Τρίτη δόση εμβολίου με Pfizer – «Τέλος AstraZeneca και Johnson & Johnson»

τρίτη-δόση-εμβολίου-με-pfizer-τέλος-astrazeneca-και-1284878

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Αύριο Δευτέρα η Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανακοινώσει την επέκταση της σύστασης για την τρίτη δόση εμβολίου για τους υγειονομικούς αλλά και τους πολίτες άνω των 60 ετών εν μέσω επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα.

Εξάλλου όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή.

Ερωτηθείσα για την επιλογή να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για μία μεγάλη ομάδα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία.

Όπως τόνισε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Επιτροπή έγει δώσει τη σχετική έγκριση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την προσεχή Δευτέρα.

Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Όσοι είναι διστακτικοί», δήλωσε ο γ.γ. του υπ. Υγείας, «πρέπει να αντιληφθούν ότι μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, όλοι μας, είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα νοσήσουμε», ενώ για τους αρνητές του εμβολίου τόνισε πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα και ότι δεν πρόκειται να πειστούν. «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες» τόνισε.

«Την Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την γ΄ δόση και θα γίνει με MRnA εμβόλια. Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca». Συνολικά, όπως είπε, επτά στους δέκα συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σύψα ότι εώς τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ο καθηγητής έχει δίκιο. «Ειδικά στις μεγάλες ηλικίες το να νοσήσει κάποιος από covid είναι πολύ επικίνδυνο από το να μην κάνει εμβόλιο».

Σε ότι, αφορά τα μέτρα στην εστίαση είπε ότι κανένα μέτρο δεν είναι τέλειο, όμως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν συζητάει υποχρεωτικότητα σε άλλους κλάδους. «Τα μέτρα θα προσαρμοστούν ανάλογα με το πως θα κινηθεί η πανδημία. Θα δούμε στην πορεία, περισσότερο κόσμο να εμβολιάζεται». Ειδικά αυτή την περίοδο συνεχώς αυξάνονται τα ραντεβού των παιδιών. Τέλος σημείωσε ότι η σύγκριση στους θανάτους ανά χώρα, πρέπει να γίνεται συνολικά από αρχή πανδημίας.

«Όχι» από συμβουλευτική επιτροπή του FDA σε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Η συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την Covid-19 στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Οι Αμερικανοί ειδικοί έκριναν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης μπορεί να είναι δικαιολογημένη μόνο για μια περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή για τους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται πως η FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι συστάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, αλλά η FDA πολύ σπάνια δεν τις ακολουθεί.

Στην ψηφοφορία, οι περισσότεροι ειδικοί (ερευνητές, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και άλλοι) τάχθηκαν κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, με ψήφους 16 κατά και μόνο 2 υπέρ.

Παράλληλα, επανέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το αίτημα για άρση των πατεντών ώστε να γίνει δυνατός ο εμβολιασμός του πληθυσμού των φτωχότερων κρατών του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ κάλεσε τις πλούσιες δυτικές χώρες να σταματήσουν να εμβολιάζουν ή να σχεδιάζουν να εμβολιάζουν με τρίτη δόση τον πληθυσμό τους, καθώς τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών – και άρα ανοσίας – στις φτωχές χώρες δε θα επιτρέψουν να ηττηθεί η πανδημία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook