η διαφορά δεν είναι αξιοσημείωτη. Μια τυπική συσκευασία δίνει 35 θερμίδες και 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, ενώ το το καλής ποιότητας χοιρινό μπέικον δίνει 60 θερμίδες και 3,5 γραμμάρια λίπους. Και τα δύο είναι επεξεργασμένες τροφές με βάση το κρέας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και νιτρικά, τα οποία συνδέονται με καρδιακά προβλήματα.

Συσκευασμένα γλυκίσματα

Πρόκειται συνήθως για προϊόντα ζύμης με χαμηλά λιπαρά. Για παράδειγμα, ένα συσκευασμένο muffin με χαμηλά λιπαρά, δίνει περίπου 280 θερμίδες, ενώ ένα κανονικό muffin δίνει 370 θερμίδες. Το χαμηλών λιπαρών όμως, περιέχει περισσότερη ζάχαρη (36 γραμμάρια έναντι 29 γραμμαρίων στο κανονικό), ενώ όπως και το κανονικό, περιέχει σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Επίσης, το «χαμηλών λιπαρών» muffin περιέχει περίπου 170 χιλιοστόγραμμα νατρίου περισσότερα σε σύγκριση με το κανονικό.

Υποκατάστατα αυγών

Θα τα βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ομελέτας. Είναι κατασκευασμένα από ασπράδια αυγών, σταθεροποιητές και χρωστικές ουσίες για να τους δώσουν τη γεύση του αυγού. Το πρόβλημα είναι ότι ο κρόκος, ο οποίος περιέχει πέντε γραμμάρια λίπους, είναι το μέρος του αυγού με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο κρόκος περιέχει χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην παραγωγή από τον οργανισμό ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στην λειτουργία των μυών και της μνήμης, ενώ στον κρόκο υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και D που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πατατάκια

Μια μερίδα πατατάκια light δίνει κατά μέσο όρο 140 θερμίδες σε σύγκριση με τις 160 θερμίδες που δίνουν τα κανονικά πατατάκια.

Frozen yogurt

Μια μερίδα frozen yogurt (μισή κούπα) δίνει 17 γραμμάρια ζάχαρης, όσα περίπου και το απλό παγωτό. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι καταναλώνουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες, επειδή θεωρούν ότι τα προϊόντα light δίνουν λίγες θερμίδες. Έρευνα του πανεπιστημίου Cornell έδειξε ότι οι άνθρωποι καταναλώνουμε 25% περισσότερη ποσότητα τροφής όταν πρόκειται για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με την ποσότητα που καταναλώνουμε στα κανονικά προϊόντα.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook